Евакуираха над 1000 къщи заради пожарите в САЩ

Голям горски пожар в американския щат Айдахо принуди местните власти да евакуират обитателите на повече от 1000 къщи в засегнатия район, предаде Асошиейтед прес.

Пожарът, който избухна в събота близо до планинския град Кечъм, се е разпрострял на територия от близо 100 квадратни километра. До неделя огнеборците успяха да потушат пламъците в 38 процента от тази площ. Евакуацията засегна както хора, живеещи в каравани, така и обитателите на имоти за милиони долари, разположени в курортната зона на щата, отбелязва агенцията. Усилията за потушаване на пожара в горната част на полуострова на щата Мичиган, който избухна преди повече от три седмици, срещат трудности на някои места заради живеещите в района черни мечки. Двама от местните пожарникари са имали ненадейни срещи с огромни представители на този животински вид. Противопожарната служба на Мичиган е успяла да овладее около 80 процента от площта на пожара, който е обхванал територия от 72 квадратни километра.

В Калифорния огнеборците се борят с голям пожар в окръг Санта Барбара в условията на облачно време и опасност от гръмотевици, които може да разпалят нови пламъци. По-хладното време и по-високата влажност може да забавят огъня, но също така носят опасността от гръмотевици, които може да подпалят гъстата растителност в района.

В националния парк Лос Падрес бушува пожар от около седем седмици, а синоптиците не прогнозират дори и малки количества дъжд, посочва агенцията. Пожарът изпепели близо 100 000 хектара горска растителност. Засега няма непосредствено застрашени от пламъците сгради, макар че на пътя на огъня се намират около 20 къщи и близо 50 търговски обекта. В окръг Лос Анджелис в неделя се разрази пожар по склоновете на планината Сан Габриел и принуди около 20 туристи да се евакуират, съобщава още Асошиейтед прес.