Българско дете печели първо място на турнир по карате

karate_343Петър Александров Петров, 11 г. тренира карате от малък. Съвсем наскоро се присъединява към школата на сенсей Ангел към българската църква „Света София”. На 17 февруари печели първо място и купата Jennifer Malloy Memorial Tournament в Харпър коледж в Палатайн, с организатори Illinois Shotokan Karate Club. Jennifer Malloy Memorial Tournament е ежегодно състезание в памет на момиченцето Дженифър Малоу, наречено “The Karate Kid”, което е починало от рак през 1987 г. на 13 годишна възраст. Женя Петрова, майката на Петър разказва повече за успехите на своя син.

Катя Златкова: От колко време Петър се занимава с карате?

Женя Петрова: От пет години, това му е шеста година. От есента тренира с класа към църквата.

Катя Златкова: Как се казва неговият треньор?

Женя Петрова: Това е сенсей Ангел Петров от школата по карате към българската църква „Св. София”.

Катя Златкова: Бихте ли ми разказали малко повече за самото състезание?

Женя Петрова: На 17 февруари тази година се състоя Jennifer Malloy Memorial Tournament, турнир по карате в чест на Дженифър Малоу, която е починала от рак. Родителите и приятелите на момиченцето основават фондация в негова памет и организират турнири и стимулират други добре развиващи се в тази област деца. Това не е първото състезание за Петър. Той вече се яви октомври месец на състезание, тогава беше четвърти. Сега спечели първо място, за група 11 години, син колан. Петър се състезава с 8 или 9 деца. Организаторите Illinois Shotokan Karate Club имат клубове в много чикагски предградия и много малко деца извън тази организация участват в състезанието – т.е. както са децата от клуба към църквата. Между другото имаше още три деца от школата на Ангел Петров.

Катя Златкова: Как се чувства Петър след победата?

karate1_200Женя Петрова: Добре се чувства. Беше горд, че е победил. Като се има в предвид, че дете, което не е тренирало към Illinois Shotokan Karate Club, спечели първо място – това е голямо постижение. Петър видя, че всяко усилие се възнаграждава, вече има хъс и мотивация да тренира.

Катя Златкова: Какво е вашето пожелание към читателите на вестник „България”?

Женя Петрова: Пожелавам им много здраве, да успяват и да се радват на живота и постиженията си – своите собствени и на своите деца, ако имат такива. Да вярват във възможностите на децата си,  да ги подкрепят и да ги стимулират.

Катя Златкова, в.”България Сега”