Приеха оставката на Гонсалес

Президентът на САЩ Джордж Буш прие с неохота оставката на министъра на правосъдието Алберто Гонсалес, който в понеделник обяви, че се оттегля от поста заради "несправедливо отношение и окалване на името му", предадоха световните агенции.

"След месеци на несправедливи критики, които навредиха на авторитета на министерството, Гонсалес подаде оставка и аз макар и с нежелание реших да я приема", каза Буш в кратко изявление пред журналисти, преди да отпътува от Тексас за събитие за набиране на средства за Републиканската партия.

Той нарече Гонсалес "чудесен, почтен и принципен човек". "Жалко е, че живеем във време, когато на талантлив и честен човек като Алберто Гонсалес се пречи да върши своята важна работа, а доброто му име е окалвано по политически причини", подчерта Буш, цитиран от Ройтерс.

Президентът даде висока оценка за работата на Гонсалес и изтъкна важната му роля за политиката, водена в името на "войната с тероризма", посочва Франс прес.
Гонсалес обяви, че напуска поста от 17 септември тази година. До намирането на негов приемник временно функциите му ще поеме заместникът му Пол Клемънт.

51-годишният Гонсалес, доверен човек на президента Джордж Буш, се оказа в центъра на политическа буря заради уволняването на няколко федерални прокурори миналата година. Демократите в Конгрес го обвиниха, че уволненията са политически мотивирани и поискаха оставката му.