25 години затвор заплашват българин обвинен в антисемитски действия в Ню Йорк

ivaylo_ivanov_316_01Американската прокуратура повдигна над 100 обвинения срещу Ивайло Иванов, който бе заловен в жилището си в Бруклин заради антисемитски действия и незаконно притежание на оръжие и експлозиви, предаде Newsday.

На пресконференция главният прокурор на Бруклин заяви, че българинът може да остане до 25 години в затвора, ако бъде признат за виновен по по-сериозните обвинения срещу него.

"Не понасям престъпления и нападения срещу цялото общество, не само срещу лица или групи", каза той. "Тези престъпления ще бъдат преследвани с пълната сила на закона", заплаши прокурорът. Ивайло Иванов бе арестуван на 20 януари 2008 г. след като се оплака пред патрулиращи полицаи, че се е прострелял. След това в апартамента му бяха открити складирани многобройни нерегистрирани оръжия и 7 бомби.

Обвиненията към него се усложниха допълнително от факта, че според полицията той е направил признание за извършване на антисемитска пропаганда в района на Бруклин и Манхатън. Първото дело срещу Иванов се гледа в Бруклинския наказателен съд на 25 януари 2008 г. сутринта местно време.

"Не съм рисувал свастики и не съм разпространявал бюлетини, насочени срещу евреите", заявил пред генералния ни консул в Ню Йорк задържаният за притежание на оръжие българин Ивайло Иванов.

Николай Милков каза след посещението си в затвора "Райкърс" в града, че нашият сънародник е отпаднал духом и съжалява, че е дошъл в Съединените щати и че е съсипал живота си по този начин. Иванов обяснил, че е направил признанието за авторство на антисемитските изображения и публикации, защото е бил объркан при задържането и е искал да защити съквартиранта си от подозрения, че е рисувал свастики на Колумбийския университет, където той преподава.

Българинът потвърдил, че майка му е еврейка, и обърнал внимание че е самотен имигрант, винаги се е чувствал като част от малцинство и никога не би оспорил правото на съществуване на други малцинствени групи.

Той е роден през 1976, а не през 1970 година, както съобщиха по-рано. Иванов отбелязал, че американските власти го бъркат с негов съименник, който е екстрадиран от страната преди години. Българинът разказал, че се е прострелял в основата на показалеца на лявата си ръка и е потърсил помощта на полицията, след което е дал съгласие за обиск на жилището си.

Той признал, че е купил оръжието, но за самозащита, и че никога не е имал намерение да го използва без причина срещу когото и да било. Задържаният е съобщил на генералния консул, че преди това е сътрудничил на американската полиция и че единствената му грешка е, че не е регистрирал оръжието.

Според Николай Милков, нашият сънародник е бил много притеснен от медийното отразяване, което е получил неговият случай в България, най-вече, защото родителите му са болни и той се страхува за тяхното здраве.

Българският генерален консул в Ню Йорк се е поинтересувал от условията в затвора и от това дали Ивайло Иванов е доволен от адвоката си. Милков казал на Иванов, че може да се свързва по телефона с Генералното консулство винаги, когато иска за сметка на институцията, защото задържаният не е в състояние сам да плаща обажданията си. Actualno.com