Учени създадоха индекс на щастието и здравето

Почти половината американци преуспяват, показва голямо изследване, което цели да определи благосъстоянието на нацията, както Дау Джоунс сочи състоянието на фондовия пазар, предаде Асошиейтед прес. Индексът на благополучието на "Галъп" и "Хелтуейс" се основава на интервюта на повече от 100 000 души. Той показва, че 49 процента от американците по своя собствена преценка преуспяват, 47 процента се борят за здравето и щастието си, а 4 процента се мъчат. Интервюираните са оценили живота си по скала от 10 степени. Посочилите 7 и повече за сегашния си живот и очакванията си след пет години са определени като преуспяващи, а под 4 – за мъчещи се.

Преуспяващите общо са с по-високи доходи, по-добро образование и в по-добро здраве. Мъчещите се пък трудно посрещат основните си нужди, включително за храна, подслон и медицински грижи. Резултатите, които могат да бъдат разделени по професии, отдалеченост на работното място и спортните навици, могат да помогнат на работодателите да разберат какво могат да направят, за да бъдат служителите им по-доволни и здрави.

"Това изследване е първото по рода си", каза проф. Даниъл Канеман от университета "Принстън". "То дава информация какъв е животът в тази страна, какво чувстват хората през уикенда и какво чувства някой, който е болен, но трябва да отиде на работа. От него ще научим много за факторите на действителното щастие". Д-р Джули Гърбърдинг, директор на Федералния център за контрол и профилактика на инфекциозните заболявания, изтъкна, че САЩ инвестират най-много в здравеопазването от всички държави в света, но здравната система в страната е едва на 37-о място.

"Това означава, че не оползотворяваме оптимално инвестициите", каза тя. Изследването показва, че работещите в производството и транспорта най-често определят работната си среда като лоша – 29 процента. Такива хора са по-склонни да отсъстват повече от работа. Работник, който е с до три хронични заболявания и лоши условия за работа отсъства средно 6,6 дена повече от човек, който харесва мястото, където работи. Две трети от работниците са посочили едно или повече хронични заболявания – болки в гърба и врата, високо кръвно налягане, депресия. Почти две трети са с наднормено тегло или затлъстяване.
Вторият участник в изследването "Хелтуейс" работи с компании за подобряване на здравето на техните служители. БТА