Някои американци не са пътували толкова много, колкото ние пътувахме за 30 дни

Интервю на Катя Златкова с гостуващите в Чикаго фолк звезди Милко Калайджиев и Биляна.

18_101_1912_137Биляна е едно от новите лица във фолка. Доказва се най-напред в желязната школа на комплекс "Приказките"- Харманли, впоследствие в "Планета Пайнер Клуб"- София. Притежава приятен, плътен глас с широк диапазон. Репертоарът и включва песни на български, сръбски, македонски, румънски, турски, гръцки език, народни песни от различни фолклорни области, както естрада и неостаряващи хитове. Отличена е на фестивала "Тракия фолк 2003" с награда за дебют за песента "Чакам те". Има издаден един албум "Омагьосан свят". Нейни хитове са песните "Жар върху лед", "Устни седефени", "Не можеш да избягаш".

Милко Калайджиев, родом от Свиленград, е един от най-колоритните изпълнители на поп-фолк сцената. За него казват, че пее от душа и сърце и всеки, присъствал на негово участие, признава, че купонът е в кръвта му. Определят го като шоумен № 1 сред мъжката част на артист-изпълнителите. В репетоара му фигурират различни песни: от горещ попфолк през сърцераздирателни балади, народни песни, гръцки, сръбски, турски, до неостаряващи хитове. Прочува се като „баткото” от големия хит на дуета Мира и Преслава „Къде си, батко”. Записал е над 10 албума до този момент, а негови емблематични хитове са: "Хей, малката", "Али Баба", "Десперадо", "Предупреждение", "Шофьорски блус", "Луд съм", "Любовна биография", 'Къде си, батко", "Първа обич", "Кой e той", "Жив съм", "Лястовица от хартия".

Катя Златкова: От колко време сте в Щатите?
Милко Калайджиев: От 5 април сме в Щатите. Пристигнахме в 12 на обяд и още същата вечер пяхме.
Биляна: Четвъртък беше, пяхме в "Стария кладенец".

Катя Златкова: Какви ангажименти изпълнихте до този момент?
Милко Калайджиев: Искам да кажа, че някои американци не са пътували толкова много, колкото ние пътувахме за 30 дни. Маршрута ни беше следният: Чикаго- Денвър- Лас Вегас- Тампа- Атланта- Финикс- Детройт- Вашингтон- Ню Йорк- Сиатъл- Чикаго, думи нямам (смее се).

Катя Златкова: Как се получи така, че вие дойдохте заедно?
Биляна: Поканиха Милко Калайджиев да дойде в Америка, а от всички наши колежки, той си избра мен и ме покани да направим заедно участия.
Милко Калайджиев: Не е тенденциозно. Биляна ми харесва като излъчване, като певица, защото много добре си върши работата. И хората я харесват много, това така наклони везните и реших да я поканя да дойде с мен.

Катя Златкова: Какви участия ви предстоят в Чикаго? Вълнувате ли се от срещата с чикагската публика отново?
Биляна: Вече три участия направихме в Чикаго, първото беше в "Стария кладенец", второто беше в "Авангард" и третото беше в "Атитюд". Предстоят ни още две участия, в петък 4 май ще пеем в "Авангард" и на следващия ден събота 5 май в "Атитюд".
Милко Калайджиев: Да, предните пъти останахме много доволни. Най-компактната маса българи са в Чикаго и то се усеща. Тук няма никакви проблеми да правим участия. И най-младите хора бяха в "Авангард".
Биляна: И в трите заведения имаше различна публика, не се повтаряха хората, това ми направи впечатление.
Милко Калайджиев: В Детройт пяхме в зала, наета от българи и мисля, че се получи много добре. С предварителна заявка за вечеря, хората си носеха и пиене, получи се много весело, защото имаше и деца, на повечето места, където пяхме не можеше да има деца, пуши се, сервира се алкохол, знаете законите са строги, но в залата в Детройт си изкарахме забавно.

Катя Златкова: Милко, по българските медии вече можем да прочетем, че си понапазарувал доста, какво си купи?
Милко Калайджиев: Така е, за който има близнаци, купувам всичко по две. Повече пазарувах за децата и за семейството. За себе си лично купих само едно нещо- един от най-новите модели микрофон и това ми стига.

Катя Златкова: Биляна за Милко знаем, че е щастливо женен и има две деца, а ти – омъжена ли си, имаш ли си приятел?
Биляна: Не. Все още търся принца на моят живот. Във всеки един щат, при всяко едно мое участие, Милко си беше поставил задачата да ми търси бъдещ съпруг и така обявяваше по микрофона, че ако ми намери жених иска подарък от младоженеца, зестра и на него BMW Х5-ца. Е, при последното участие пропусна да ме "омъжи", но имаше други желаещи да ме сватосват.
Милко Калайджиев: Може ли и аз да кажа нещо. Значи Биляна е материално задоволена отвсякъде, тя няма да тръгне да го изтъква сама, но произлиза от заможно семейство. Нейния баща и купи сега апартамент в София, кара мерцедес S класа, какъв тип мъж може да я ангажира в случая? Един хубав мъж, интелигентен…
Биляна: Да държи на мен и да бъде с добро сърце.

Катя Златкова: Милко, ти не малко пъти си участвал в телевизионни предавания като "Вот на доверие", "Twister", "Шоуто на Слави", замислял ли си се върху създаването на твое собствено предаване?
Милко Калайджиев: Може би, когато приключа с певческата си кариера. Обичам да говоря, обичам да правя шоу, защо не?

Катя Златкова: Биляна, ти си едно от новите имена в българския фолк. Какво се изисква, за да си извоюваш място в сърцата на публиката на фона на вече понаситения фолк пазар?
Биляна: Много е трудно. Трябва да си вършиш добре работата, да имаш гласови данни, да си добър човек, да не се надуваш, защото всичко това публиката го вижда. Защото, ако при участие, певецът застане отпред, като статуя и няма контакт с публиката, хората го усещат това и се чувстват пренебрегнати.
Милко Калайджиев: Нашият домакин Колъо, представителя на "Пайнер" за Америка се учуди: "Ама, ти как така влизаш в ресторанта, отиваш на всяка маса и казваш “На здраве”? Това никой не го прави!". Тези хора, натъжени за България, само от телевизията ме познават. Как да не ги поздравя?! Раздавам им картички и календарчета. На хората също им прави впечатление, че скъсяваме дистанцията. Смятам, че това отношение е необходимо.
Биляна: Това, че сме изпълнители, не означава, че сме повече от тях и ние сме също хора като тях.

Катя Златкова: Имахте ли време да разгледате Чикаго? Къде се разходихте?
Биляна: Ами направихме само една обиколка с кола в центъра. Понеже Колъо не искаше да тръгваме за другите щати преди да сме видели центъра, да си имаме някакво впечатление. Но сега ще разгледаме небостъргачите, магазините, където ни заведат.
Милко Калайджиев: Аз по принцип искам във всеки един щат да разгледам нещо характерно за него. В Ню Йорк примерно се качихме на един от автобусите без покриви, с гид и направихме една огромна обиколка и разгледахме забележителностите. Така че, ще бъда доволен, ако мога и в Чикаго да направим една качествена обиколка.
Биляна: Иначе успяхме да направим един бърз пазар в един от големите молове в Сиърс тауър, така че сега ще се довършим покупките.

Катя Златкова: Милко, какво ново можем да очакваме от теб в близко бъдеще?
Милко Калайджиев: Три нови песни ме чакат сега в България. Записах ги в края на месец март и тръгнах.
Биляна: И двамата записахме в един ден. И аз записах нова песен "Спомен от рая". Като се приберем ще снимам и видеоклип.

Катя Златкова: Биляна, разкажи ни за твоите планове, мечти, стремежи?
Милко Калайджиев: Първите пет години и е забранено да се жени.
Биляна: (Смее се) Старая се да записвам повече песни, да изглеждам добре, а след няколко години, ако срещна мъжа на мечтите си, защо пък не и да помисля за семейство.

Катя Златкова: Какво е вашето послание към читателите на вестник "България сега"?
Милко Калайджиев: Моето пожелание е да не забравят България, да я посещават, колкото се може по често, да се срещнем някъде на Черното море- Несебър, Златни пясъци- ние ще пеем там. Да бъдат здрави и да обичат България, макар и далече от нея!
Биляна: На всички читатели на вестника пожелавам да бъдат здрави, да слушат хубавата българска музика и никога да не забравят България! До нови срещи!