Американски хирурзи направиха пълна трансплантация на лице

25-годишен мъж в Щатите, жертва на ужасен инцидент с електричество, претърпя пълна трансплантация на лицето. Екип от 30 лекари оперира Далас Уийнс повече от 15 часа, за да му присади изцяло нова физиономия, съобщи BBC.
Хирурзите в болницата в Бостън, където е извършена сложната медицинска интервенция, твърдят че са постигнали голям успех.
Пациентът е бил обезобразен след жестоки изгарания заради инцидент с електричество с високо напрежение. Върху лицето му са изградени нова кожа, нос, устни, както и лицеви нерви, които са възстановили чувствителността. Специалистите определят интервенцията като трансплантация, а не като реконструкция, защото са използвали специално “отледан” материал за присадки. За жалост хирурзите не са успели да възстановят и зрението му, от което той е бил лишен след трагедията. 
Мъжът е баща на малка дъщеря. Той е в добро състояние и е комуникативен. След изключителната операция на стойност 300 хил. долара е благодарил на лекарите, че са го дарили с възможността да общува с дъщеря си в бъдеще, без да я плаши и да чувства напрежение.
Опреацията на американеца се състоя близо година след първата цялостна трансполантация на лице в света, която беще извършена в Испания.
MENAGER.BG