Фестивал на Чикаго в София

Първият фестивал на Чикаго, организиран от фондация “Приятели на Чикаго”, Столична община и Посолството на Съединените щати, се проведе в София от 20 до 25 юни 2011 и направи американския град по-близък до София и нейните жители. Целта на този фестивал, който се провежда в навечерието на 4 юли – националния празник на САЩ, бе чрез създаване на граждански партньорства да популяризира българо-американското сътрудничество и да осигури обществена подкрепа за побратимяването на София и Чикаго.
Идеята за побратимяването на двата града принадлежи на сегашния премиер на България. По време на срещата си с кмета на Чикаго Ричард Дейли на 3 февруари 2009 г. Бойко Борисов, който по това време е кмет на София, предлага двата града да интензифицират сътрудничеството си, като стартират съвместни проекти в областта на образованието и културата и споделят опит в областта на административните услуги, взаимодействието на администрацията с гражданското общество, социалните дейности и сигурността на гражданите. Следващият кмет на София Йорданка Фандъкова изцяло застава зад тази идея и така се създава Програмата за приятелство между София и Чикаго, част от която е и Фестивалът на Чикаго.
Фестивалът се откри с лекция за богатата архитектурна история на Чикаго и завърши на 25 юни с премиера на документален филм със заглавие “Импресии от Чикаго”. Включени бяха още видеоразказ за четирите звезди на знамето на Чикаго, беседа за вдъхновението, което черпят свързаните с Чикаго велики американски писатели като Ърнест Хенингуей и Рей Бредбъри и лекция за мястото на този град в политическия живот на Съединените щати. Както е известно, политическата кариера на сегашният американски президент Барак Обама започва от Чикаго.

Чикаго е архитектурната столица на света

Чикаго е не само архитектурната столица на Америка, но и архитектурната столица на света, каза тази вечер доцент арх. Димитър Андрейчин в лекция, с която стартира първият Фестивал на Чикаго в София. И доказа това с примери и факти от историята на този град, в който сега живеят почти четири милиона жители.
Чикаго е бил и си остава архитектурната столица на Америка. В края на 19-ти век тук се ражда небостъргачът и оттогава чикагските архитектурни идеи и конструктивни постижения оказват влияние на световната архитектура. Акцентът в лекцията е насочен към живота и творчеството на плеядата знаменити чикагски архитекти, които са променили драстично силуета не само на този град, но и облика на съвременните градове в целия свят.
Доц. арх. Димитър Любомиров Андрейчин e преподавател в Архитектурния факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия в София от 1975 г. Основал е курсове по “Съвременна американска и световна архитектура” и по “История на небостъргачите”. Напоследък изнася лекции и в други български университети. Доц. Андрейчин е специализирал в Института за урбанистични изследвания при Университета “Джонс Хопкинс” в Балтимор, САЩ (1982-1983). Бил е Фулбрайтов стипендиант и гостуващ професор в Калифорнийския политехнически университет в Лос Анджелис (1996-1997). Член е на Международната асоциация на урбанистите при Университета “Джонс Хопкинс” в Балтимор, САЩ.

Знамето на Чикаго

Видеобеседата на Иван Сотиров, председател на фондация “Приятели на Чикаго”, на тема “Четири звезди на знамето на Чикаго”, която се състоя на 21 юни 2011 г. в Американския център при Столична библиотека, бе посрещната с необикновен интерес от многобройната публика. На знамето на Чикаго, каза Иван Сотиров, има три бели хоризонтални ивици, разделени от две сини ивици. Върху средната бяла полоса са поставени четири червени звезди. И всяка звезда е знак за събитие от историята на града, което е имало решаващо значение за по-нататъшното му развитие.
Историята на Чикаго, сравнена с историята на София, е кратка. Жан-Батист Поен Дю Сабъл е първият заселник, който се установява тук през 1780 година. Петдесет години по-късно, когато Чикаго се обявява за град, тук живеят 200 жители души. Днес Чикаго, известен в Америка като “Втория град”, има население от почти 4 милиона е на трето място след Ню Йорк и Лос Анжелис.
Иван Сотиров разкри какъв е смисълът на всяка от звездите на знамето на Чикаго. Първата звезда е за битката при форт Диърборн, втората – за Големия чикагски пожар, третата – за Световното колумбово изложение и четвъртата звезда е за Световното изложение “Век на прогреса” през 1933 г. Тези исторически събития обаче са имали значение и за изграждането на характера на чикагци. И затова, според Иван Сотиров, може да се твърди, че първата звезда е исторически урок за толерантност, втората звезда е символ за несломимия дух на чикагци, третата звезда е доказателство за предприемчивостта им и четвъртата звезда е доказателство за приноса на Чикаго към утвърждаването на лидерската роля на Съединените щати в развитието на науката и технологиите.
Знаменитата книга на Алеко Константинов “До Чикаго и назад” направи този далечен американски град част от живота на всеки българин. От първия небостъргач в света, построен тук през 1885 г., до зашеметяващия Милениум Парк, открит в началото на новото хилядолетие, Чикаго не престава да удивлява света със своята изобретателност и практичност.
Иван Сотиров е първият генерален консул на България в Чикаго. Както е известно, в Чикаго живее най-голямата българска общност в Съединените щати. На 3 март 2007 година по инициатива на българското генерално консулство знамето на България се издига на централния площад в Чикаго с тържествена церемония. Така се поставя началото на една традиция, която продължава вече пета година. Освен това, кметът на града издава всяка година специална прокламация, с която обявява 3 март за български ден в Чикаго и приканва всички чикагци да се присъединят към отбелязването на българския национален празник.
Видеобеседата бе част от първия Фестивал на Чикаго, организиран от фондация “Приятели на Чикаго”, Столична община и Посолството на САЩ. Медийни партньори на фестивала са Дарик Радио, вестник “България Сега” – Чикаго, BG7 Radio – Чикаго и www.eurochicago.com.

Чикаго като вдъхновение на велики американски писатели

В рамките на културните празници, организирани от Фондация „Приятели на Чикаго” в зала „Надежда” на Столична библиотека писателят и преводач Йордан Костурков, университетски преподавател по американска литература, изнесе лекция „Чикаго като вдъхновение на велики американски писатели: Литературната география на Чикаго”. Присъстващите бяха запознати с един от най-новите и интересни методи за изследване на литературата – картирането (картографирането) и идентифицирането на мястото и на връзката му с литературната „реалност” – в една „двойна” карта на Чикаго, щата Илинойс – като литературен терен и като източник на вдъхновение, родил талантлива литература и талантливи творци. Присъствието на Чикаго и Илинойс в американската литература – като портрети, като пейзаж, като духовност, валидно и за други „литературни територии” в САЩ представлява една културна разлика между американската и българската литература, която доминиращо присъства главно в столицата, като останалите територии са по-скоро екзотични. Разликата, подчерта лекторът, е в културната история на Америка, в нейното различно Просвещение, принципи на свобода и демокрация, които са единствена алтернатива на европейските просвещенски идеали.
Йордан Костурков проследи „чикагската” идентификация на такива значими творци като Джон Дос Пасос, Ърнест Хемингуей (чийто роден дом в предградието Оук Парк е превърнат в музей), Шъруд Андерсън, Тиъдър Драйзър, Ъптон Синклер, Ринг Ларднър, както и романисти, драматурзи и поети като Карл Сандбърг, Сандра Сиснерос, Сол Белоу, Гуендолин Брукс,  Едгар Лий Мастърс, Вейчъл Линдзи, Лорейн Хансбъри.
В лекцията се проследиха трите „вълни” на така наречения „Чикагски Ренесанс”, започнал след големия пожар в града през 1871 година и приключил в навечерието на Втората световна война, дал повод на прочутия критик Х. Л. Менкен да нарече Чикаго „литературната столица на Америка”.

Награди за млади преводачи на Шел Силвърстейн

Сто и четиринадесет ентусиазирани млади преводачи участваха в обявения от Фондация “Приятели на Чикаго” и Американският център при Столична библиотека конкурс за превод на стихотворение от книгата на Шел Силвърстейн “Където свършва тротоарът” (Shel Silverstein, “Where the Sidewalk Ends”).
Шелдън Алан Силвърстейн, известен като Шел Силвърстейн е роден в Чикаго. Неговата първа книга със стихове за деца “Където свършва тротоарът”, издадена през 1974 г., веднага се превръща в класика. Днес книгите му са преведени на двадесет езика, издадени са в повече от двадесет милиона екземпляра и се четат в целия свят. Все още обаче Шел Силвърстейн няма издадена книга на български. Освен като детски писател, Силвърстейн е известен и като автор на песни, музикант, композитор, карикатурист, илюстратор и сценарист.
В съответствие с регламента в конкурса можеха да участват само ученици и студенти. Жури с председател Кирил Кадийски, поет и преводач, директор на Българския културен институт в Париж (2004-2009), определи най-добре преведените стихотворения.
Победителите в конкурса бяха наградени на специална церемония в рамките на Фестивала на Чикаго, която се състоя на 22 юни 2011 в Американския център при Столична библиотека. Присъстваха участници, техни роднини и близки а също така и много ценители на изящната словесност.
Първа награда бе присъдена на 16-годишната Валя Тихомирова Велева, ученичка в ПГИ “Д-р Иван Богоров”, Варна. Втора награда бе присъдена на Ася Иванова, студентка в Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград, а трета награда получи Гергана Георгиева Драйчева, студентка в СУ “Св. Климент Охридски”.
Бяха дадени и седем поощрителни награди на: Ели Емилова Фенева, ГПЧЕ ” Христо Ботев”, Кърджали; Велина Венелинова Миндизова, ПГСУАУ “Атанас Буров”, Силистра; Андреана Василева Дичева, ПУ „Паисий Хилендарски”, Пловдив; Йоана Николаева Великова, АГ “Гео Милев”, Русе; Милеслава Г. Богданова, СУ „Свети Климент Охридски”, Златко Николаев Николов, Езиково училище „Слънчогледи” – Глен Елин, Илинойс, САЩ, и Василена Евтимова Василева, СОУ “Христо Ботев”, с. Горна Малина, обл. Софийска.
Награди извън регламента получиха Севдалина Данаилова Рападова, ГПЧЕ “Иван Вазов”, Смолян – за превод на родопски диалект; Богдана Илиянова Бонева, СМГ “Пайсий Хилендарски” – за превода на стихотворението „Kъдето свършва тротоарът”, дало име на сборника със стихотворения на Шел Силвърстейн; Петър Иванов Иванов, Първа английска езикова гимназия – за оригинална интерпретация на темите от предложените за превод стихотворения и Марта Георгиева Пъндева, която е само на 10 години и учи в 41 основно училище “Св. Патриарх Евтимий”, София – като най-млад участник в конкурса.
За насърчаване на ученици да вземат участие в конкурса награди получиха и две преподавателки по английски език: Невена Михайлова, СОУ “Йордан Йовков”, Кърджали и Милена  Цанева, ОУ ”Отец Паисий”, Силистра.
Наградите бяха осигурени от Американския център в София и издателство “Нов Златорог”. Директорът на издателството Венета Парискова поздрави присъстващите и връчвайки наградите, пожела след време да издаде книга на Шел Силвърстейн, преведена на български от участник в конкурса.
След връчването на наградите актрисата Светлана Славова и ученикът от Американския колеж в София Маргарит Христов прочетоха най-добрите преводи, а също така и стихотворения на Шел Силвърстейн на английски.
За в.”България Сега”
www.BulgariaSega.com