Продължават преговорите за втори $1200 стимулиращ чек

Вече повече от месец продължават преговорите между републиканци и демократи относно втория стимулиращ държавен пакет. Двете страни взаимно се обвиняват за липсата на прогрес. Повод за оптимизъм бе коментарът на вице-президента на САЩ Майк Пенс в петък “Никой не иска да изпрати чек на американските семейства повече от президента Доналд Тръмп. Вече го направихме веднъж и това помогна на хората в това трудно време”. Има няколко клаузи в обсъждания втори стимулиращ държавен пакет, по които има консенсус и една от тях е 2рия стимулиращ чек. Това, което демократите искат да променят е:

•Тези, които са репортвани като “зависими” в данъчните декларации да получат по $1200 до трима души в семейство. (В 1вият стимулиращ пакет сумата беше $500)

•Премахване на възрастовите ограничения за “зависими” ( В 1вият стимулиращ пакет лимитът бе до 17 години)

•Да се изпратят стимулиращи чекове и на хората без документи за постоянно пребиваващи имигранти в САЩ

Сенаторите се връщат от ваканция на 8ми септември, което е допълнителен шанс за активизиране на преговорите по втория стимулиращ държавен пакет.
Според анкета на Gallup (август 2020), 70 % от анкетираните подкрепят изпращането на втори стимулиращ чек. (82 % демократи, 64 % републиканци, 66 % независими).

Надя Минкова
в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here