„Приятели на Чикаго” лобират за площад „Чикаго” в София

 

Дори и разсеян професор ще забележи странното трептене, жужене по софийските улици и превозните средства.Трамваят ме изхвърли точно пред статуята на Пенчо Славейков, заедно с  усмихнати дечица – пъстрокрили пеперуди на фона на слънчевия, софийски ден. Осъзнали своето превъзходство на първи юни, децата – Господарите на деня отиваха в същата посока – Американския център в Столичната библиотека на площад Славейков, както и аз.

Поводът – откриване на изложбата от конкурса на фондация „Приятели на Чикаго”-Децата на Чикаго и София рисуват. Обяснимо е да са горди, нали те бяха героите на деня.

Тук , в тази зала се случиха невероятни неща- ту „бръмчат” коли из Чикагски небостъргачи, ту „плуват” птици из небето или  „Мама и татко гледат телевизия”  и всичко онова, което съпътства една изложба със заглавие – „Моят град, моето семейство, моите приятели”. Палитрата с цветове сякаш бе по – цветна и от дъгата, защото децата рисуват с много любов, това което ги заобикаля. Те не само го рисуват, те живеят в него-техния свят, който е толкова истински, колкото те биха искали. Винаги съм казвала, че от децата може много да се научи, стига да имаш техните очи, а това не е чак толкова трудно, просто махаш  стереотипите, с които си свикнал да преценяваш нещата.

 

И така, всички сме по местата  в тържествената зала на библиотеката – деца, родители и гости в очакване на наградите. Иван Сотиров, президент на фондация „Приятели на Чикаго” зарадва победителите – чаровната Александра от София и Даниел Станев от училище „Нов Живот”, Чикаго. Жалко, че  Даниел отсъстваше, за да се почувства горд. Радвах се вместо него, като негова учителка и си представях как ще го зарадвам в Чикаго с красивия албум на Майстора и грамотата.

Други деца, наградени с грамоти от Чикаго бяха:  Мария Стояновска, Катерина Маркова, Лина Ничева, Ребека Кирова, Сюзън Колман, Христиана Кирова, всички от училище, „Нов живот”, Леонардо-Калоян Флауърс, Йоана Стаменова, Изабела Флауърс от школа, „Владимир Д. –Майстора”.

 

Присъстваха и официални гости – Иванка Славчева, експерт към Държавната агенция за българите в чужбина, Художничката от Чикаго  Мая Петрушева, професор Петя Бъговска, председател на музикалните дейци и танцови състави.

Фондация „Приятели на Чикаго” получиха поздравления и подарък – копие на рисувана азбука от децата от българските училища в Чикаго, връчена на г-н Сотиров от името на Българо американски център за културно наследство в Чикаго.

Помолих господин Сотиров да изброи предстоящите събития.

 Това е второто издание на Дните на Чикаго, организирани от фондация “Приятели на Чикаго”, Столична община и Посолството на Съединените щати. Медийни партньори са Дарик Радио, вестник “България СЕГА” – Чикаго, BG7 Radio – Чикаго и медийният портал EuroChicago.com. В партньорство със Столична библиотека фондация “Приятели на Чикаго” обяви през март 2012 конкурс за детска рисунка на тема “Моят град, моето семейство и моите приятели”. Поканени са да участват деца от София и Чикаго. В Чикаго вече има девет български неделни училища и в повечето от тях има школи по изобразително изкуство. Интересно беше да се види как децата от двете страни на океана виждат света.

Освен конкурсът за деца, който се откри на първи юни, 2012 г. ще има и конкурс  за превод на стихотворение от книгата на Шел Силвърстийн “Където свършва тротоарът”. Предстои и изложба на български художници от сдружението „Български художници зад граница”, Чикаго. Изложбата се организира в партньорство с Държавната агенция за българите в чужбина, ще бъдат представени творби на български художници , които живеят в различни градове на Съединените щати: Вашингтон, Чикаго, Ню Йорк, Хюстън, Маями, Ню Орлиънс.Официалното откриване  ще бъде на 27 юни 2012 от 16 часа в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН, ще участват:  Eвгeния Пeтрова, Ралица Владимирова, Милeна Праматарова, Константин Костов, Майя Пeтрушeва, Атанаска Тассарт, Григор Малинов, Василeн Васeвски, Радиана Христова, Ивайло Йошовски, Любо Вeлков, Татяна Димитрова, Глория Уeбстър, Кина Бъговска.

Към интересните изложби и събития може да причислим и кинопанорамата  – Чикаго на Американския екрано и това, че за първи път в София ще има официална церемония за даване на името „Чикаго” на площад в София.

 На моя въпрос за мотивите на това историческо събитие г-н Сотиров изброи интересни факти, които е хубаво да научим.

– Столичният общински съвет предстои да гласува решение за даване името “Чикаго” на площад в София със следните мотиви:

– Чикаго е единственият град в света, кметът на който обявява с Прокламация Националния празник на България за Български ден в Чикаго и приканва всички чикагци да празнуват заедно с българите.

– Чикаго е единственият град в света, където на 3 март – Националния празник на България, българското знаме се издига с тържествена церемония на централния площад в града между знамето на Съединените щати и знамето на град Чикаго.

– Чикаго е единственият град в света, в който българският език е признат за един от официалните езици при административното обслужване в данъчната служба.

– Чикаго е градът, в който живее най-голямата и най-добре организирана българска общност в Съединените щати.

– Чикаго е градът, който първи в света признава независимостта на България след края на руско-турската война от 1877-1878 година.

– Чикаго е градът, към който София отправи официално предложение за побратимяване при срещата на кметовете на двата града Бойко Борисов и Ричард Дейли в Чикаго на 3 февруари 2009 година.

  Каква е целта на тези Дни на Чикаго?

ИС: Целта на тези дни е,  чрез създаване на граждански партньорства да се популяризира българо-американското сътрудничество и да се осигури обществена подкрепа за побратимяването на София и Чикаго.

Убедена съм, че усилията, които полага фондация –Приятели на Чикаго, в лицето на Иван Сотиров не са напразни и скоро ще постигнат целите си. Ние от Чикаго също сме мотивирани да помагаме, защото си заслужава да изградим мост от културно – образователно сътрудничество в името на Нова България.

За повече информация следете на следния адрес: www.friendsofchicago.org 

 

Кина Бъговска
в. “България СЕГА”
www.bulgariasega.com

 

 

 

 

предишна статияДни на Чикаго в София
Следваща статияHelp Wanted: Plumbing, Heating & Cooling techs
Колумнист ("Култура", "Българският Чикаго") - в. "България СЕГА". Художник, преподавател, журналист ; член на СБХ, (Съюз на българските художници), СБЖ, ARC Gallery, Чикаго ; основател на Българо американски център за културно наследство-Чикаго ; над 30 години преподавателска дейност: Национална гимназия за приложни изкуства-София, Triton College, Ridgewood High School, БУ "Джон Атанасов" в Чикаго ; Награди-Woman of the Art-2004, American Latin Museum, Miami, Illinois Arts Council Agency- за изложбите, “Семена от Светлина”- Национален Украински музей и „Легенда за хляба в АРК галерия-Чикаго. Email:[email protected]