Чикагският етап на фолк-маратона „Булгарика”

… Беше придошъл  толкова много народ, че  нашата православна  църква „Света София” в големия събърб на Чикаго – Дес  Плейнс, на 30 септември 2011-та, изглеждаше като островче суша сред придошлите води на Мисисипи…  Но мен пък ми припомни стадион „Васил Левски” при една от великите победи на българския футбол през  незабравимата дъждовна юнска вечер на 1995 година. Уж голям, а 72-те хиляди души, които  се натъпкахме по трибуните, го сторихме направо мъниче!  Играеше се България – Германия. Футболна квалификация за „Евро 96”. И се почна:  0:1 – Клинсман, 0-2 – Щрунц, 1:2 – Стоичков, 2-2 – Стоичков, 3-2 – Костадинов!!! При братската подкрепа и сътрудничество на Михайлов, Кременлиев, Лечков, Сираков, Балъков… и треньор, разбира се, Пената. Димитър Пенев! 
Пет дни след мача в махалата си говорехме като глухонеми – със знаци и намигания – глас не ни остана!   И даже се гордеехме, че сме вече, така да се каже, футболни инвалиди, паднали на полето на честта!
Е, сега разбира се, мащабите на фолклорния концерт на българските виртуози от  „Булгарика” ,  Ню Йорк,  бяха по-други, но в претъпканата зала пак се усещаше сладкото и оптимистично притеснение: ох, настъпиха ме, ръгнаха ме с лакет в слабините…  но аз съм Тук!  На едно от най-хубавите места на Българското Чикаго, с един от най-добрите български фолклорни състави!
 Мястото е прочутата зала за български срещи на Църковния комплекс „Света София”, а съставът  „Булгарика” се състои от   световния шампион на гъдулката Николай  Колев, Донка и Мария Колеви  –  вокал и  магьосникът на акордеона  от планетарен мащаб  Иван Милев, който тази година прави 50 години на сцената! За пръв път се е появил на музикалната сцена, с акордеон по-голям от него, като е бил на 6 годинки.
Музикалният маратон на „Булгарика”, който в един от предишните броеве на „България Сега” го нарекохме с вас „На длъж и на шир, с песен, по Америка!” има 26 етапа.  „Света София” в Дес Плейнс”  беше петият  и им предстояха  още такива места като Музикалната Аркадия Ню Орлиънс , Рицарят на пустинята Финикс, Нежната Санта Барбара, Сакраменто, където златото ринат  с лопата, и пр. и пр., докато се приберат най-сетне в най-световния световен град, където живеят – Ню Йорк. Прекрасно е, че със своите песни ще представят нашата България и всички нас, българите, като талантлив, почтен и честен народ, който е все още донякъде щастлив и не е престанал да пее и танцува, въпреки кризата, хорската злоба, престъпност и още много подобни триглави лами, които ни взимат здравето в страната и из планетата.
Заедно с такива като от моя кръг познати, дето танцуваме в стил „спънати коне” и лесно  различаваме само гайдата от тъпан, бяха дошли и истински маниаци на народните хора и песни, красиви българки, които се носеха като  гълъбици над дансинга и яки българи, достойни за звездни роли в Холивуд. Мария ни представи от сцената песните на Странджа, майка й – Тракия! Имаше и много вокални бисери от Добруджа до Пирин. Приятно беше да сме сред  цял легион страхотни  професионалисти, които бяха дошли да се видят и чуят с колегите си:  кавалджиите Ангел Жеков и Никола Гайдаров, акордеонистът Страхил Венков, Петър Алексиев – гайдар и певец, народната певица Теменуга Жекова…  А Коцето от „Верея”  с барабаните и китаристът Николай Георгиев даже не се удържаха и се включиха във фантастичния концерт, с който „Булгарика” ни превърна в  толкова благородни  и чувствителни хора, че в очите на мнозина се появи издайническата водица на доброто сърце…
“За всички нас беше голяма радост да сме сред толкова добри познавачи и ценители на  великото българско  народно изкуство – каза Мария Колева. Има в Чикаго много наши сънародници, които пазят у себе си най-добрите черти на българския дух и това дава криле на нашия състав да продължим с голяма любов и настойчивост нашата работа: да пазим, да показваме и препредаваме българския талант и любов към древните наши хора и песни!”
Климент ВЕЛИЧКОВ, Чикаго
 за  в. „България Сега”
www.Bulgariasega.com