Президента на РБългария посети Северна Калифорния

На 17ти Май, българският президент Росен Плевнелиев заедно с посланичката на България в САЩ г-жа Елена Поптодорова, посланика на Америка в България, г-н Джеймс Уолрик, представили на търговските камари на двете държави, президентският кабинет и журналисти се срещнаха с българи от местната общност, което беше първата и най-голяма такава среща на Български държавен глава с българи живеещи извън пределите на България. Основен организатор на срещата беше Българското Училище в лицето на г-жа Екатерина Борисова. Това е първата визита на президента в района, както и първата подобна среща от такъв размер на български президент с българската общност зад граница. Срещата продължи 2 часа и половина. По стар български обичай, делегацията бе посрещната от деца с хляб и сол. Президентът и посланичката на България в САЩ г-жа Елена Поптодорова изнесоха кратки приветствени слова към присъстващите, след което отговаряха на въпроси от публиката. Вечерта продължи с кратко приветствено слово от Екатерина Борисова, след което Президентът отряза лентата на училището и раздаде по парченце от лентата на всички присъстващи деца, което беше много вълнуващо за тях. След официалното откриване на училището, президентът подари учебни помагала за българското училище от името на Агенцията за Българите в Чужбина, а дарението бе прието от основателката на училището Екатерина Борисова. Вечерта продължи с рецитал на стихове от деца ученици в българското училище и фолклорна програма в която участваха самодейците от фолклорна група „Рипни Калинке” от Сан Хосе, ансамбъл „Антика” от Ел Серито и вечерта завърши с изпълнение на родопска песен в изпълнение на Мария Бебелекова  (вокал) съпровождана от известният български гайдар Васил Бебелеков (Бебелека). Песента продължи в едно общонародно хубаво българско хоро на което се присъедини и президентът, г-жа Поптодорова, делегати и гости. Голямата зала се разлюля – атмосферата беше невероятна. На срещата присъстваха над 250 българи, срещата се проведе в Opera House, Los Gatos историческа и много красива зала, която някога е била действаща опера. По случай празника на българската писменост и култура 24 Май звукозаписната компания „OO аудио” и група Еф Ес Бе (ФСБ) също дариха на всички ученици в българското училище “Хан Аспарух” луксозното издание на албума Еф Ес Бе точка придружено с книжка със стиховете на Даниела Кузманова, Живка Шопова и Николай Кауфман на български и в превод на английски език.
Българското училище „Хан Аспарух” отваря врати на 21 април, 2012. Училището е първото по рода си в Северна Калифорния и се намира в сърцето на Силициевата Долина (неправилно наричана Силиконова Долина) в Калифорния. Българското училище е първата стъпка по пътя на реализиране на една много по-амбициозна идея свързана с обособяването на Български Културен и Образователен Център в районна, който да служи на българската общност чрез създаване на възможност за обогатяване и запазване на българската култура и идентичност.

Целта на училището е да запазва и разпространява българският език, култура и традиции между децата от български и смесени бракове в района на Северна Калифорния. Основателката на училището започва тази идея напълно импулсивно. Информация за училището започва да се разпространява от човек на човек, чрез групата във фейсбук и с помощта на имейли разпратени от български активисти и настоятелството на българската църква в района. За много кратък срок организаторката успява да набере достатъчно деца за да започнат учебните занятия и есента броят на регистрираните деца достигна 60 деца и нови деца продължават да се присъединяват. Някои от децата в училището пътуват повече от 45 минути с кола, за да дойдат на заниманията, хора от Сан Франциско, Конкорд,  и други отдалечени райони. Искреното ми желание е много скоро да отворят центрове за изучаване на български език и в силно заселени с българи райони в Северна Калифорния, за да могат повече деца да се възползват от положените основи и да имат достъп до българско образование
Бързото развитие на училището се дължи на добрите връзки на основателката с местни български организации и видни български дейци в района на Северна Калифорния, които спомагат за разпространяване на информация относно новосъздаденото училище между местната общност. Основателката  също създава трайни връзки с български училища в САЩ между които Българското Училище в Бостън, Северна Каролина, Флорида, Южна Калифорния (Сан Диего) и Асоциацията на Българските Училища в чужбина.
Идеята за училището се заражда преди 2 години, но решението за изпълнението на тази отговорна задача е съвсем спонтанно. Като майка на две деца, Катя осъзнава трудностите и отговорностите с които се сблъсква всяко българско семейство. Българите живеещи в чужбина са разкъсвани между нуждата да поддържат българският език, традиции и култура, но и с трудностите около изпълняването на тази задача, когато децата им са заобиколени от чужд език, традиции и култура. Създаването на училището е продиктувано не само от виждането на създателката му за нуждата от ранна възраст българските деца живеещи в района да изградят силна връзка с българския език, култура и традиции, но с и желанието за изграждане на трайно българско самосъзнание и гордост от българската им идентичност. Няма недостижим бряг, човек просто трябва да вярва, а основателката е движена от вярата си, че българските деца израстнали в чужбина ще са движеща сила за прогреса и развитието на българската държава занапред.
Северна Калифорния (т.н.Силциева Долина) е дом за едни от най-големите компании в света като Apple, Google, EBay, Facebook и много други, както и място, в което са създадени много от най-значителните технически нововъдения намиращи се в основата на техническият прогрес в последните 100 години. Един ден нашите деца ще са тези създатели, творци, изобретатели – движещата сила на прогреса и искренната ми надежда е, че гордостта от българския им произход, любовта към родината и зрънцата на българското образование и самосъзнание, които ще посадим днес, ще допринесат за тяхното лично и професионално изграждане извън и в пределите на родната ни България.
Екатерина Борисова
Основател на Българско Училище „Хан Аспарух” в Северна Калифорния
За в.’България СЕГА”
www.Bulgariasega.com