7 деца нападнати от гризли в Аляска

Група от 7 тийнейджъри била нападната в събота вечер от кафява мечка и малкото й в дивите гори на Аляска. Жертви няма, но едно от децата е в особено тежко състояние.
Те били добре обучени да оцеляват в планински райони, но срещата с мечката била неизбежна.
Голяма група от деца на възраст между 16 и 18 години живеят близо месец  на лагер в Национален парк Денали, Аляска, обучавайки се на оцеляване в дивата природа. В събота на 23 юли 7 от тях прекосяват малка река в парка. За първи път те излизат без инструктор. Водач на групата е 17-годишният Джошуа Берг от Ню Йорк. Той вижда гризлито и започва да крещи “мечка, мечка“, но преди да направи каквото и да е, тя го застига и поваля. В подобна ситуация децата са били обучавани да лягат на земята, преструвайки се на мъртви или да пръскат със специален спрей. Но в паниката младите скаути се разбягали панически, като 4 от тях били хапани, драни и мачкани от животното. Децата използват сигнални ракети. Веднага се  отзовава спасителен хеликоптер, който транспортира ранените до болницата в Чулитна.
Най-тежко е състоянието на 17-годишния Джошуа. В момента той се бори за живота си в сиатълска болница. Другият водач-17-годишният Сам Готсиген от Денвър също е сериозно наранен, но без опасност за живота. 2 от деца също са пострадали от животното, а 3 от тях са в посттравматичен шок.
Специалистите казват, че атаката на мечката не е свързана само с желанието й да предпази малкото си, а просто защото е гладна и иска да опита вкуса на човешко месо.
„Мислех, че това никога не може да ми се случи“, споделя Сам Готсиген.
Този случай за пореден път показва какъв неочакван обрат може да получи една ваканция. И въпреки подготовката, готови ли сме да избегнем инцидентите в най-очакваното време от годината- почивката ?!
Валерия Чанкова
в. “България СЕГА”
www.bulgariasega.com