Стоктън върви към титлата за най-голям градски фалит в историята на САЩ

Американският град Стоктън, намиращ се в щата Калифорния, е на път да запише най-големия фалит на град в историята на САЩ. По всяка вероятност преговорите с кредиторите няма да дадат резултат и администрацията ще трябва да търси преструктуриране на финансите си, пише San Francisco Chronicle.
Местната власт все още има надежда милионите долари градски дълг да бъдат преструктурирани с помощта на новия закон за медиация, който има за цел да помогне на общините да избегнат изпадането в неплатежоспосожност, заявява кметът Боб Дайс.
В някои от дните на преговори разговорите с 18-те кредитора са продължавали и след полунощ. Какви са били резултатите от това обаче не става ясно.
За да не се обявява банкрут трябва да се постигне сделка, която да остави достатъчно пари в администрацията и градът да остане платежоспособен, отбелязва изданието.
Стоктън е градът в САЩ с втория по големина процент на лоши ипотеки. Градските власти трябва да приемат специален бюджет, който да покрие дефицит от цели 26 млн. долара в случай, че бъде обявен банкрут.
Финансовите проблеми датират сравнително отскоро, след като местните власти платиха 1 млн. долара от парите на данъкоплатците за концерт. Това се случи през 2006 година, когато градът бе на гребена на вълната заради поскъпването на имотите.
Проблемите на града, в който живеят 300 хил. души, е може би най-добрият пример за финансовата безотговорност по време на жилищния балон, пише The Telegraph.
Стоктън се намира в селскостопанска област в Калифорния, на 80 мили от Сан Франциско. Градът е създаден като транспортен център по време на златната треска отпреди 160 години.
По време на икономическия бум всяка година в града са строени по 3 хил. нови жилища, а населението се е увеличило с 20% за десетилетие.
Безразсъдните харчове са довели до строеж на концертна зала със стъклена фасада за 80 млн. долара, скъпо пристанище и градски стадион за бейзбол. По време на възхода градът е платил 2 млн. долара на реномиран готвач да отвори ресторант.
Освен това били инвестирани 35 млн. долара в модерна осеметажна сграда, която трябвало да бъде новото кметство. Това така и не станало, а собственик на сградата вече е банка, която е взела и три от огромните паркинги в града.
Делът на проблемните ипотеки в града е вторият по големина в САЩ, а цените на имотите са се сринали със 75 на сто. Безработицата пък е скочила до 19 на сто.
По статията работиха: Андрей Любенов, редактор Миглена Иванова
INVESTOR.BG