Двама българи са били арестувани в Канада за клониране на дебитни карти

Двама българи са били задържани заради клониране на банкови карти в квебекския град Шамбли, на около 25 км югоизточно от Монреал, съобщава изданието "Журнал дьо Шамбли".

Българите, според изданието, са Валери Георгиев на 46 години и Ивайло Маринов на 40 години. Те са били задържани още на 8 февруари сутринта в градчето пред банкомат на финансовата група Бе Ем О (BMO). Двамата измамници били заловени, след като банката поискала от полицията да наблюдава по-внимателно нейните банкомати в града, след възникнали съмнения за клониране на дебитни карти.

При задържането на българите полицията открила у единия у тях електронно устройство за разчитане на данните от картите, както и поставено на банкомата друго подобно устройство. Чрез електронните устройства двамата българи разчитали данните от вкараните в банкомата дебитни карти.

Устройствата препращали данните до компютрите на българите. При обиск на колата на българите били открити други части от оборудване за разчитане на данни от карти, както и няколко вече клонирани дебитни карти.

Полиция претърсила и хотел в Бушервил, където била главната квартира на българите. Оттам били конфискувани компютри и устройства за производството на клонирани карти. Срещу българите са повдигнати няколко обвинения, сред които за производството на клонирани карти, за притежаване на оборудване за подобно производство, за незаконното използване на компютри с оглед събиране на данни за извършване на измами. Предварителното слушане по случая ще бъде на 27 февруари. На българите е отказано да бъдат пуснати под гаранция. През 2003 г. Маринов бил замесен заедно с още шестима съучастници в случай на измама чрез фиктивна лотария в САЩ. Актуално