Рибата – истински спасител на живота

Мазнините са необходима съставна част на здравословната диета, а омега-3 полиненаситените мастни киселини са между най-полезните. Някои риби са най-добрите източници на тези мазнини. Основните видове мастни киселини са EPA и DHA. Растителните омега-3 мастни киселини са под форма на ALA (алфа-липоева киселина), но в тялото трябва да се преобразуват в DHA и EPA.
Всички клетки имат мембрани и ако човек консумира много повече полиненаситени омега-6 мастни киселини вместо омега-3, както правят повече от 95% от хората, които живеят в развитите страни, тези мембрани са по-слаби и по-вероятно да бъдат възпалени. Това може да бъде причината редовният прием на омега-3 мастни киселини да е ефективно средство за предотвратяване на сърдечно-съдови, психиатрични и неврологични заболявания. Белези на недостиг на омега-3 мастни киселини са: суха кожа, умора, чупливи нокти и коса, депресия, чести инфекции на дихателните пътища и ставни болки. 
Кои са някои от възможните и вероятни ползи за здравето от Омега-3 мастните киселини?
•    Омега-3 мастните киселини могат да помогнат за предотвратяване на упадъка на умствените способности при Алцхаймер, ако се започне отрано.
•    Приемът на достатъчно количество Омега-3 мастни киселини се свързва с по-малко тревожност и депресия.
•    Подобрение на екзема, суха кожа и псориазис.
•    Омега-3 мастните киселини помагат за понижаване на триглицеридите и повишаване на HDL (добрия) холестерол, поддържат артериите по-еластични и така понижават кръвното налягане, помагат за предотвратяване на аритмии и намаляват съсирването на кръвта. Всичко това намалява възможността от поява на артериосклероза, основната причина за сърдечни инфаркти и инсулти.
•    Благоприятните ефекти върху мазнините в кръвта може да обясни корелацията между тези мастни киселини и намаления риск от мастно чернодробно заболяване.
•    Те поддържат здравословно функциониране на ретината и помагат за oблекчение на сухото око.
•    Омега-3 мастните киселини могат да намалят хроничната болка в гърба и главоболието.
Най-добрият източник на омега-3 мастни киселини са тези тлъсти риби: сьомга, скумрия, сардини, аншоа и един вид риба тон.
Въпреки че е скъпа, яденето на повече риба е разумна стъпка (освен, ако няма противоположен съвет от личния лекар).
Ако абсолютно мразите риба, опитайте фармацевтично рибено масло в капсули, молекулно дистилирано. Дръжте ги в тъмно шише. И все пак, капсулите рибено масло не могат да се мерят с яденето на риба. Възможно е също така да се получат твърде много от добавките към рибеното масло и да възникнат здравни проблеми от това.
Както при много хранителни добавки, различните хранителни съставки в цялата храна заедно носят по-голяма полза отколкото когато хранителните вещества се консумират индивидуално. Някои от другите хранителни вещества в сьомгата, например, включват B витамини, селен, калий, протеин и витамин D. Ето защо може би редовното консумиране на която и да е риба е свързано с по-големи ползи за здравето, отколкото приемането на капсули рибено масло.
Много хора биха изпитали подобрение на здравето си, ако намалят приема на телешко, пълномаслени млечни продукти и готови храни и ги заместят с риба. Няма да е от полза, ако човек яде повече риба или взима капсули рибено масло, но продължава да яде много телешко или пълномаслени млечни продукти. Някои хора мислят, че могат да предотвратят сърдечно заболяване и инсулти, ако приемат статини. Но само половината от всички хора са с диагноза сърдечно заболяване,  когато умрат внезапно от инфаркт. И така, такова мислене е много рисковано и ако разчитате, че имате диагноза и се лекувате с лекарства, имате много добър шанс да умрете преди да получите помощ.
По-добрият начин да реагирате на тази информация е да направите списък на диетичните промени, които трябва да извършите и да избягвате, колкото е възможно, да приемате лекарства със странични ефекти или даже преждевременна смърт. Същото се отнася за това да откриете как сте спасени, как може да бъдете сигурни, че отивате на  небето. В Евангелието от Матей, глави 24 и 25, както и в Марк глава 13, Исус ни казва, че никой не знае кога ще бъде краят на света, затова всички хора трябва да бъдат винаги готови. Даже, ако краят на света не настъпи по време на твоя живот, ти не знаеш кога ще умреш. Трябва да бъдеш готов. Защо да чакаш? Ние се спасяваме като вярваме, че Исус заплати за нашите грехове. За да научите повече за това, вижте нашия уебсайт, „Думи на вяра“ и поученията в www. HelpinghandsBulgaria.net

Helping Hands Eastern European Ministries
за в. „България СЕГА“