"ЩЕ СЕ ПЕНСИОНИРАМЕ ЛИ НЯКОГА В АМЕРИКА?" 2

Какво е социалното осигуряване (Social Security) и кога и какво точно ще получим ние?

Здравейте приятели и читатели на вестник “България Сега”! Mиналата седмица получих много от вашите интересни въпроси във вид на електронна поща, обаждания, срещи и съм много радостен, че информацията Ви е помогнала. Моята работа е да отговоря на някои от вашите запитвания, но нека съм откровен с всички Вас-  не очаквах, че темата ще е толкова обширна и може би ще имаме още една или две специални статии само за пенсионното осигуряване и какви са всичките ни опции свързани с него.
В днешния брой ще фокусираме вниманието си специално на разгадаване на всички митове и легенди за социалното осигуряване (Social Security), защото забелязах от въпросите Ви, че като цяло всеки гадае точно как и кога то влиза в сила; какъв процент на парите ще се получават и каква е наистина точната пенсионна възраст, за да може един данъкоплатец да започне да получава дадена сума за пенсиониране.

Кога мога да получа пълната сума, която ми се полага?

Официалната пенсионна възраст, в която можем да получим пълната сума, която ни се полага е 65 години за всички (включително мъже и жени) родени през или преди 1937-ма; родените между 1938-ма и 1942-ра година могат да се пенсионират на 65 и два месеца (1938-ма); 65 и четири месеца (1939-та); 65 и шест месеца (1940-та); 65 и осем месеца (1941-ва) и 65 и десет месеца (1942-ра). Ако сте родени между 1943-та и 1954-та, пенсионната възраст нараства на 66 години  Използвайте същата калкулация, която сега Ви показах, за годините между 1955-а и 1959-а като след 66 годишна възраст добавяте 2 месеца за всяка следваща година. За всички  родени след 1960-та, нормалната пенсионна възраст е 67 години.
Но нека отворим една голяма скоба и споменем, че всъщност Вие можете да се пенсионирате най-рано на 62 години, но ще получавате 30% по-малко пари от това, което би Ви се полагало на 65, 66 или 67 години в зависимост от това в която възрастова графа попадате.

Как точно се събират “точки за пенсия” и колко ни трябват за да се квалифицираме за социално осигуряване?

Максималният брой точки, които се дават на година е четири. Те се базират на дохода, който сте декларирали, а не на това колко точно месеца сте работили през годината, както е било в миналото. През 2012 година за да получим пълен брой точки (четири) ние трябва да обявим поне $4,520 заработени пари, или ако нямаме тази пълна сума, всяка една точка се равнява на $1,130 обявен доход.  Минималния брой точки, които трябва да имаме е сбор от 40 през цялата ни кариера. В повечето случаи хората живеещи в Америка събират повече, но това по никакъв начин не се отразява на сумата, която би трябвало да получим в пенсионна възраст, т.е. дори да сме събрали повече няма да вземем повече пари.

Каква сума ще получим и как точно се изчислява тя?

За съжаление, тук имам малко лоши новини за повечето от нас. Формулата, на която се базира сумата, която ще получаваме за социално осигуряване е изчислена въз основа на средната обявена работна заплата за последните 35 години, в които сте работили  или за тези, в които сме имали най-високи обложени доходи разделено 12. Сега проблема за повечето от нас, българите в Америка  е, че имаме много хора, които в следващите пет, десет или петнадесет години искат да се пенсионират тук,  но няма да имат шанса да използват годините, които са работили в България за да ги причислят към тази формула. За сметка на това пък, ако всичко върви по план, Вие ще можете да получите пенсионно осигуряване и от двете правителства, но не пълно и може би недостатъчно. Не забравяйте и факта, че минималните точки за получаване на Social Security са 40. За жалост има много страни, които имат сключена международна спогодба  за взаимопомощ  на техните поданици живеещи в Америка отнасяща се точно за пенсионното осигуряване, сред които са Гърция, Чехия, Полша, че дори един малък Люксембург, но за жалост не и България.

Кога е най-добрия момент да започнем да получаваме от пенсионното си осигуряване?

Ситуациите, в които е всеки един от нас или някога ще бъде предразполагат много отговори на този въпрос. Какво имам предвид?  Понякога не сме в състояние да работим по-дълго от 62 годишна възраст, което означава, че ако започнем да взимаме парите си тогава, ще се простим с 30% от полагащото ни се, както вече споменах по-горе; 25% по-малко на 63 години; 20% по-малко на 64 години; 13.3% на 65 и 6.7% на 66 години, базирано на човек роден след 1960-та и нормална пенсионна възраст на 67. По същия начин може да изчислите и тези цифри за родените преди 1960-та базирано на информацията по-горе. Прецените ли да изчакате и да започнете да получавате парите си до 70 годишна възраст, то Вие ще получите 32% повече от това, което Ви се полага.

Ще има ли достатъчно пари за всички хора?

Бих искал да засегна един много интересен въпрос, който всички ние следим с интерес в последните няколко години, а той е следният: Ще има ли достатъчно пари за всички хора, които са влагали и плащали такси за социално осигуряване по време на пенсиониране?
Нека погледнем някои факти. В момента най-голямото поколение от американци, живяло някога,  е във фазата на пенсиониране; поколение родено след Втората Световна Война между 1946-а и 1964-та години. Тази вълна от население наброява около 100 милиона души и е известна като “the baby boomer generation.” Пенсионирането им и достъпа им до социалния пенсионен фонд официално започва от тази година и в следващите осемнадесет години ще станем свидетели на един феномен, който за съжаление застрашава финансовото бъдеще на всички останали след тях. Това поколение е основния мотор на американската икономика след Втората Световна Война като започнем със строителството на много нови училища и образователни учреждения; преминем през машиностроенето и автомобилната индустрия (направата на легендарните Ford Mustang и Harley Davidson, насочени точно към това поколение от хора) и завършим с технологическия прогрес на компютърните гении като Стийв Джобс и Бил Гейтс.  Можем спокойно да заключим, че това поколение от хора е създала основите на икономическата мощ на Америка през 20-ти век и инерцията, по която продължава да се движи в момента, независимо от кризата, в която се намира целият свят.

ПОУКАТА И НАШИЯТ ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ

След катo сте прочели този подробен доклад за социалното пенсионно осигуряване (Social Security) може би все още си задавате въпроса, от кого точно зависи нашето бъдеще в Америка? Отговорът на този въпрос е само един – от самите нас!
Искам да ви споделя нещо лично, не бях сигурен доколко да влизам в детайли за цялата ситуация с пенсионното осигуряване, но бях длъжен да Ви дам фактите, които знам, защото Вие като жители на тази държава, както и аз, заслужаваме да знаем истината такава каквато наистина е, за да можем да реагираме адекватно на нея.  Аз съм просто един човек, който е в тази индустрия от повече от шест години и считам, че е дълг за мен да Ви представя фактите, но също и да Ви покажа как да избегнете неприятни финансови ситуации за в бъдеще. По професия съм персонален финансов съветник, казвам го не за да се изтъквам, а защото имаше няколко човека, които ми се обадиха през изминалата седмица, след като са прочели първата част от миналия брой на вестника и ме помолиха за помощ и повече информация. Моля, чувствайте се свободно да го направите и Вие, ако имате нуждата и намерите за необходимо.
В следващия брой на вестник “България Сега” и трета част на темата за пенсионното осигуряване ще говорим специално и основно за нашите алтернативи на Social Security,  а именно 401К, Traditional и Roth IRA и бързо ще минем през корпоративните пенсионни планове, които както казахме по-рано са вече на изчезване.
Ако намирате информацията за полезна, чувствайте се свободни да я разпространявате сред приятели и познати, които също биха искали да знаят как да работят с парите си по-ефикасно.

За въпроси и идеи можете да пишете или да се обаждате на директната ми линия
224-522-2413
или да пишете на  директната ми електронна поща
Coach_Angel@MyOwnMoneyCoach.coм

Ангел Сапунджиев
Създател на www.MyOwnMoneyCoach.com
За в.”България Сега’
www.Bulgariasega.com