Огромна скала в музей на изкуството в Лос Анджелис

Скала с тегло 340 тона е последният експонат в Окръжния музей на изкуството в Лос Анджелис. Тя е е и най-новото произведение на американския скулптор Майкъл Хейзър.
Парчето гранит е високо колкото двуетажна сграда. Необикновеният шедьовър впечатлява не само с размерите си, но и с начина, по-който е представен. Огромната скала сякаш се носи във въздуха. Творбата е наречена “Левитираща маса” и е инсталирана в задния двор на музея. Интересното е, че тя е поставена над канал, през който могат да преминават посетителите. Скалата ще остане в постоянната експозиция на музея.
Момче – посетител на музея: “Смятам, че е голяма. Изглежда сякаш ще ме смачка.”
Жена – посетител на музея: “Интересна е от всички гледни точки.”
Майкъл Хейзър е планирал “Левитираща маса” повече от 40 години, но чак сега е успял да открие подходящата скала в каменоломна, разположена на 169 км от Лос Анжелис. За да бъде превозена творбата, тежаща 340 тона, е сглобена специална подсилена платформа. Тя се е движела само нощно време със скорост под 8 км/ч и е преминала през 20 града преди да стигне до музея.
За да се извинят за причиненото неудобство, организаторите на изложбата осигуряват една седмица безплатни посещения за хората, които живеят по маршрута.
BNT.BG