Прецедент! От малко село в България до президент на Световната Банка

Тя е жена, в чиято компания повечето мъже биха се притеснили, изпитвайки неудобство и смущение. Това е така, защото тя съвсем сама си е проправила пътя нагоре до заветния връх на успеха. В живота си е имала редица постижения, кое от кое по-впечатляващи и будещи страхопочитанието на околните. Тя е дама надарена със завиден размах и непоклатима целенасоченост. Тя е доказателството, че човек сам кове своята съдба и е възможно да нареди посоката на звездите си, стига да има достатъчно силна воля и вяра в собствените си способности… А това става и когато не да спираш да се усъвършенстваш. Всеки ден. Постоянно.
С корен тръгващ от малко нашенско село, днес Кристалина Георгиева е първият българин в историята, който заема поста президент на Групата на Световната банка. Това е поредно достижение на сънародничката ни, която през годините е доказала, че лидерството й стои повече от добре. Датата, на която тя официално ще поеме ръководната позиция е 1-ви февруари т.г.
Възможността й се предоставя, след като досегашният президент, в лицето на Джим Йонг Ким, пусна официално изявление в началото на този месец, от което стана ясно, че подава оставката си. Причините, за което, обаче, той така и не сподели. Ким заемаше длъжността вече почти осем години от 2012 г. насам, а мандатът му щеше да изтече през 2022 г.
Известно време се спекулираше, че съветничката на Белия дом и дъщерята на държавния глава на САЩ – Иванка Тръмп, най-вероятно ще наследи вакантната позиция, но от следващия месец на мястото ще седне българката Кристалина.
Традиция е онези, които са начело на глобалната финансова институция да се избират чрез официален процес на подбор с гласове от различните държави-членки, според тяхното акционерно участие. САЩ, обаче, притежават най-големият дял на масата, наброяващ 16% от акциите и обичаят повелява именно техен кандидат да оглавява Световната банка. Но за сметка на това, за да се постигне абсолютния баланс, на върха на Международния валутен стои европеец.
Кристалина е родена в обикновено семейство. Баща й е внук на политика и революционер от град Елена – Иван Кършовски. Тя самата казва, че нейните баби и дядовци не са имали почти никакво образование, а родителите й са завършили само гимназия. Но тя е първата получила докторска степен в родословието си, а днес е не само гордост за своята фамилия, но и за цяла България.
Преди да мигрира в Америка, през 1976 г. сънародничката ни завършва у нас политикономия и социология във ВИИ „Карл Маркс“, днес познат като Университет по национално и световно стопанство. В САЩ се дипломира в Масачузетския технологичен институт със специалност Корпоративни финанси. През 1993 г. за първи път е наета на работа в Световната банка, а за целта тя допълва биографията си с още една специализация в Харвардското бизнес училище по програма на банката.
Издигането й във финансовата институция постепенно започва и през 2004 г. вече ръководи отдела за Русия в продължение на три години, От март 2008 г. става вицепрезидент по въпросите, свързани с устойчивото развитие, а от 2014 г. ръководител на целия отдел с тази насоченост в Световната банка.
Отговорностите стават все повече и все по-тежки, но нашенката приема всяко предизвикателство с вдигната глава и твърда ръка, затова заема и позицията на комисар на международното сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. Работата й беше толкова впечатляваща, че през 2010 г. съвсем заслужено беше обявена за „Комисар на годината“ и „Европеец на годината“.
2017 г. й носи нови позиции и задължения, макар неуспешната й кандидатура за генерален секретар на ООН, зад която България застана плътно. Затова след като напусна мястото си в Европейската комисия, отговаряща за бюджета и човешките ресурси, тя достига до поста на изпълнителен директор на групите за кредитиране на Световната банка, Международната асоциация за развитие и Международната банка за възстановяване и развитие.
Длъжността, в която ще стъпи от началото на февруари, вероятно ще продължи не повече от три години до 2022 г., когато всъщност предшественикът й Джим Йонг Ким щеше да освободи поста, заради изтеклия си мандат.
Първото предложение като бъдещ президент на Световната банка, Кристалина даде едва преди дни на Световния икономически форум провел се в Давос, в който тя взе участие. В неговите рамки се проведе дискусия за инвестирането в нестабилни държави, в която тя изброи четири основни фактора за лошото състояние на определени държави, които са: конфликт, високият ръст на населението, климатичните промени и лошото управление.
Нейната идея, с която счита, че условията биха се подобрили е да се даде влас на жените.
„В кризисна среда вие давате чувство за сила на жените и получавате по-добър шанс за мир“, поясни Кристалина Георгиева и предвид достиженията и извървения от нея път, едва ли ще се намери някой, който да оспори твърдението й.

Стелиян СТОИМЕНОВ
в. „България СЕГА“