Чикаго Авто шоу 2008

 

 chicagoautoheader_500

Най-голямото изложение на коли „Чикаго авто шоу” отбеляза 100-то си издание тази година. Събитието стартира на 8 февруари и ще продължи до 17 февруари. Автомобилното изложение заема 1.3 милиона квадратни фута от комплекса Макормик плейс като в него взимат участие световни и северноамерикански интродукции. На дисплей са изложени близо 1000 различни превозни средства.

2009_volkswagen_routan_270• Новият Volkswagen миниван, наречен Routan, базиран на платформата използвана при Chrysler Town, Chrysler Country и Dodge Caravan. За него казват:„Предницата, единствената екстериорна черта, с която се отличава от останалите си ”събратя”, е доста приятна, поради изтеглените назад и “намръщени” фарове, добре оформените въздушни колектори и преднате решетка с логото на VW. Отзад, впечатление прави дизайна на стоповете, наподобяващ този при Touareg и Golf. Мощността от 197 к.с. и 311 Nm се генерира от 3.6л V6 двигател съчетан с 6-степенна автоматична трансмисия, но за по-динамично настроените клиенти се предлага 4.0л V6 с 251 к.с. и 351 Nm. Системите за контрол на сцеплението (traction control) и стабилността (ESP) са стандартни, заедно с електрическите двойно задвижвани странични плъзгащи се врати, електрически стъкла и 13 поставки за чаши. Ванът допълнително може да бъде оборудван с навигационна система с екран, контролиран с допир, съхраняващ информацията в 20 Gb харддиск, електрическа задна врата и два 9-инчови екрана отзад.”

pic_0102_270• 2008 Dodge Challenger SRT8

Според експетите:”Той е захранен от 6.1л HEMI V8 двигател, генериращ мощност от 425 к.с. и 569 Nm въртящ момент, поради което съотношението мощността/литър е 69.8 к.с./л. Целите на производителност при конструирането му са били ускорение от 0-100 км/ч за малко над 5 секунди, ¼ миля за 14 секунди, поне 0.88g странично ускорение и разстояние за спиране от 100-0 км/ч за 33.5м. За да обезпечат SRT8 с достойно за писта поведение, инженерите са интегрирали в него многораменно окачване отпред и 5-раменно независимо окачване отзад с множество втулки, позволяващи пренастройването му. Ваш е избора на гумите, обвиващи 20 – цоловите джанти, придържащи 1880 килограмовото чудовище в правилната траектория в завоите. Червените спирачни дискове на Brembo, осигуряват необходимата спирачна сила във всеки момент. Първите собственици на SRT8, ще контролират мощността чрез 5-степенна трансмисия AutoStick.

chevrolet_traverse_270• 2009 Chevy Traverse

„Това е четвъртият модел, базиран на платформата Lambda на General Motors (преди това GMC Acadia, Saturn Outlook и Buick Enclave). Това е 7- или 8-местен CUV с добре организиран кокпит, чиито детайли отвътре съвсем леко се разграничават от тези при другите платформени събратя. Екстериорният дизайн отпред е доминиран от огромна решетка, до която се намират леко-намръщените фарове. В профил, Traverse силно наподобява Enclave, а отзад, впечатление правят интересно оформените стопове. Нивата на оборудване, с които се оборудва CUV-a са LS, LT и LTZ с възможност за предно предаване или AWD задвижване.”

 

• 2009 Mitsubishi Eclipse GT

„Промените по дизайна са еволюционни и включват нова динамична предница с черна трапецовидна решетка, която много ни напомня на тази в Lancer Evolution, както и задна броня, от която се подават два ауспуха от новата изпускателна система, добавяща към мощността на V6 двигателя, допълнителни 2 к.с. и 3 Nm въртящ момент. Поради това, двигателя генерира мощност от 265 к.с. и 355 Nm въртящ момент и въпреки новата си визия, Eclipse GT си остава едно тежичко купе с предно предаване, което е доста далеч като конкурент от новото Audi TTS.  Интериора в основата си е непроменен, оставащ също така спортен и комфортен.

• 2008 GMC Denali XT Hybrid Concept

„GMC решиха да покажат поредното си решение към повишаващите се стандарти за екологичност и цени на горивата. Модела е вдъхновен от Holden Crewman, но интересното при него е задвижването, намекващо ни за това, както можем да видим в някои бъдещи модели на американската компания. Двигателя е нов 4.9л V8 двигател с малък блок, който, в следствие на последната мода в GM, той има възможност да използва два типа гориво – бензин и E85 етанол. Това го прави първата хибридна система на компанията, чрез използването на два типа гориво, а не чрез смесването на двигател с вътрешно горене и електричество или въглеродни клетки. Бензина и етанола трябва да достигнат до горивната камера за да създадат задвижваща сила. Поради това, в традиционната архитектура на двигателя, е интегрирана последната технология, а именно директното впръскване, генериращо повече мощност и по-нисък разход на гориво. Заедно с добавена система Active Fuel Management (начина, по който GM нарича деактивирането на цилиндри), разхода на гориво пада с 50%, в сравнение с конвенционалните бензинови двигатели. При тази кола говорим за агрегат с мощност от 326 к.с., задвижващ задните колела на пикапа, позволяващ на Denali да разполага с теглителна сила от порядъка на 1600 кг и товарен капацитет от 500 кг. Товарното пространство отзад е с дължина е около 1400 мм и широчина над 1200 мм, като при желание за още по-големи възможности, е налице XT с товарното пространство на Chevy Avalanche, HUMMER H2 SUT и Cadillac Escalade.”

• 2009 Ford Edge Sport

„Edge Sport стандартно е екипиран с 20-цолови джанти. Освен това е допълнен от подсилено окачване, затъмнени в сиво маски на фаровете и стоповете, два ауспуха, разширения за праговете, снижени предна и задна брони. Цветовете, предлагани за екстериора са син, червен, сребърен или черен. Отвътре, интериора като цяло си е същия, но сега е с малко повече блясък.”

"Чикаго авто шоу 2008" продължава до 17 февруари в McCormick Place. Цената на билета за възрастни е 10$,  за деца на възраст 7-12 г. и хора над 62 г. е 5$, а децата под 6 години могат да присъстват безплатно. Комплексът е отворен за посещение от 10am до 10pm, на 17 февруари от 10am до 8pm .

Точният адрес е  McCormick Place • 2301 S. Lake Shore Drive • Chicago, Illinois 60616
Катя ЗЛАТКОВА, в.”България Сега”
По материал на сп.”Аутодръм”