Изкуство от лед…

Студеното време и минусовите температури бяха благоприятни фактори за провеждането на 4-тото по ред състезание по ваене на скулптури от лед. Три дни под ред 15 отбора превърнаха едно нормално метеорологично явление като снега в уникално изкуство.

 

 parvomiastoswan_247  vtoromiastobaseball_243 tretomiastoturtles_263 
 Първо място  Второ място  Трето място

Участници от Холандия, Канада, Уисконсин и Чикаго показаха сръчност и оригиналност в изработката на снежни фигури. Събитието се състоя на паркинга на Randhurst мол, по дължината на улица Elmhurst, то се спонсорира от даренията на заинтересовани граждани. Но как се оформя една ледена скулптура: първо се прави нов и чист сняг с помощта на машини за сняг, след това той се пълни в заготовки под формата на десет фута високи правоъгълници и след това скулпторите оформят своите произведения с лопати и специални длета.

Лебеди, мечки, костенурки, пингвини, мишки, човешки фигури, абстрактни произведения се съревноваваха са три парични награди от $1,500, $1,000 и $500. Колко време ще останат ледените фигури – докато не се стопят. Студеното време със сигурност е гаранция, че оригиналните произведения на изкуството все още стоят.

Катя ЗЛАТКОВА, в.”България Сега”