„Филип Кутев” и „Хоро”- приятели в Чикаго

В края на миналата седмица Ирина Гочева направи един малък подвиг в Чикаго. Може и да не е точно казано. Даже и сигурно е, че не е само тя героинята, а такива са и  Тодор Гочев, и Красимир Маринов, Димитър Димитров, Мариана Маринова, Петя Димитрова, Мариана Манкова, Беатрис Минева, Елеонора Даскалова, Стефана Стефанова,  Цветанка и Стойчо, Светла Стоилова, Албена Даскалова, Христина Бърданска, Персиана Симеонова, Венета Пенчева… пропускам ли някого?
Да, жалко, че в Чикаго още си нямаме някакъв възпоменателен медал, някакво отличие, което да го дадем като признание на хората, които са свършили добра работа. В случая става дума за една невероятна фолклорна вечер, която Танцов ансамбъл „Хоро” подари на сънародниците си от Чикаго. И още нещо. Което направи вечерта уникална. Ирина и компания бяха поканили, и той дойде и беше сред нас, Ивайло Иванов – главният  хореограф на Националния фолклорен ансамбъл  „Филип Кутев” – София. Това е все едно  да поканиш Гуордиола от „Барселона” и той да дойде да си поговорите в църквата „Света София”. Затова казвам, че е герой Ирина, и цялото „Хоро” е герой, защото е трудно да се организира, но такива хора трябва да се канят и те да идват при нас в Чикаго!   И отец Попцонков е герой, защото винаги готова и винаги перфектна е залата за добри срещи на БПЦ „Света София”!
Ивайло Иванов от Ансамбъл "Филип Кутев" беше гост на Ансамбъл "Хоро - Чикаго.Не знам какво представлява Ансамбъл „Филип Кутев” за този или онзи, но за някои чувствителни българи той е нещо като Опълченците на Шипка. Или институция като БАН. Университет. Рилският манастир. Мащабите са различни но излъчването е едно. Това е духовна крепост на българския дух и култура. И когато пада в прахта и забравата някоя такава крепост – това е сигурен знак, че и България се попрегърбва малко и краката й се разлюляват… 
„Филип Кутев” не пада. Люлее се от ветровете,  но е стиснал юмруци и все още изглежда юначно и красиво. Питам нашия гост, човек метър и осемдесет и няколко, здрава, но гъвкава фигура, вероятно е бил лек, но и много жилав танцьор преди да се захване с треньорската работа… питам го дали държавата като прави реформи с поглед впит в далечното красиво бъдеще, дали не страдат премного днешните пътници? И ще го стигнат ли  това  бъдеще, примерно, нашият фолклор или ще се поизгуби из търнаците? Чакало се, казва Ивайло,  нов закон за сценичните изкуства…
16 музиканти, 20 хористи и 30 танцьори е днешният състав на Ансамбъла, което е тежко за бюджета. Репетират в бившите помещения на Политехниката в София, реквизитът им е в другия край на града – в квартал „Емил Марков”, нямат своя зала, а в България има малко малко салони, където могат да изнесат своите спектакли, да не говорим за цените на самолетните билети и хотелските стаи при гостуванията в чужбина…
С нас е генералният консул на България в Чикаго Симеон Стоилов, който не само винаги присъства на всяка изява на общността ни, но и винаги почва да мисли и действа заедно с нас за да направим нещо „в полза роду”. И сега коментираме дали ще има някога такъв празник в Чикаго – с „Филип Кутев” между небостъргачите…
И слушаме после думите на Стоилов при приветствието „Вашето посещение е важно за нас. То е и  висока оценка за нашите състави  в Чикаго и пряка връзка  между „тази част” и „онази част” на България. Благодарим на Ирина Гочева за настоящата покана. Ще се постараем  да дойдете, но вече със състава, отново в Чикаго, това ще бъде наша грижа, за да ви видят всички българи, но и много американци да ви видят…
Чухме от Ивайло какво правят във „Филип Кутев” за да сдобрят сценичния с автентичния фолклор, видяхме, макар и на филм великолепието и висшето майсторство на музиканти, певци и танцьори! Съгласихме се с него, че танцът е висша проява на вътрешната емоция – без нея ще трябва да го наричаме „гимнастика”… Трябва да има и какво да кажеш чрез танца. 
И Ивайло видя нашите от „Хоро” и подсилката от „Верея” – мисля, че бе искрено впечатлен от умението на чикагските ни танцьори. А после всички се възхитихме и от групата американци, които изиграха по най-добър български маниер цял букет български хора. Групата се нарича „Ethnic  Dance Chicago” и в нея играят Пол Колинс, Лара Кинс, Джордж Дейвис, Диана Дейвис, Колон  Кан, Мари Аспин, Сара Ивънс, Стив Спиър, Фран Джилбърт, Нина Лустериян.

Нашият гост  Ивайло Иванов

Приветствие от ген. консул на Република България Симеон СтоиловИвайло Иванов е възпитаник на Държавното хореографско училище. Завършва през 1985 г и от 1987 година става член на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. В артистичната си кариера има стотици концерти в България и по света.  От  2001 е главан хореограф на Ансамбъла. През 2009 г се дипломира с отличен успех в Югозападния университет „Неофит Рилски” – Благоевград, специалност „Българска народна хореография”
Автор е на двадесетина танцови постановки в Ансамбъл „Филип Кутев”, които са включени в спектаклите „Диви ягоди” и „Кръстопът”. Той е и един от авторите на спектакъла „Два свята”. Постановчик е на хореографията в танцовия спектакъл „Легендата”, един от най-успешните в репертоара на Ансамбъла,  имащ блестящо световно признание.
Автор е и на постановки в различни формации, ансамбли и спектакли, като „Възгледите на един учител за народното творчество” на Камен Донев, постановката „Змейово либе” в Централния куклен театър, в „Северняшки ансамбъл” – Плевен и др.
..

6 200 концерта за 60 години!

През ноември 2011 година Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, както е настоящето му име, отпразнува своята 60-годишнина. Днес директор на Ансамбъла е проф. д-р Елена Кутева, главен диригент и диригент на оркестъра – Георги Андреев, главен хореограф – нашият гост в Чикаго в края на ноември Ивайло Иванов, диригент на хора е Георги Генов, концертмайстор Димитър Тодоров. 
Създаден е през 1951 г. под името Държавен ансамбъл „Филип Кутев” от гениалния български композитор Филип Кутев, чието име носи и днес. Още тогава създателите определят неговата мисия: „да превежда на сценичен език многообразието на традиционната българска фолклорна култура, представяйки я чрез обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи”.
За своите 60 години Ансамбъл „Филип Кутев” изнася над 6 200 концерта в България и по света.
Ролята на „Филип Кутев” за възраждането и съхраняването на българския дух и традиции, въплътени в народното изкуство е колосална. Той е артистична формация, каквато редко се случва не само у нас, но и по цял свят.
С името му са свързани композитори и хореографи  като Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Коста Колев, Маргарита Дикова. Много от фантастичните сценични костюми на изпълнителите са проектирани от  големите български художници Нева Тузсузова и Венера Наследникова.
В репертоара на „Филип Кутев” има легендарни артистични достижения. Сред тях може да се посочат произведенията на Филип Кутев, Георги Андреев, Георги Генов и гостът ни в САЩ,  поканен от нашия чикагски ансамбъл „Хоро” Ивайло Иванов, като „Лале ли си, зюмбюл ли си”, „Айде, сънце зайде”,  „Кате, Кате”, „Чичовата”, Кожельо”, „Чичовите конье”, „Каракачани”, „Шарена гайда”, а в последно време  – „Тракийски мотиви”.
Има и една песен, претворена от Филип Кутев, която  се превърна във визитна картичка на Ансамбъла  – „Полегнала е Тодора”
Филип Кутев/1903-1982/ създава институция, която поставя на сцената живия български фолклор, облагороден от талантливи и  школувани майстори. По модела на ансамбъла се създават още много такива у нас, а след турнето през 1956 г. във Франция, Белгия и Великобритания се засилва световният интерес към българския фолклор. Твърди се, че делото на Филип Кутев се е разпространи далеч зад пределите на страната и е създало много симпатия и приятелство у различните народи към България и българското.
През 1963 г. Ансамбълът представя България в САЩ и ето какво пише по този повод в.„Ню Йорк таймс”: „Съществува мит, че Орфей е роден там, където сега е България. Изглежда това е истина, а не мит, след като неговите наследници ни показаха как все още се пее там!”
На 1 ноември 2011 г. Съюзът на българските музикални и танцови дейци  отличи Национален фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” с Кристални лири за приноса му в развитието на българския фолклор. Кристалната лира в областта на танцовия фолклор бе връчена за хореографията на “Българи от старо време” (ко-продукция с Музикалния театър), както и за хореографията на тържествения концерт “Българското” на главния хореограф Ивайло Иванов.
Климент Величков, Чикаго
За в. „България Сега”
www.Bulgariasega.com