САЩ поставят условия на Либия за посещението на Кондолиза Райс

Съединените щати искат Либия да приключи неуредените въпроси, включително проблемите, свързани с двата бомбени атентата от 80-те години на миналия век, преди да насрочат визита на държавния секретар Кондолиза Райс.

Това заяви висш американски представител, цитиран от Ройтерс. Отношенията между двете страни могат да се нормализират напълно, след като Либия уреди оставащите проблеми с бомбения атентат в берлинската дискотека "Ла Бел" през 1986 г. и взривяването на самолета на американската авиокомпания Пан Ам над Локърби, Шотландия, през 1988 г., добави американският представител, чието име Ройтерс не съобщава. Миналата седмица помощник-държавният секретар Дейвид Уелч посети Триполи и съобщи за "положителни нагласи" на либийските представители, с които разговаря. Една от целите на визитата бе подготовка на бъдеща визита на Райс. Либия премахна една от пречките пред подобряването на отношенията с Европа и САЩ, като освободи шестимата български медици, обвинени в умишлено заразяване на стотици либийски деца със СПИН. Според източника на Ройтерс това е един от знаците за положителните нагласи в Либия.

"След като българският случай е приключен, онези, които се стремят към промяна и откриване към външния свят, смятат, че могат да постигнат напредък", добавил той. Иракският премиер Нури ал Малики нареди днес да се въведе полицейски час за неограничено време в свещения за шиитите град Кербала, южно от Багдад, след кървавите сблъсъци вчера, съобщи иракската телевизия "Иракия", цитирана от Франс прес. "От 11.00 часа днес премиерът обяви безсрочен полицейски час за превозни средства и пешеходци в Кербала", съобщи телевизията.

Малики пристигна в града, след като при вчерашните сблъсъци между полицията и милициите по време на шиитско поклонение там бяха убити 52 и ранени 300 души.

В престрелките, продължили през цялата нощ, са нанесени неголеми щети на едни от най-тачените шиитските храмове "Имам Хусейн" и "Имам Абас", отбелязва Ройтерс.

Спорадична стрелба е отеквала тази сутрин в центъра на Кербала.

На стеклите се близо един милион шиитски поклонници, пристигнали от цял свят за религиозните празненства в свещения град, вчера бе наредено да напуснат района на храмовете и града, припомня Асошиейтед прес.

Иракски войници в блиндирани автомобили се движеха тази сутрин из почти безлюдните улици и по високоговорители предупреждаваха, че всеки, който не спазва нареждането, ще бъде арестуван.