САЩ и Русия подписаха ядрено споразумение

Американските атомни реактори ще могат да получават повече доставки на обогатен уран от Русия като част от търговска сделка, подписана от двете държави късно тази нощ. Споразумението осигурява американските съоръжения с твърди доставки на ядрено гориво и позволява на Русия да изнася уран в САЩ.

"Споразумението ще насърчи двустранната търговия с руски уранови продукти за мирни цели", заяви американският министър на търговията Карлос Гутиерес.

"То ще помогне също и за осигуряването на американските съоръжения със съответен източник на обогатен уран за американските потребители", добави той.

Гутиерес и руският директор на Федералната агенция за атомна енергия Сергей Кириенко подписаха споразумението, което позволява Русия да продава обогатен уран директно на американските компании, стопанисващи ядрени съоръжения. Досега подобно нещо не бе позволено. Години наред американското правителство ограничаваше доставките на руски уран, опасявайки се, че Русия ще направи дъмпинг на американския пазар и ще разклати финансово най-големия доставчик на обогатен уран в САЩ, "USEC Inc.". Според говорител на Руската агенция за атомна енергия с новата търговска сделка "обемът на директните доставки на услуги по обогатяване на уран могат да достигнат до 20% от пазара".

Според условията на сделката износът на руски уран ще нараства бавно за период от 10 години, започвайки от 2011 г., когато разрешеното количество за внос ще достигне 16 559 тона. Всяка година вносът ще нараства с по 50% спрямо средния показател за последните 2 години. Очаква се до 2020 г. чрез по-слабо нарастване доставките да достигнат 514 754 тона. През 2013 г. приключва програмата "Мегатонове за мегавати", според която обогатен уран от демонтираните руски ядрени оръжия се внася от "USEC" и се използва като гориво за американските ядрени реактори.

От компанията заявиха, че не са страна по сделката, защото руският уран не излага на опасност съществуващите нейни мощности и разнообразните започнати нови проекти.

Собствениците на американски атомни реактори са закупили 67 млн. фунта (около 35 000 тона) обогатен уран през 2006 г. Около 25 000 тона от него са дошли от чуждестранни доставчици според министерството на енергетиката на САЩ. actualno