Секс скандал причини оставка на губернатора на щата Ню Йорк

spitzer_270Губернаторът на щата Ню Йорк Елиът Спицър подаде оставка заради натиска от републиканската партия и обществеността във връзка с участието му в афера със скъпоплатени услуги на проститутки, които са били изпращани при неговите междущатски пътувания. Скандалът избухна, след като бяха публикувани материали, че Спицър се е срещал с проститутка в хотел във Вашингтон. Разследващите служби смятат, че Спицъре похарчил около 80 хиляди долара за момичета на повикване от клуб за компаньонки „Императорите „.

Губернаторът Спицър падна по същия начин по който се изкачи на почетната длъжност. Известен с прозвището „Шерифът на Уол Стрийт", той натрупа широка известност при борбата си срещу корупцията като главен прокурор на щата Ню Йорк, а от ноември 2006 година демократът е губернатор на щата и беше олицетворение на почтеността, затова и секс скандала е изненадващ шок. Той е един от главните поддръжници на Хилъри Клинтън в борбата с опонента и за кандидат- президент на демократите- Барак Обама. Разследването срещу Спицър започна след като бе забелязани големи парични трансфери по сметката му, които се считаха че са използвани за подкупи.

Спицър е на 48 години с три дъщери. Неговата съпруга присъства на официалното му изявление пред медиите, на което той се извини на семейството и обществото и обяви, че подава оставка, но ще продължи да служи и помага на неполитически клаузи.

„Смятам, че хората независимо от позицията, която заемат или властта, която имат, трябва да носят отговорност за поведението си“, заяви Спицър пред журналисти в Ню Йорк. „Поради тази причина напускам поста си на губернатор считано от понеделник’, каза още той.

„Винаги по време на кариерата си като държавен служител съм твърдял и вярвам, че хората носят отговорност за поведението си, независимо от позицията, която заемат и властта, която имат. Държа на това в не по-малка степен и що се отнася до мен самия”, казва в изявление Спицър, цитиран от Би Би Си.

Спитер ще бъде заменен на 17 март в понеделник от Дейвид Патерсън, който ще стане първият чернокож и незрящ американски губернатор.

Стела Калайкова, в.”България Сега”