БЪЛГАРСКИЯТ ФОЛКЛОР ПЕЧЕЛИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ПОЧИТАТЕЛИ СРЕД МЛАДЕЖТА В САЩ !

Продължение от предния брой

Последните години все повече български младежи, живеещи в САЩ, се обръщат към родният фолклор. Преди около 12 години можеше да се видят предимно американски състави за български фолклор, но много малко български. Сега вече в почти всеки по-голям град на Щатите има български състав за народни танци и песни и то съставени предимно от млади хора.
Обикновено фолклорните групи се основават от професионални танцьори, хореографи, певци и музиканти, които носят дълбоко в сърцата си любовта към фолклора. Но болшинството от участниците в тях са аматьори и за първи път се включват в подобни формации. Те си имат дневна работа и вечер ходят на репетиции като в повечето случаи си плащат сами за тях и си купуват носиите и инструментите,  с които се представя ансамбъла. 
С какво ги привлича нашия фолклор? Много от  младите хора за първи път се хващат на хорото тук на някой празник или парти, харесва им  и решават, че искат да научат повече и се записват на класовете по танци. А на репетиции винаги е забавно, нашите танци са много енергични и са добър заместител на скучния понякога фитнес. Една приятелка ми каза, че във финтес клубове в Лос Анжелис включват нашата ръченица в тренировъчните програми.
Ходенето на танци е и добър начин да се запознаеш с нови хора, и да се повеселите заедно. На тях присъстват не само българи, а често и млади хора от други националности. Много от тях, отиват в началото на танци само да се научат да играят хоро, след това се включват и в самите ансамбли и се качват за първи път в живота си на сцена. Така е с нашият ансамбъл в Бостън „Лудо Младо”, но предполагам, че и на другите места е по същия начин.  Когато се качат на сцена и видят как публиката, българска и американска се радва на фолклора ни, лицата им грейват от радост и с такъв ентусиазъм и енергия играят на сцената, че привличат все повече почитатели и все повече зрители се записват на танци…
Затова в последните години започнаха да се организират много български фестивали в САЩ и Канада.  В последният брой на „България сега” ви запознахме с два от тях:
Първи Български Танцов Фестивал състоял се на 12 май в Ню Йорк и 8-ми Български Културен фестивал, 13 май, Бостън и двата организирани от Българо-Американски Център Мадара-Бостън (www.centermadara.com) със съдействието на Генералното Консулство в Ню Йорк. Близо 80% от участниците във фестивалите бяха млади българи и американци.
За мен беше истинско удоволствие да работя с ансамблите по двата фестивала. Всички ние работихме в пълно разбирателство и сътрудничество. Всеки ансамбъл беше толерантен към другия и всички се отнесоха абсолютно професионално към участията си, никой не закъсняваше, всеки си спазваше точно по график задълженията. Горда съм като българка, че всички ние българи и американци работехме толкова добре заедно и всеки се опитваше да допринесе с каквото може за успеха на събитието! Това е начина да успяваме и за напред: да обичаме това което правим, да си помагаме, да се отнасяме отговорно към “българското име, което представяме” и да работим съвместно с американските ни приятели за популяризирането на нашия фолклор! Беше един чудесен празник! 
А сега искам да ви споделя и малко повече информация за всеки от участниците във фестивалите. Ако живеете в близост до някой от тях, имате уникалната възможност да се запишите и вие, и да се докоснете до тази българска магия!

ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ “ХОРО“-ЧИКАГО (www.horochicago.com) създаден в Чикаго през 2003 г. от Ирина Гочева и Тодор Гочев, които са негови артистични директори и досега. Към настоящия момент ансамбълът е с численост около 40 човека – мъже, жени и тийнейджъри, които са обединени около общата любов към българския народен танц. Ансамбълът представя танци от всички големи етнографски региони на България – Северняшка, Тракийска, Шопска, Добруджанска, Пиринска и Родопска.
Ирина Гочева е завършила Държавното хореографско училище в София и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Работила е като хореограф на ансамбъл “Сливен”. Тодор Гочев е дългогодишен солист на ансамбъл “Сливен” и признат майстор на тракийските танци.
Танцов ансамбъл “ХОРО“ – Чикаго години наред разнася българския дух със завиден ентусиазъм, професионализъм и отдаване чрез изкуството, което създава, далече зад пределите на родината. И превръща танца в магия – за да влее вълшебството в сърцата на сънародниците си! Няма значимо събитие на българската общност в Чикаго, на което да не прозвучат игривите ритми на народните танци, поднесени с вдъхновение и жар от танцьорите на ансамбъла, с ръководители Иринка и Тодор Гочеви.  Талантливи,  всеотдайни и верни на българското!


Детски танцов ансамбъл “Горана джуниър”
Снимка: Соня Градетцки

ДЕТСКИ ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ „ГОРАНА ДЖУНИЪР”- НЮ ЙОРК с художествен ръководител, преподавател и хореограф Елисавета Йорданова и асистент-хореограф Галя Сахарова. През октомври 2010-та година, Елисавета основава Клуб по народни изкуства и традиции към българско училище „Христо Ботев” в Ню Йорк. Проектът се осъществява със значителната подкрепа на Генералното консулство на България в Ню Йорк, генералния консул – г-н Р.Точев, фондация „Америка за България”, фонд „Език и култура отвъд граници” на българското Министерство на образованието, както и с щедрата помощ на частни лица. За времето от основаването на Клуба, учениците са участвали в десетки концерти и тържества. Най-значимото е Петият годишен танцов парад в Ню Йорк (2011г.), където Горана Денс и Горана Младежи напълно изумяват публиката и дори вестник „Дейли Нюз” пише, че са „взривили тълпата” с невероятния си дух и издържливостта да танцуват по Бродуей в продължение на повече от два часа. Клуб Горана наброява 45 деца.

АНСАМБЪЛ  ЗА БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ТАНЦИ «БОСИЛЕК» – НЮ ЙОРК основан през 1979 г. в Ню Йорк от българския хореограф Лилиана Тодорова Зафирова-Буди заедно с четири американки. През тридесет и две годишната история на ансамбъла, повече от осемдесет жени от различни етноси и професии са участвали в групата. Ансамбъла е гостувал на фестивали в североизточните Съединени щати, представял е свои постановки в библиотеки и училища, както и в Alice Tully Hall – Lincoln Center, Ню Йорк, и в градината на Белия дом във Вашингтон. Има учаcтия във фолклорни фестивали в България и излъчени записи по Българската телевизия.

Многообразната народностна принадлежност на членовете на ансамбъла е обединена в една мисия – да покаже красотата и богатството на българския фолклор на американската публика. От 1995 г. хореограф на състава е Илиана Божанова от Пловдив. Постановките на състава са основани на специфични фолклорни танци от различните етнографски райони на България. Винаги се използва автентична народна музика, аранжирана и записана специално за «Босилек» от Любен Досев, Тодор Янков и други приятели-музиканти в България. От 1981 г. Катрин Спрингър, една от основателките на «Босилек» става художествен ръководител на състава. Тя е завършила школата за художествени ръководители в Пловдив. Можете да посетите страницата на «Босилек» във Facebook или да се свържете с нас на email адрес BosilekNYC(at)gmail(dot)com.

ЖЕНСКИ ХОР И ОРКЕСТЪР „ДИВИ ЖЕНИ”-БОСТЪН (www.divizheni.net)
е съставен от 25 американки , основат през 2000 в Бостън от именитата ни певица и диригент Татяна Сърбинска.  Всички те репетират и пеят българските народни песни с такава любов и старание, с което печелят многобройни почитатели както в САЩ така и в България.  Репертоарът им е много богат от традиционни селски песни, до по-съвременни обработки.  Хора е участвал в редица фестивали,  концерти и семинари в Нова Англия  и Ню Йорк. „Диви Жени” имат собствено турне  и в България,  с концерти в София, Копривщица,  Пловдив, Благоевград и Чепеларе.  Техните концерти са отразени в редица  български телевизионни предавания.  

Татяна Сърбинска (www.tatianasarbinska.com) е възпитаничка на Академията за музика, танци и изобразителни изкуство в Пловдив. Известно време е солистка на фолклорен ансамбъл „Пирин”. От 1991 г живее в САЩ, където преподава в Бостънската Консерватория и Консерваторията на Нова Англия. Основава и ръководи формациите: „ Омая”, „Орфея”, „Диви жени” и „Зорница”, които и в момента успешно популяризират българския национален фолклор. За нея пресата в Бостън пише: „Татяна Сърбинска е изпълнител с блестящ стил, богата вокална техника, и жизнено артистично присъствие”.

АНСАМБЪЛ ГОРАНА ДЕНС –НЮ ЙОРК с художествен ръководител Елисавета Йорданова (www.elissaveta.com).  Елисавета е хореограф и изпълнител с разнообразен опит и артистично празнание в Европа и САЩ. Творческият й път започва преди 25 години, тръгвайки от българските народни танци, преминавайки през театъра и стигайки до модерните танци (кънтемпорари). Йорданова е стипендиант на Фулбрайт и носител на почетната награда на Националния център за музика и танц в България.

Като преподавател за фондацията към театъра Joyce в Ню Йорк, Елисавета провежда творчески работилници и танцови класове за изключително разнообразни групи ученици. Нейната продукция и спектакли са показвани в много зали и студия в Ню Йорк, а международните й изяви включват Австрия, Франция, Германия, Холандия, Малта и Румъния.
Първоначално, Елисавета танцува като соло артист, представяйки красотата на българското фолклорно богатство в Ню Йорк. По-късно, през 2007-ма година, следвана от дъщеря си Ива, три американки (Сюзън, Нанси и Катлийн) и една рускиня (Лана), тя основава компанията Горана Денс, кръщавайки я на баба си – талантлива певица и танцьорка, от която Елисавета се учи като дете. През следващата година, хореографката представя проекта „Harvesting Life”, който събира български и американски танцьори и поставя основите на това, което днес е Ансамбъл Горана Денс, част от ТАНЦОВ КОЛЕКТИВ ЕЛЕА ГОРАНА.  Танцов ансамбъл «Горана Данс» – Chavdar Dobranov, Elissaveta Iordanova, Elena Miteva, Radena Petkova, Venzislava Petkova, Galina Saharova, Dida Seymianska, Susan Thomasson, Nina Totcheva, Eleonora Vidolova


Ансамбъл “Лудо младо”
Снимка: Соня Градетцки

ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ ЗА БЪЛГАРСКИ ФОЛКОР “ЛУДО МЛАДО”-БОСТЪН (www.ludomlado.com), артистичен директор Петър Петров. Една изключително лъчезарна група от млади хора, които с любов и професионализъм популяризират красотата на българския фолкор в САЩ. Участвали са в множество фестивали и културни събития. Талантливата млада хореографка Мариета Тихойнова е завършила Държавното хореографско училище гр. София, България. Заедно с Петър Петров обединяват труд и талант в създаването на прекрасни народни танци за ансамбъл „Лудо младо”. Родом от България, Петър Петров се е занимавал професионално с танци в Държавен Фолклорен танцов ансамбъл “Родопа”.Петър е водил множество класове и семинари в Съединените щати. Първата му голяма изява като хореограф и танцьор в САЩ е през 1994 г. по време на церемонията по откриването на Световното по футбол в Чикаго заедно с група за народни танци “Балкански Игри”. 


Мъжки хор и оркестър “Зорница”-Бостън
Снимка: Виолета Желязкова,Център Мадара

МЪЖКИ ХОР И ОРКЕСТЪР – „ЗОРНИЦА”- БОСТЪН
Основан през 1992 г в Бостън от Татяна Сърбинска. Той е първият мъжки хор в Америка за български фолклор. Има разнообразен репертоар както от традиционни български песни, така и от стари градски песни и от различните райони на Балканите. Групата участва в редица международни фестивали и концерти в Нова Англия и е пътува два пъти до България, през 2000 г. и 2005 г., като има концертни участия на фолклорния фестивал в Копривщица, в Държавния оперен театър в Благоевград, и по Българската национална телевизия.
За в.’България СЕГА”
www.Bulgariasega.com