Между президентски избори и Хелоуин нещо магично докосна Чикаго – музиката на Теодосий Спасов

Неделя, 30 октомври 2011. Българите избират пореден президент – чрез балотаж. Америка. Чикаго. България е и тук – в един от “най-българските“ градове в света – по брой български емигранти. Доказва го оживлението пред двете избирателни секции. Но Чикаго е и Америка. Всеки последен ден на октомври американците празнуват Хелуин (Вси Светии). Тържествата започват дни преди 31 октомври. Българската общност в Чикаго също празнува – както избора на нов президент, така и Хелуин. Но между тези две празненства, като ярка светлина за духа се откроява нещо твърде значимо и неповторимо. Бих го нарекла магично – концертът на Теодосий Спасов в Чикаго от турнето му в САЩ и Канада, организирано по случай неговата 50-годишнина и Деня на будителите със съдействието на Българо-Американски център Мадара – Бостън.
Неделя, 30 октомври 2011. Залата на Old Town School of Folk Music – Чикаго е пълна с публика. Българите определено са мнозинство. Доказват, че могат да бъдат единни – пред силата на езика на музиката и дарбата на Теодосий Спасов да докосва чрез нея човешката душа. Кокетната малка сцена, една от най-престижните за фолклорни концерти в Чикаго, с притихнали подредени инструменти очаква мига на магията – да оживее чрез музиката и да пренесе присъстващите в един невероятно красив и хармоничен свят. Вълнуващо е усещането в момент като този – да бъдеш свидетел на нещо толкова специално и неповторимо! И когато на сцената излизат изпълнителите, когато Теодосий Спасов изтръгва първите звуци от кавала, в притихналата зала се събират в един общ ритъм пулсациите на сърцата български! Тук, в Чикаго, под покрива на Old Town School of Folk Music!
В продължение на два часа, изтекли неусетно като миг, публиката изживя наистина едно приказно вълшебство с невероятната музика и изпълнение на Теодосий Спасов, чийто кавал сякаш разказваше истински истории на своя неподражаем език. Трудно може да се опише с думи реалното усещане – завладяващо, образно, зареждащо, осветяващо и неповторимо. Всеки сам и всички заедно, поведени от многопластовото звучене на кавала, изживявахме по нещо свое и всеобщо, разбирахме езика на магията на музиката, поднесена по един уникален начин, с лекота и финес, с дълбочината на чувствата и силата на емоциите. Влада Томова и група “Балкански ритми“ с прекрасните си изпълнения партнираха блестящо както с гласа на кавала, така и на самия Теодосий Спасов. Музиката, песните, изпълнението – всичко, поднесено пред публиката от сцената на Old Town School of Folk Music – Чикаго, беше действително преживяване, заслужаващо да се нарече магично. Една магия между президентски избори и Хелуин – музиката на Теодосий Спасов!
Публиката възторжено аплодира и връща на бис изпълнителите, за да задържи още и още тези вълнуващи мигове. Организаторката на концерта от Чикаго – пианистката Ани Гогова, благодари на изпълнителите за прекрасното изживяване, с което дариха Чикагската публика.
Вечерта продължи със среща между музикантите и техни почитатели в Katerina’s Club с много настроение, разговори и искрена благодарност за изживяното удоволствие.

Отзиви от концерта

Милена кали-Магана
Какво чудесно преживяване тази вечер! Благодаря Ви Теодосий и приятели!

Надя Димитрова
Тео и Влада за пореден път доказаха, че българския фолклор е безвременен, прекрачиха границите на традициите и докоснаха дълбоко душата ми. С магията на кавала и гласа, ми напомниха от къде съм дошла и ме накараха отново да се почувствам много горда, че съм българка.

София Дахман
Поплакахме си от радост!

Севдалин Панев
Концертът беше невероятен. По мое мнение се превърна в най-забележителното българско музикално събитие в Чикаго тази година. Такива виртуозни музиканти! Докосват най-фините струни на душата. Човек, дори и да не българин, не може да забрави солата на Матиас, Кайл, Майк, Крис и грабващите песни на Влада. А, за Теодосий просто не ми достигат думи! Така си представям, че е изглеждал и свирел Орфей! Ще запомня “Тодорка” и “Супа от малки патета”.

Джейми Дахман
I was impressed by the virtuousity of the kaval player. I was equally impressed that he didn’t sacrifice passionate playing for the sake of his virtuosity. I was also blown away by the assymetical meter and [to my ear] unusual harmonies. What a fantastic concert!

Ани Гогова
Това което се случи в неделя наистина не може да се опише с думи. Ако енергията, с която преливаше залата беше светлина, то би се видяла със сигурност като малка звезда в космоса. Благодаря на музикантите за празника, който ни подариха. Не знам дали си дават сметка колко силно въздействащо е тяхното изкуство. От трогателната “Тодорка” до хумористичната “Патешка супа” на Теодосий, през великолепните композиции на Милчо Левиев и вдъхновените интерпретации на традиционни песни като “Лале ли си, зюмбюл ли си” и “Месечинко”, всеки един миг беше наситен с невероятна емоция. Майсторството на Теодосий е ненадминато! Влада и тяхната група направиха страхотно шоу, за което дълго ще се говори тук.
Благодаря на всички, които присъстваха за подкрепата и за това, че бяха толкова ентусиазирана публика! Благодаря на Генералния ни консул Г-н Симеон Стилов, който независимо от тежкия изборен ден, дойде да сподели този празник с българите от нашата общност! Благодаря на всички, които помогнаха да се осъществи концерта! Благодаря на колегите от другите градове на турнето за подкрепата и най-вече на Виолета Желязкова от Център “Мадара” в Бостън, която координира това огромно начинание. Толкова съм щастлива, че българското разцъфтява по един красив начин!

Калина Томова,
за в.“България Сега“
www.Bulgariasega.com