СВЕТЛИНИ В ПУСТИНЯТА

Записки по Америка
Авторска рубрика на Климент ВЕЛИЧКОВ
/ИСС “Старт” и “Спорт”, “Старт  BG Чикаго”/

 bejanski_240Лас Вегас e сред най-познатите градове в Америка… По-точно – в цял свят.
Бил е малко градче сред пустинята до не много отдавна, но по едно време тук започва невиждано строителство на хотели и казина и става чудо. Един от маговете на това чудо е българският инженер Илия Бежански. Името му просто е вградено в историята на тези огромни огньове сред  лунния пейзаж на Невада, които нощно време от самолета се виждат като ярко червена лава в гърлото на вулкан. Няма по-мощно осветен град от тази звезда на урбанистиката в нашата планета.

    В Америка Бежански идва най-напред в Сан Франциско през 1967 година и решително, бързо и успешно доказва, че българско техническо образование е достойно за сериозните американски стандарти. Получава добра работа в престижна строителна фирма, работи в просторен кабинет. От прозореца се вижда като на длан приказният залив на Сан Франциско, който помним от романите на Джак Лондон.
   
 Но и той, като писателя, усеща юздите на стандартния живот, където всяка стъпка ти е предписана, регламентирана, неизбежна, задължителна… Човек се превръща в част от конвейера, докато се износи и после…

     И решава да поеме пътя през пустинята. Към Лас Вегас. Той преценява, че там може да размахаш тайнствата на своя разум, да създадеш нещо непозната до сега!

Но когато българският инженер- проектант пристига в Лас Вегас през 1972 г. никой не подозира, че той ще има толкова сериозно влияние върху облика на бъдещия супермодерен град. Тогава Вегас е не особено добре застроено местенце, където съмнителни лица от подземния свят и авантюристи от всякаква порода разиграват карти през нощта, след изгарящата дневна пещ на пустинята.

     Тогава идеята за "Най- голямото поп арт творение в света", както сега наричат грандиозния проект на Илия Бежански "Ню Йорк, Ню Йорк", е някъде дълбоко скрита сред непознатите глъбини на неговия разум. Но едно е ясно – Лас Вегас ще стане най-бързо развиващия се град в света и там ще трябва да се строят много хотели, много атракции, много казина. Много и при това необичайни, интересни, дори леко налудничави и неразбираеми.   

     В годините преди Бежански, пръв се е решил да опита нещо сериозно в пустинята “тайнственият” Бенджамин Сийгъл, който взел много пари на заем от мафията и построил през 1946 година "Фламинго". Никой не осъзнал тогава гениалната идея и перспектива, за която трябвало все пак търпеливо да се изчака. А мафията, знае се, не обича дълго да си търси парите. И, според своето правосъдие, отрежда смъртна присъда за Бенджамин, позволил си да "закопае в пустинята" парите за "Фламинго".

     След тридесет години всички разбират колко далеч е гледал в бъдещето Сийгъл, но той е вече в друг свят и не може да се порадва на прозренията си.

     Постепенно Лас Вегас се разраства и набира сили главно от това, че е сред малкото селища в САЩ, където хазартът е разрешен. Скоро тогавашните босове на прочутата чикагска мафия решават, че трябва да обърнат сериозно внимание на това място. И броят на “проектите” започва да гони броя на кактусите…

     Мафията праща Франк Розентал да инспектира положението. И на Розентал, който става "Кръстникът", толкова му харесва и климата и хазартния бизнес, че поостава във Вегас повечко от замисленото – около 20 години. Той натрупва за себе си и компанията добри пари. При него хазартният бизнес се превръща в индустрия, на която завиждат дори във "Форд" и "Боинг". Негова е и идеята за спортните залагания и тотализатори.

     Но идва краят и на Розентал. Когато в Америка контролът върху хазарта преминава от ръцете на мафията в ръцете на големите мултинационални компании, създадената Комисия по хазарта в Невада отнема правото му да управлява казина. Разбира се, няма нищо страшно, Франк си запазва достатъчно банки и други финансови възможности.  Дълго време е и най-търсеният експерт по залаганията в САЩ.

     По времето, когато Илия Бежански е вече в Лас Вегас, там се подвизава един самотен в хазартния бизнес, но железен по дух арменец- Кирк Киркориън, както звучи по американски името му. Той е сред собствениците на конгломерата "MGM Mirage" и притежава най-голямото казино-хотел "MGM Grand". Киркор диктува модната линия на централния булевард на града  – "Стрип"-а! Казват, че състоянието му е 12 милиарда долара.

     След това в Лас Вегас изгрява звездата на Стив Уин, който с артистичното си поведение привлича много последователи и хвалители в медиите. Умно, той превръща постепенно Вегас от типично хазартно място в център на световния туризъм. Измисля пеещите фонтани пред ""Bellagio", пиратското шоу пред "Treasure Island", огнебълващия вулкан пред "Mirage"…

ny_270До тук добре.

Само че никой не може да надмине шедьовъра "New York, New York" на българския инженер- проектант Илия Бежански, с когото се срещам в неговия красив, "композиран" от самия него, дом в Лас Вегас.

     Посрещат ме още съпругата му Румяна, с която се разбра, че имаме доста общи познати от спорта /особено сред пещерняците/ и Бъки – едно свежо и любопитно мини-куче. Може и да не се нарича точно "Бъки", но не знае български и няма да се обиди, ако грешно се пише името му…

     С Бежански ще говорим за Америка, за България, за Лас Вегас, за сградите, за инженерите и архитектите, за каквото ни се иска, та е обещаващо да стане интересно…Следва