Десетки хиляди млади имигранти в САЩ подават документи за временен легален статут

Въоръжени с актове за раждане, дипломи от училище и документи, които доказват, че са отраснали в САЩ, десетки хиляди млади нелегални имигранти се редяха на големи опашки в много градове в четвъртък. Те кандидатстват за програмата, която може да им позволи да останат в страната и да работят легално, пише Wall Street Journal. В Лос Анджелис опашка е имало в 5 часа сутринта, чакащите в Чикаго са наброявали 10 000 души, като редица организации помагат на младежите с попълването на формулярите.
Според новите правила, обявени от президента Барак Обама през юни, младите нелегални имигранти са защитени от депортитане за поне две години, ако отговарят на следните изисквания: трябва да са били под 16 години, когато са пристигнали в САЩ, да са живели в страната от 15 юни 2007 г. и да не са осъждани. Когато кандидатстват, трябва да са не по-млади от 15 и не по-възрастни от 30 години. Администрацията на президента активно депортираше имигранти с криминално минало, но Белият дом заяви, че предприема мярката, за да помогне на точно тази група имигранти, които напоследък станаха особено активни в призивите си.
Агенция Reuters отбелязва, че особено много младежи пред имиграционните служби е имало в Калифорния и Тексас, където голяма част от населението е с имигрантски произход.
“Най-накрая се появи възможност да направим нещо за нашето образование и живот, да получим разрешение за работа и да не се чувстваме в безизходица”, казва 24-годишният Михаел Флорес, който е роден в Мексико, но е пристигнал в САЩ още като бебе.
Според Pew Hispanics Center около 1.7 милиона души могат да кандидатстват за програмата, която би им позволила да получат разрешения за работа, възможност за социално осигуряване и шофьорски книжки.
Много републиканци определиха мярката като опит на Обама да си спечели гласовете на латиносите преди изборите на 6 ноември. Според Reuters голяма борба за тези гласоподаватели ще има във Флорида, Невада и Колорадо.
 
 
19-годишният Марлон Мораз, който е недокументиран имигрант от Никарагуа, пристигнал в САЩ на 11 години, твърди, че вече има бъдеще. Той е завършил гимназия миналата година с много добри резултати, но се наложило да се откаже от висше образование в колежа в Бостън и университета в Чикаго, тъй като не можел да получи финансиране заради неуредения си статут. “Спря да ми пука за образованието. Мислех, че това е загуба на време”, казва той. Сега Марлон се е записал в колеж, за да учи международни отношения, и вече има нови мечти един ден да стане дипломат.
Новата федерална политика на Барак Обама беше приета много добре от латиносите, но според някои републиканци това си е на практика амнистия. Губернаторът на Аризона Джанис Брюър издаде в сряда специална заповед, която ще забрани на младежите, придобили временно легален статут, да получават социални помощи.
И все пак не всички имиграционни активисти са доволни от новата политика, тъй като твърдят, че тя е само частично прилагане на т.нар. Dream Act, проектозакон, който гарантира легален статут на всички недокументирани деца на имигранти, пристигнали в страната незаконно.
“Всички тези деца има способността да станат велики американци. Въпросът е дали им даваме тази възможност”, казва републиканецът Давид Ферера от Камарата на представителите, който е организирал уъркшоп в сряда, на който кандидатите могат да получат помощ при попълването на документите. “Не съм притеснен толкова за начина, по който това се случва, а по-скоро, че не е основа за финално решение на проблема”, смята той.
Специалистите съветват младежите първо да се консултират с юрист, преди да подадат формулярите. “Грешките или неяснотите могат да доведат до отказ за получаване на временен легален статут или по-лошо – депортиране”, казва Шерил Литъл, директор на организацията “Американци за имигрантска справедливост”. “Това е маратон, не е спринт”, допълва тя.
DNEVNIK.BG