Образованието – ефективна инвестиция на имигранти

konf1_270Образованието е неизменна част от съвременното общество, необходим набор от знания, които формират облика и характера на личността. Без образование днешният човек не може да устои на живота.

„Образованието – ефективна инвестиция за имигранти” бе в центъра на поредния семинар на  Българо –американската асоциация, състоял се през изминалата събота 22 март. Събитието бе спонсорирано от: “Park Ridge Taxi” и “Community Cab”, Д-р Виолета Симов и Цветелина Попова. Почетни гости, хора на науката и приятели на асоциацията се събраха в центъра  за конференции при  “Pavilion Apartments”, за да коментират, анализират и споделят своите становища, информация и предложения по темата. Сред участниците в семинара бяха: Академик Борис Тенчов, Д-р Константин Кристов, Проф. Александър Николов, Д-р Юлиана Панова, Проф. Стоян Стоев, Румена Станкова, Боянка Иванова, Елена Липкова, Д-р Виолета Симов, Валентин Георгиев, Българска Евангелска Божия Църква “Нов Живот”, Петранка Стаматова, Виктория Трендафилова, Райна Недякова, Кина Бъговска, Климент Величков, Динко Динев, Румена Станкова, Кети Борисова, Д-р Наталия Сотирова, Генерален консул на България Иван Сотиров, Д-р Иван Ковачев, представители на медиите и заинтересовани от темата гости. Дискусията премина под строгото ръководство на  Проф. Никола Чаръкчиев и Динко Динев.

Срещата започна с приветствените слова на Генералния консул на България Иван Сотиров, който започна дискусията, обръщайки внимание на ролята на БАА. „Българо- американската асоциация анализира процесите в българското общество. Тя не е статична, тя разпространява информация, очертава перспективи и дава насока.” , бяха думите на Г-н Сотиров, с които той акцентира върху образователната роля на самата асоциация. Според Г-н Сотиров образованието е ключ към интеграцията, българската имигрантска общност се превръща в част от българската диаспора зад граница (бел.ред. диаспора – представители на една страна в друга държава). Това, което отличава българската диаспора от българската общност е структурата. В нея влизат българските църкви, българските училища, българските медии, културните институции, български музеи и центрове за запазването и развитието на българщината. Запазването на българското съзнание и структура е изключително важно и всички организации, подпомагайки съхранителния процес са от значение. Г-н Иван Сотиров припомни, че Българското консулство подкрепя всякакви инициативи, свързани с българското общество в Чикаго и Америка, то поддържа връзка с българската диаспора.

Специален гост на дискусията бе Д-р Лолита Николова, която по телефона от Солт Лейк сити поздрави участниците в семинара. Тя нарече Чикаго „столица на българщината”.  „ Образованието на българите трябва да бъде насочено към репродуциране на хуманните ценности…Образованието е култура, култура, култура!”, бе становището на Д-р Лолита Николова по отношението на образованието.

Философ Румена Станкова анализира понятието образование: „То не е просто информация, не е набор от технологични апаратури, то е набор от знания, начин да се формират личности”. Д-р Наталия Сотирова припомни, че развитието на малкото дете започва още в утробата на майка му. Неговата връзка с майката се оформя още преди то да се е появило на бял свят. Но най-интензивно детето възприема света в първите няколко години на неговото израстване. Д-р Сотирова цитира Лев Толстой: „ От новото дете до 5 години има цяла Вселена, от 5 години до мен има една крачка.” Колкото по-рано детето започва да опознава заобиколната среда, толкова по-богат ще бъде капацитета му за бъдеща реализация. Родителите на детето имат задачата да предоставят възможности на детето да открие своите интереси и да намери целта на живота. Психоложката Д-р Юлияна Панова сподели интересен факт: според някои проучвания човек не се ражда с фиксиран коефициент на интелигентност, той може да порасне, ако човек се развива, мозъкът има необятни възможности, но трябва да се стимулира.

Бояна Иванова,  координатор и преподавател в училище “Света София”, постави акцент върху проблемите, които се наблюдават по обучението на българите зад граница. „Българинът от край време дава мило и драго да се изучи. Доказано е, че когато българинът се засели, той първо издига църква и после училище. Защото когато той е далече от родината си, негов вроден инстинкт за самосъхранение е да се хване за корените си. ”Г-жа Иванова сподели смущаващия факт, подкрепен с примери, че когато едно дете пребивава повече от три години извън родината си, то попада в бързата езикова асимилация на чуждия език. Несъмнено е значението на наличие на български организации, където да се преподава на български език. Но наличието  на български учебни заведения съществува благодарение на даренията на родители, учители и истината е, че те постоянно изнемогват. Тук се появява моментът, в който българското правителство може да помогне за поддържането на местата на българщина извън родината.

Мнението на Г-жа Иванова бе подкрепено от нейната колежка Елена Липкова и г-жа Кети Борисова от българското училище при църквата „Св. Иван Рилски”. Г-жа Борисова поясни, че и тяхното училище съществува благодарение на възрожденския дух на родители, приятели на училището и на доброволни начала. И двете училища предлагат изучаване на български език, литература, география, история на паралелки от 1 до 7 клас, като на края на учебната година децата получават свидетелства, заверени от българското посолство във Вашингтон.

Представители на висши учебни заведения в Чикаго бяха: Акад. Александър Николов от University of Technology, Константин Кристов от University of Illinois , Акад. Борис Тенчов от Northwestern University. Те взеха становища по отношение на кандидатстване и обучение в американския университет. Оказва се, че броят на българските студенти в различните американски университети в Чикаго расте всяка година и нашенците се справят похвално в областта, в която учат.

Виктория Трендафилова, втора година медицина в UIC College of Medicine разказа за медицинското образование и как държавата финансира обучението на студенти по медицина. Пътят е дълъг и труден, но не невъзможен. Инвестицията в образованието се възвръща многократно, когато човек намери реализация по-късно.

Г-жа Петранка Стаматова сподели своя опит на родител на две деца и предложи изготвянето на своеобразно „помагало” с информация за по-лесното намиране на детски градини и училища, които да бъдат от полза на нашите сънародници – настоящи и бъдещи родители.

Г-жа Кина Бъговска говори за още едно смело начинание: поставянето на основите на „Български дом”, в който да се съхранява българщината.

В заключение българската общност има нужда от образователни и културни програми, които да стимулират съхраняването на българщината. Добрата новина е, че на разположение на тази идея са наши амбициозни и предприемчиви сънародници в лицето на взелите участие в дискусията на БАА и с общата помощ и информация, тази идея е на път да се развива и обогатява.

Катя Златкова, в.”България Сега”

През време на дискусията господин Сотиров съобщи, че на 25 и 26 април 2008 година се очаква господин Даниел Вълчев, вицепремиер и Министър на образованието и науката, да посети Чикаго. Очаква се той да има среща с българската общност на 25 април 2008 година в БПЦ “Света София” с вероятно време към 19 часа.

ПРИВЕТСТВИЕ
до организаторите, спонсорите и участниците в Дискусията “Образованието – ефективна инвестиция на имигранти”

Уважаеми сънародници,

Удоволствие е за мен да Ви приветствам с тази чудесна инициатива, от името на българското общество в Солт Лейк, което е един малък, но изключително жизнен клон от дървото на живота на глобалната българска нация.

За всички българи по света Чикаго е както София за България – столица на световната българска имиграция, световен културен и обществен център, от който зависи не само репродуцирането на българските културни ценности, но и продуциране на нови национални български ценности.

Както САЩ, така и България днес е на кръстопът. Американците днес имат своя Обама, докато българската нация като че ли все още чака да се появят лидерите от нов тип, които да я поведат към челните места на световната цивилизация. Някои от тях може би са вече родени в Чикаго.

Моето мнение е, че образованието на българите от целия свят трябва да бъде насочено преди всичко към възпитаването и репродуцирането на хуманистични ценности и на утвърждаването не само на любов към родината, но и на самочувствие и отговорност към нейната съдба, както и към възпитаване на лидери, които да помогнат на българите у нас за възраждане на хуманистичните ценности, потъпкани жестоко от корупцията.

Образованието започва от начина, по който майката ще погледне за първи път новородената рожба и завърша с начина, по който ще бъдат затворени за последен път очите на близкия и извратен на пътешествие в света на отвъдното и непознаваемото. Образованието е целоживотна енкултурация. Образованието е култура, култура, култура.

Пожелавам огромен успех на дискусията и се надявам да прочета материали от нея.

22 Март 2008 година

Д-р и. Лолита Николова
Директор на Международен
институт по антропология
Солт Лейк Сити, Юта, САЩ