Фармацевтите в САЩ са одобрени да прилагат covid19 ваксина

11ти септември, 2020 – По време на изслушване в Сената, генералният хирург на САЩ Джером Адамс съобщи, че Департаментът за здравни и социални услуги на САЩ е одобрил прилагането на covid19 ваксина от фармацевти. Разбира се, това ще бъде възможно, когато бъде официално одобрена covid19 ваксина. Напомняме, че Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) са инструктирали служителите в областта на общественото здравеопазване в САЩ да се подготвят за разпространение на потенциална ваксина срещу коронавирус към края на октомври. Водещият експерт по инфекциозни болести в Съединените Щати доктор Антъни Фаучи заяви, че се надява до края на годината да има безопасна и ефективна ваксина.
Три ваксини в САЩ са вече в трета фаза на тестове. Те се разработват от:

• Moderna и Националният институт по алергии и инфекциозни заболявания
• Pfizer и BioNTech
• AstraZeneca и Оксфордския университет

Преди два дни бе съобщено, че тестовете на ваксината, разработвана от AstraZeneca и Оксфордския университет, са временно преустановени, заради необяснимо заболяване. Не е ясно колко време ще отнеме за възобновяване на тестовете.
САЩ отказаха да се присъединят към глобалната кампания за производство и разпространение на ваксина срещу covid19 – COVAX Facility, с аргумента, че в инициативата участва Световната Здравна Организация, която загуби подкрепата на администрацията на Тръмп.

Надя Минкова
в. “България СЕГА”
сн:pb

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here