Нов 9/11, ако не спечелим Афганистан, предупреди Буш

Афганистан трябва да бъде спечелен.

Това заяви американският държавен глава Джордж Буш преди официалното откриване на срещата на върха на НАТО в Букурещ, цитиран от CNN.

Цитирайки отправени скоро заплахи от лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен към Европа, Буш призова страните членки от НАТО да изпратят повече войски в Афганистан. Ако не се справим с терористите в Афганистан, скоро ще трябва да ги посрещнем по собствените си земи, добави американският държавен глава. По думите му, ако НАТО не продължи да бъде в състояние на атака срещу Афганистан, то западът може да се готви за нови терористични атаки, подобни на тези от 11 септември.

Само преди две седмици бин Ладен отправи нови заплахи към Европа, заяви Буш. Ние сме длъжни да погледнем на думите му сериозно. Терористичната заплаха е реална, тя е смъртоносна и борбата с този враг трябва да е цел номер едно на срещата на лидерите на НАТО тук, каза още той.

Студената война е приключена. Русия не е наш враг и ние трябва да пристъпим към ново сътрудничество с нея с цел засилване на сигурността. Американският президент даде за пример на останалите страни от НАТО Франция и Германия, които обявиха, че ще изпратят допълнителни военни части в Афганистан. В момента коалиционните сили на Алианса поддържат 47 000 военни на територията на Афганистан. Главнокомандващите там поискаха още 10 000 войници, припомня БиБиСи.

В изказването си Буш акцентира и на темата за разполагането на системата за противоракетна отбрана на територията на Източна Европа. Той заяви, че ПРО по никакъв начин не е насочена срещу Русия, а представлява отговор на заплахата, идваща от Близкия Изток.

Днес нямаме друга възможно да защитим Европа, освен ако не разположим противоракетния щит, категоричен бе Буш. Буш каза още, че се надява да обсъди темата по време на срещата си с руския президент Владимир Путин. Студената война е приключена. Русия не е наш враг и ние трябва да пристъпим към ново сътрудничество с нея с цел засилване на сигурността, добави той.

Американският президент говори и за разширяването на Алианса, като подчерта, че НАТО трябва да отворен за всички европейски демокрации, като за момента Украйна и Грузия са най-подходящите страни за присъединяване към организацията.

Позицията на моята страна е ясна – НАТО трябва да приеме Украйна и Грузия, добави той. нюзбг