Рекордно организирано престъпление, дело на българи

 

По сигнал на българи от Флорида в. “България Сега” се свърза с репортера от Тампа Бей Таймс (Tampa Bay Times) – Камийл Стенли (Kameel Stanley), а също така със шерифския офис на Pinnellas County, по повод на едно от най-големите организирани престъпления в Тампа Бей, което, за съжаление, е извършено от наши сънародници. Ръководителят на престъпната група, според властите, е 32 годишният Тихомир Бочев. Предполага се, че в резултат на незаконни транзакции с няколко банки са присвоени най-малко 3 млн. долара през последните четири години.

Част от парите са били присвоени чрез придобиването на кредитни карти на базата на фалшиви документи, след което са се купували луксозни коли, които са били продавани в чужбина, обави шерифът на Pinnellas County – Боб Гуалтиери (Bob Gualtieri).

Бочев бе арестуван вчера, заедно с още четирима други българи. Съдия обяви сумата от $500 000 за всеки един от тях, като условие за освобождаване под гаранция.

Разследването започва още през 2008 година и в него се включват  икономическият отдел на шерифския офис към Pinnellas County, сикрет сървис (US Secrete Service) и Щатската Прокуратура на Флорида.

Групата от българи използвали основно три схеми за незаконно правене на пари:

1.Те получавали кредитни карти срещу фалшиви документи, след които тези карти били източвани до максималния им лимит, чрез различни покупки, направени от компании, регистрирани във Флорида и Илинойс. 

2.Заподозрените българи използвали фалшиви документи за получаването на заеми за нови коли (BMW, Audi, Lexus, Mercedes Benz, Acura, Infiniti и други луксозни марки), след което регистрирали колите в Илинойс и ги изпращали за продаване в чужбина. На този етап се знае за 37 коли и 46 транзакции.Повечето от колите са намерени в САЩ и Литва.

3.Използвайки кеш от получени кредитни карти, те купували използвани автомобили на основата на фалшиви документи, след което вземали заеми от банки, използвайки, колите като обезпечение. Те изпращали колите за продаване в чужбина и не плащали на банките нищо по получените заеми.

Някои от засегнатите банки са: J.P. Morgan Chase Co., Wachovia, Achieva, Capital One и Citibank.

Сред арестуваните са: Иван Петров (1980), Георги Ангелов (1983), и Мартин Йорданов (1984) от St. Petersburg и Любомир Сандов (1964) от Clearwater.

Издирват се Иван Стайков, Кирил Динев и Ивайло Георгиев (представящ се също за Румен Найденов), всичките от Чикаго, а също Николай Боибренски и Атанас Тодоров от Флорида.

В. “България СЕГА” прави опити да получи допълнителна информация от българи, живеещи в Тампа Бей и Илинойс, които знаят подробности за престъпната схема.

 

Тук можете да видите снимките на участниците в престъпната схема:
http://www.pcsoweb.com/wp-content/uploads/2012/03/Flow_Chart_1_Release_12-050.pdf

Диаграма #1 за извършени престъпления:
http://www.pcsoweb.com/wp-content/uploads/2012/03/Flow_Chart_2_Release_12-050.pdf

 

Диаграма #2 за извършени престъпления:
http://www.pcsoweb.com/wp-content/uploads/2012/03/Flow_Chart_3_Release_12-050.pdf

 


Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”
www.bulgariasega.com