Карибско турне на трио „New York Empire”

Триото „New York Empire” беше на остров Сейнт Кроа, за да представи концерт в петък и  събота от поредицата концерти на свещи пред  Landmark Society. В петък сутринта те участваха в сериите „Слушай и се учи” на Виктор Борж (Victor Borge), като свириха пред около 200 ученика от държавни и частни училища от целия остров. Учениците варираха от четвърти до седми клас, като в залата имаше и няколко по-големи деца.
Триото – Енчо Тодоров, цигулка, Калин Иванов, чело и Маргрит Зимерман, пиано изпълниха  музика на Хайдън и Дворак, като преди да изнесат концерта Зимерман говори накратко за музикантите и тяхната музика.
Тримата се запознават в Ню Йорк, където живеят в момента и заедно изнасят концерти от 2007 г., разказа Зимерман. Свиренето заедно е малко като да си с приятели  и да си говорите, каза тя.
„Ходили сме почти навсякъде”, каза Тодоров. „От Европа до Азия и сега сме на Карибите! Невероятно. И после в Южна Америка. И се срещаме с толкова много хора.”
Но въпреки, че те в момента се занимават с изнасяне на концерти и преподаване на уроци, едно нещо никога не се e променяло – практиката. По осем часа на ден, а понякога и повече, каза Тодоров. Защото, това е което трябва да направите, за да успеете!
Триото „New York Empire” са поканени да открият сезона на концертите на свещи през следващата година в Уим, Сейнт Кроа, както и да изнесат серии от други концерти на Карибските острови в Сейнт Томас и Сейнт Джон. Ръководителите на концертите на свещи в Сейнт Кроа определиха концертите на класическото трио миналата седмица като най-добрите за последните няколко години!
Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”
www.bulgariasega.com
www.facebook.com/bulgariasega