Най-скъпото в света спортно състезание

superbowl_270Преди минали години, когато Джордж Буш беше млад и само губернатор на щата Тексас, а аз се подвизавах като репортер на българския илюстрован спортен седмичник “Старт”, по щастлива случайност се срещнах с него в залата за физическа подкотовка на Тексаския универсикет в Остин, където преподавател по физическо възпитание в тамошния университет, за когото правих репортаж беше Ангел Спасов- възпитаник на българската Национнална спортна академия, световен авторитет по спортна кондиция. При него идваха да правят мускули и момчетата с “железни каски” на главите си от Остинския университет. Спасов се познаваше с губернатора Буш и дори му даваше професионални съвети за личната му физическа подготовка.

Ето как ми обясни Буш значението на Американския футбол за Америка:
 “Представете си, че нашият ректор е награден с Нобелова премия и трябва да иде в Европа за да си я получи, но точно в този ден отборът на университета играе мач и всички забелязват, че той отсъства от трибуните. Е, може да сте сигурни, че вторият мандат при следващия избор ще му се размине.”

В България тогава се очудиха на това повече, отколкото че университетският отбор по футбол на Остинския университет има 30 милиона долара годишен бюджет, а нашите олимпийци, които са донесли на страната най-много медали в света, спрямо броя на населението, са направили това със средно годишен бюджет от 2 милиона лева.

manning_200Такава е силата на Американския футбол в САЩ. За цял свят той е един от трите символа на Америка.

Затова и в неделният 3 февруари, дори такъв заклет фен на олимпизма като мен /американски футбол не се играе на олимпиадите/ се заби пред телевизора да гледа 42-ия Супербоул – финал на  НФЛ – сезон 2007/2008.

Предаваше “Фокс” – един от четирите канала /още Ен Би Си, Си Би Ес, И Ес Пи Ен/, които са платили $3.735 милиарда за 6 годишен договор и редувайки се, предават мачовете. Националната Футболна Лига на САЩ  сама притежава своя телевизия, която предава събитието, естествено без да плаща. 

Но не трябва да преживявате много споменатото опустошаване на телевизионните джобове. Миналата година Си Би Ес взимаше по 2.6 милиона долара за 30 секунди рекламен клип. Тази година Фокс, въпреки икономическите клатушкания, които ни плашат, беше взела по $2.7 милиона за такава нещастна половинминутна реклама. За “Ауди” и бирата “Буш” парите не са преграда пред желанието им да спечелят още пари. Гледахте ли рекламата на “Пепси”? Една минута /за 5.4 милиона долара/ в която двама глухи ни пращаха посланията си да пием пепси /съдържа 250 грама захар в двулитровата бутилка/ с езика на жестовете. Е, имаше и субтитри!

Седейки пред телевизора в една затрупана от сняг къщичка в Чикаго през цялото време  си мечтаех за това колко хубаво би било да съм на  ултрамодерния стадион “Юнивърсити ъф Финикс Стейдиум”, един шедьовър на архитектурното изкуство. Намира се в любимия ми събърб на аризонската столица Финикс – Скотсдейл, едно от най-красивите и топли места на планетата. Стадионът струва половин милиард долара и е сред 10-те топ спортни обекти в света /единствен в десятката от САЩ/.  Миналата година, когато ме пуснаха да поседна в една от 88-те луксозни ложи, макар и да беше пусто на терена, се почуствувах не по-зле отколкото на олимпийските стадиони в Сеул, Атланта или Сидни…

Но чикагската действителност беше по-добра с това, че за всяко от останалите  75 000 места /за ложите не ми се и мисли/ други, а не аз, бяха платили от 700 до 900 долара…и то само ако са ги спечелили на  лотария в специален сайт.

Е, може и да си ангажираш “пакет”, включваш 3 нощувки в хотел, самолетен билет до Финикс, транспорт до и от стадиона, сувенир и др., който заедно с билетите струва 19 446 долара. Няма и 20 хилиди. Какво му плащаш?

И така гледаме от Чикаго финала на финалите на най-скъпото в света спортно състезание! Годишният оборот на шампионската лига по футбол в Европа е 598 милиона евро, а на Американската Национална Футболна  лига – 6 милиарда.

ilaymening_200Топмоделката Жизел Бюндхенд, “приятеклка” на Илей Менинг, който е кутърбек на “Ню Йорк Джайнтс”, беше обещала да пробяга гола една миля по Пето авеню в Манхатан, ако ню-йоркските гиганти спечелят – нещо, в което не вярваше никой.

Всички предричаха епохална победа на “Патриотите от Ню Ингланд” – Масачусетз, които този сезон бяха направо оличници – 18 мача с 18 победи! В историята имаше само един подобен случай – през 1972, когато “Делфините на Маями” бяха спечелили всичките си срещи преди финала, но тогава мачовете бяха 16. За последните 7 г. Масачусетз беше шампион на Америка 3 пъти, нюйоркчани – са били първи за последен път през далечната 1991 година

Играта  беше наистина красива, бърза като отприщена буря със светкавици и безпощадна. През първите три четвъртини  властвуваше логиката – “Патриотите”  от Нова Англия водеха срещу “Гигантите” от Ню Йорк със 7:3. Малко, но изглеждаше желязно. После изведнъж настъпи пълна метаморфоза!

Нюйоркчани се откъснаха напред с 10:7!

“Патриотите” напънаха мускули и си върнаха преднината – сега те поведоха с 14:10.

ashli_275И тогава-а-а…  Илей Менинг, този същият красавец, заради когото Жизел щеше да тича гола, ако тимът му победи и който играеше за пръв път на Супербоул, изпълни невероятно красиво подаване към Плекси Бърнс и той устремно, 35 секунди преди края, отбеляза победния тъчдаун!

“Да спечелиш Супербоул, това е най-страхотното чувство в професионалния спорт!”- каза Илей Менинг, който бе обявен и за “Най-добрият играч” с неговите 19 точни паса и 255 пробягани ярда с топката и 2 тъчдауна.

Том Брейди, куотърбекът на отчаяните “Патриоти”, пък каза:

“Никой не го очакваше… Беше най-важния мач за мен,  за нашия отбор, за всички. Не успяхме да реализираме най-грандиозния шанс в живота ни, който ни изпрати спортната съдба…”

Том Пети, с групата Heartbreakers, пяха пред препълнените трибуни. Алиша Кейс, чийто последен албум сега е № 1 на Америка, посрещаше със своите балади идващите на великото събитие зрители.


Климент Величков
в. ”България Сега”