ФК "Балкан" дава "терен" за изява на всички желаещи

frontbalkan_300Ако трябва да посоча една характерна черта за българския мъж, първо ще се сетя, че той харесва футбола. Дали в нормални количества, дали в ревностно фанатични измерения, все пак ние сме нацията, която измисли рефрена: "Господ е българин" по време на футболен мач.
Специално за българските мъже в Чикаго треньорите Георги Копанов и Илия Цицков от ФК "Балкан" разказват за историята, организацията и бъдещето на отбора.

Катя Златкова: Би ли ни разказал малко повече за твоята практика като футболист, откога се занимаваш с този спорт?
Георги Копанов:
Mоже би целия ми съзнателен живот се занимавам с футбол. Започнах в детско- юношеската школа на "Марица"- Пловдив, до казармата бях там, с малко прекъсване от десет месеца докато бях в "Тракия"- Пловдив, след това ме прехвърлиха в "Марица"- Пловдив, където играх до 23 годишна възраст, изкарах треньорска школа в София и след това дойдох тук. В Щатите съм от шест години. 

Катя Златкова: От колко време си треньор на "Балкан" ?
Георги Копанов: Трета, четвърта година вече.

Катя Златкова: Само българи ли участват в отбора на "Балкан"?
Георги Копанов: Болшинството от момчетата са българи, преди години имахме чуждестранен представител- италианец, сега имаме едно момче- хърватин.

Катя Златкова: Би ли ни разказал кои са играчите в отбора на "Балкан"?
Георги Копанов:
Играчите са хора, които обичат футбола с различни професии. Има момчета, които карат камиони, лимузини, работят на летището, строителни работници. Иначе поименно: вратарят ни е Ники, защита сме аз, Илия, Ники Шавулев, Васко Груев, Виктор Димитров, Румен Стойчев, полузащитници са Кирил Сираков, Васил Чирпанлиев, Стефан Ялдучев, Веско Пандовски, Илиян, Янко, Малин. Момчета, които са се занимавали по-сериозно с футбол са Васко Чирпанлиев и ние с Илия, а част са били други спортисти.

101_2328_300Катя Златкова: Какви по-значими постижения отбеляза "Балкан" през изминалата години?
Георги Копанов: Първенството в общи линии е почти свършило, имаме още два мача до края на сезона и след това започват мачове за плейофите, за група, която всъщност определя вече шампиона на всички групи. Преди години беше една група, тази година ги разделиха на червена, синя и бяла. Ние сме в синята група. Около 7-8 отбора играят и след приключване на вътрешното първенство, ще се играят мачове за купата. За сега сме първи в нашата група, напред сме с осем точки, остават ни още две срещи и мисля, че няма кой да ни стигне.

Катя Златкова: Имате ли си спонсор?
Георги Копанов:
Основният ни спонсор е Ник Шавулев, отделно събираме такси от всички момчета, за да можем да си плащаме за терен, регистрация на клуба, съдии, картотеки, екипи, топки и др.

Катя Златкова: Какво е твоето отношение към последните изяви на Христо Стоичков?
Георги Копанов: Познаваме се с Христо от години и той е излезнал от школата на "Марица"- Пловдив. Той си е такава натура – избухлив, сприхав. Наскоро пак четох, че български туристи отишли в Испания, където той сега е треньор и искали да се снимат с него, обаче той бил ядосан нещо, помолил ги в началото културно, че няма възможност и после взел да ги хока и да вика по тях. Той си е такъв, не можем да му се сърдим, понякога изказванията му изпреварват мисълта, но той си е такъв.

Катя Златкова: Какво е твоето пожелание към читателите на в-к "България сега"?
Георги Копанов:
Здраве на всички читатели на този хубав вестник и успех във всички начинания.

101_2330_300Катя Златкова: Илия, би ли ни разкал малко повече за твоята спортна кариера като футболист и треньор?
Илия Цицков: И аз като моя колега Георги започнах от "Марица"- Пловдив на 20 години, само че играх и в Шумен, "Спартак"- Пловдив, на 37 години започнах треньорска работа, завърших ВИФ, Националната спортна академия, 12 години бях треньор в "Ботев" – детско- юношеска школа, 3 години в "Спартак" – Пловдив детско- юношеска школа.

Катя Златкова: Кои са основателите на ФК "Балкан" и кога е създаден този футболен отбор?
Илия Цицков: Когато 2000 г. дойдох тук, всички българи се събирахме в Шилер Парк на една поляна и играехме много добре. Момчетата напираха, че искат да играят нещо по-организирано. Пет-шест момчета играхме по американски отбори и видяхме каква е организацията и 2001г. регистрирахме и създадохме "Балкан". По това време аз открих детско- юношеска школа и така се развиваха нещата.

Катя Златкова: Кой е любимият ти български футболист и треньор?
Илия Цицков:
Имам много години зад гърба си и в различните времена е имало различни силни фигури във футбола: Христо Бонев, Динко Дермеджиев, Христо Стоичков.

Катя Златкова: Какви са шансовете на ФК "Балкан" да спечели първо място в своята група тази година ?
Илия Цицков: Балкан има дългогодишни традиции, така че му се полага първото място и няма да е изненада, когато "Балкан" стане пръв.

Катя Златкова: Имате ли проблеми с много травми в отбора?
Илия Цицков:
Последната година отбелязваме по-голям брой, но футболът е задължително свързан с някакви наранявания.

Катя Златкова: Смяташ ли, че ФК "Балкан" за времето на своето съществуване е допринесъл за добрия имидж на българския спорт и на българската общност в Чикаго?
Илия Цицков: Аз съм дълбоко свързан с футболния живот в Чикаго, в момента изпълнявам и длъжността на рефер и виждам отклика на другите хора към нас. Като чуят България, веднага асоциират с добър футбол, защото сме футболна нация.

Катя Златкова: Какво е твоето пожелание към читателите на в-к "България сега"?
Илия Цицков:
Спортът е здраве – затова, ако те харесват футбола и имат желание да станат част от нашия отбор, са добре дошли, както се казва вратата ни е отворена.

Катя ЗЛАТКОВА, в. “България Сега”