БЪЛГАРСКА ВЕЧЕР В МУЗЕЯ “ГРАМИ” – ЛОС АНДЖЕЛИС

Събитието беше организирано и рекламирано от  Ирена Александрова и нейната компания „Mega Mogula“ със съдействието и подкрепата на Българо-Американския Център „МАДАРА“ в Бостън (основан от Виолета Желязкова) и вестник „България Сега“ с основател Светлозар Момчилов.

“Един от най-интересните концерти от създаването на театъра” – такава беше оценката на Джери Басик- звуковия инженер на “Клайв Дейвис Театъра” в ГРАМИ МУЗЕЯ за българския концерт „Мusic, Magic & Rock’n Roll”. Участваха 11 изпълнители, между които двама пианисти, много певци, инструменталисти, илюзионисти…  Този концерт за пореден път представи уникалните и многостранни български таланти.
На сцената на театъра, където са били такива имена като Ринго Стар, Хари Коник Джуниър, Майкъл Бубле, българи събраха овациите на публиката, напълнила залата и пренебрегнала почивката в антракта, за да не пропусне нещо.
Първата част на концерта започна с  елитния пианист от международна величина Георги Славчев – Шопен, Етюд в си- минор, оп.25 – Bolcom – “The Serpent’s Kiss” – изумяващо със своята перфектност изпълнение.
Появата на Ивайло Гюров на сцената предизвика емоционална реакция от страна на публиката, голяма част от която само преди 2 месеца имаше удоволствието да присъства на самостоятелния му концерт в Лос Анджелис.. Той предизвика много вълнения и аплодисменти с изпълненията си и остави много от гостите с насълзени очи. В репертоара му бяха включени  известната неаполитанска песен “О, Sole Mio” , “Time to Say Good Bye”  и  арията ”E Lucevan Le Stelle  “ от операта “Тоска” на Пучини. Оперната ни знаменитост определено вдигна нивото на вечерта! След поредица от успешни концерти в САЩ и Канада, Гюров показа, че дейността му в страната на неограничените възможности тепърва започва.
Първата част на концерта продължи с невероятната импровизация на Таня Ставрева – вариации на Александър Владигеров по български народни песни – “Дилмано, Дилберо” – изпълнение , което сигурно ще изисква пианото да бъде настройвано отново. Само преди месец Таня бе поканена от престижната Showroom на Steinway в Бевърли Хилс да изнесе рецитал и сега, с този концерт, тя се върна отново в слънчева Калифорния.

Младата Кристина Стоилова,  дошла от Канада за да участва в този концерт, изпълни две песни – нейни собствени композиции. Тя живее от 10 години в Квебек с родителите си и говори перфектно френски, английски и български. Надарената с много красив тембър Кристина стана любимка на голяма част от публиката.
Със затрогващ дрезгав глас бяха изпълнените  песни от Ника  Генева „Promise Me” на Беверли Глен и „Black Velvet” на Aлана Майлс.
През последвалия десет минутен антракт  бе реорганизирана сцената за втората част на концерта, в която имаше участие на илюзионисти и ВИП РОК група.
Катя и Стоил, известни като МАДЖИК ДУО, очароваха със своя професионализъм всички възрастови групи. Те показаха част от шоуто, донесло им престижната награда “Мерлин” (магическия “Оскар”) за най-добър трик – приз, даван от Международната Асоциация на Илюзионистите.
Най- малката участничка, София Вагноне, изпълни две песни – “Така съм родена” на Лейди Гага и нейната собствена композиция „Лъжи и Компромиси“. Изключително професионалната София свири на китара и укулеле, а също така сама пише текстовете и музиката на песните си.
Тя бе последвана от Тери Ню с песните „At Last” на Ета Джеймс и „I’m Yours” на Джейсън Мраз, изпълнени с много чувство и настроение, което накара публиката да пляска в такт с музиката! Тери поздрави присъстващите българи с няколко български думи, което предизвика усмивки и повдигна още повече доброто настроение.
Българска народна музика бе представена от Тодор Димитров – гъдулка и Димитър Богданов – кларинет, като липсата на тъпан бе компенсирана със спонтанното и непланирано  включване на барабаниста на ВИП РОК групата Йордан Стаменков, който с лекота прескочи два от редовете и зае позиция зад барабаните. Това бе посрещнато с  възторжени аплодисменти, а виртуозният кларинет на Димитър доведе до екстаз  публиката и музикантите в залата.
Никола Найденов, комбинирал музика с хумор и сатира, успя да  внесе смях и настроение сред участниците и зрителите. Дори поканените корейски гости от Радио Сеул се опитваха да разбират какво точно бе предизвикал този смях…
Залата “прегря”, когато на сцената излязоха момчетата от ВИП РОК групата, съставена от изпълнители на известни български рок групи (Фактор, Елит и Сигнал). Със свои хитове от миналото и известни рок шлагери те повдигнаха градуса на настроението  и  изправиха публиката  на крака! Очевидно бе, че българите все още обичат своята българска песен и че тя не може да бъде лесно изтръгната от сърцата им… Оги Цолов се представи като певец от най-висока класа. Особено емоционален и символичен бе моментът, когато 19 годишният син на барабаниста Йордан Стаменков грабна палките и замести баща си в едно от изпълненията.
Сред гостите на концерта бяха световната шампионка по бокс – българката Дейзи Ланг, четири представители на академията за музика “Грами”, продуценти от агенции за таланти, представители на телевизии, представител от Генералното Консулство на Република България в Лос Анджелис, видният български общественик Георги Марков, организаторката на обществени събития и концерти за българите в Сан Диего, Калифорния – Вася Валентино, отецът от българската църква “Свети Георги” – Лос Анджелис, представители от “Korea Times” и “Radio Seоul” и др.
След концерта гостите и изпълнителите имаха възможност да се запознаят един с друг, да обменят мисли и идеи, да споделят настроения и преживявания…
Липсата на държавни агенции и културни центрове, спонсорирани от Българското Министерство на Културата повишават значението на изяви като “Bulgarian Night at the Grammy Museum” за сплотяване на българската общност извън родината и за популизирането на българската култура и изкуство. Подобни мероприятия дават повод на българите да се събират, подкрепят и гордеят с произхода си! В момент когато българското население намалява с всеки изминал ден е важно да правим всичко възможно за съхраняването на нашата култура, понеже това е просто  въпрос на оцеляване. Концертът в Музея “Грами” представи само няколко от многобройните скъпоценни български бисерни зрънца, пръснали се по цял свят!
“Bulgarian Night at the Grammy Museum” е един съвместен проект на Мега Могула – Лос Анджелис, Калифорния, Българо- Американски Център “Мадара” – Бостън и вестник “България СЕГА” с подкрепата на Посолството на Република България във Вашингтон.
Специални благодарности на:
Сали Стоун, Иван Вечерников, Маринина Гаделева, Здравка Калчева, Метротопия, Пенка Събева, Елван Мюмюн, Ян Попов и Елена Арсова, Краси Велчев

Ирена Александрова
Ана Петрунова
в. “България СЕГА” – Лос Анджелис
Снимки: Патрик Форбс и Вася Валентино