Яна Трифонова

graduation047_220Яна Трифонова е родена на 24 декември 1980 в Пловдив. Баща и Георги Трифонов, който е научен сътрудник по маркетинг, има 2 висши образования – електро инженер и икономист. Майка и Аделина Станимирова също има 2 висши образования – машинен инженер и икономист. На 5 години родителите и записват Яна в английска предучилищна градина. До 7 клас учи в 60 класното училище в Пловдив, където всяка година завършва с отличен успех. След 7 клас Яна кандидатства с български език и математика, като на двата изпита изкарва отлични оценки и я приемат в английската гимназия в Пловдив. Там също е отличничка и получава стипендия.

Родителите на Яна са и гласували безрезервно доверие, което тя всеки ден се старае да оправдае по всякакъв начин. През 1998 година, преди да започне 11 клас, я изпращат в Америка. Първо заминава за Финикс, където прекарва 3 месеца, а след това се премества в Чикаго. Тук тя учи в женската католическа гимназия Madonna Highschool, като завършва първа по успех един семестър по-рано. След това записва Harold Washington College, а след една година се прехвърля в Roosevelt University, Чикаго, където също получава стипендия. Яна завършва университета за 3 години с 2 специалности по финанси и правни науки. По време на обучението си работи като mortgage consultant в Priority 1 Mortgage Company и е една от първите българи в Чикаго, които работят в тази сфера. На 19 години купува франчайз бизнес за фирмено почистване от Jani King. Във фирмата и работят повече от 12 работника, които чистят офиси, фитнеси, зали и т.н.

На 18 годишна възраст Яна купува първото си кондо. След него започва интензивно да купува недвижими имоти в Чикаго и предградията, които дава под наем и с увеличаването на цените купува още апартаменти.

През 2002 година Яна се дипломира в университета с отличие и продава франчайз бизнеса си.

През м. декември се премества в Orange County, CA, където я приемат в Law School. През януари 2003 г. започва да учи в Whittier Law School със стипендия и е записана в ускорена програма, според която завършва за 2.5 години вместо за 3. През целия период на следването си получава стипендия, а високата училищна такса плаща от печалбата, получена от продажбата на недвижими имоти в Чикаго, без никаква финансова помощ от нейните родители. Лятото на 2004 г. Яна прекарва в Испания, където е изпратена на специализация от училището. Там научава испански език. През зимата на 2004 заминава за Австралия на друга специализация, също от училището. Там тя прекарва 1 месец и успява да посети Нова Зеландия и островите Fiji. Работи един семестър като law clerk при съдия в bankruptcy court.

През май 2005 Яна завършва law school с отличие и с диплома по международно право. През цялото време на следването си тя работи на пълно работно време в law office, където се занимава с real estate, международно и корпоративно право.

След получаването на доктората по право от Whittier Law School през есента на 2005 г. Яна се връща в Чикаго, където записва магистратура по данъчно право в Northwestern University, School of Law – една от наи-трудните специалности в едно от наи-трудните училища. Докато учи, Яна работи като юрисконсулт в SM Capital Group, Inc. През май 2006 се дипломира с отличие от Northwestern University и успешно взима изпита за адвокати в Калифорния – най-трудния в САЩ.

Веднага след завършването Яна се премества обратно в Orange County, CA и на 1 юни се заклева пред Калифорнийския върховен съд и пред Федералния съд да практикува право. Още същия ден започва работа в Rising Star, LLC като юрисконсулт и получава участие (пакет акции) във фирмата. Практиката и е в областта на данъчно право, международно право, real estate право и корпоративно право. Отделно отваря собствен офис, където приема клиенти в областта на имиграционнотто право, real estate право, tax law и entertainment law. Продължава да инвестира в недвижими имоти в Калифорния и България. Става инвеститор в хотел, който нейният баща строи в Банско. Става инвеститор и в проекти за застрояване на земи – строежи на жилища, хотели и офиси.

В свободното си време Яна обича да спортува, играе голф и практикува йога. Обича да обикаля света и да опознава чужди култури. Работата, която работи в момента е свързана с командировки в чужбина и срещи с чуждестранни клиенти, което и доставя удоволствие. Чете книгите на Джон Гришам и обича филми като Closer, Pulp Fiction, 25th hour i Crash. Често ходи до Лас Вегас за уикендите, където се разтоварва от ежедневния стрес. Не обича да играе хазарт, но ако го прави, играе рулетка и black jack.