Буш вижда признаци за национално помирение в Ирак

На съвместна пресконференция в Сидни американският президент Джордж Буш и австралийският премиер Джон Хауард коментираха обстановката в Ирак, предадоха световните агенции. Буш заяви, че вижда признаци на национално помирение в Ирак, въпреки някои песимистични оценки, че тази страна не е постигнала така очаквания от нея прогрес. Американският президент допълни, че заради сигурността на САЩ и на Австралия е необходимо американските и австралийските войски да останат в близкоизточната държава, където да помогнат на иракчаните въпреки призиви за обявяване на график за изтегляне или за съкращаване на силите там.

Австралийският премиер също подчерта, че няма да съкрати числеността на американските войски в Ирак. Той допълни, че доколко дълго ще останат австралийските войски в близкоизточната държава зависи от условията там, а не от даден график за изтегляне. Австралия има 1600 войници в Ирак и околните държави.

Двамата лидери дадоха пресконференцията след среща в навечерието на срещата на върха в Сидни на държавите членки на Организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество /АТИС/, насрочена за 8 и 9 септември.

Малко преди да се състои съвместната пресконференция, австралийският в. "Дейли телеграф" съобщи, че Хауард е предпочел да присъства на церемония по определяне на най-добрия ръгбист на Австралия за този ръгби сезон, вместо да посрещне Буш на летището в Сидни.

"Не че не изпитвам уважение към Буш. Та той е мой много добър приятел, но тук става дума за австралийската лига по ръгби", оправдал се Хауард. БТА