Коя жена не иска да е като Джейн?!

На 21 декември т.г. американската актриса Джейн Фонда навърши 81. Видът й е толкова перфектен, че би й завидяла всяка жена. Американско списание затвърди тази оценка със заглавието “Коя не иска да е Джейн?!” Наричат я още “Вечната Амбър на Холивуд”.
Освен визия, обаче, Джейн Фонда има забележителна актьорска кариера. Само на 24 тя бе обявена за “най-многообещаващата нова актриса”, на 34 грабна първия си “Оскар”, а на 48 завоюва титлата “най-възхитителната американка”. Имат ли цена успехите й, както и това да изглежда толкова възхитително, въпреки напредналата си възраст?

Джейн Сеймур Фонда е родена през 1937 г., в семейството на известния американски актьор Хенри Фонда. Някои смятат, че генът е изиграл своята роля за визията на Джейн. Както и известността на таткото. Само че тя не е от тези, които се възползват, без да дадат от себе си.
Правилно един критик отбелязва, че на знаменития си баща Джейн дължи единствено решението да стане актриса. Оттам насетне нейният работохолизъм и максимализмът й да постигне най-добрия образ в ролите, са причината за нейния грандиозен успех в киното.
В спомените си Джейн открехва вратата към едни сложни отношения с баща си, още от самото начало на кариерата й. Тя признава, че старият Хенри постоянно й внушавал, че за актрисите е достатъчно само да изглеждат добре.
“Затова аз постоянно исках да съм слаба, изнемогвах от глад и стигнах до булимия!…”, признава Джейн.

Когато е на 11, родителите й решават да се разведат. Джейн взима страната на баща си. С още незрялата си личност, тя си мисли, че баща й напуска майка й, само защото тя не се е постарала да бъде достатъчно “идеална” в неговите очи.
Ето защо и самата Джейн се старае постоянно да се съобразява с мнението му по всеки въпрос.
След като година по-късно нейната майка слага край на живота си в една психиатрична клиника, Джейн започва да изпитва чувство за вина, което не я напускало и до днес.
“Късно разбрах, че да угаождаш на мъжа е грешка. Дълго време аз се заблуждавах в принципите на своя баща, при цялото ми уважение към него, и когато “пораснах” започнах да изпитвам огромна вина за това, че недостатъчно съм поддържала майка си след техния развод!..
Твърде късно разбрах за компромисите, с които тя е “примирявала” живота си, потискайки собствените си желания!…”
Джейн страда от булимия почти до 36-годишната си възраст. Същевременно се чувства неуверена – постоянно изпитва страховете, че много хора не я харесват?…
“През цялото време ме занимаваше мисълта, че трябва да бъда първа във всичко, за да привлека вниманието на баща си…”, признава актрисата.
От една страна това я потиска, но от друга се оказва мощен стимул в актьорската й кариера.
За да се самоиздържа и по този начин да покаже на родителя си, че може да е самостоятелна, младата актриса започва да работи към модна агенция – снимат я за обложките на различни списания.
През 1964 г. Джейн заминава за Париж. Именно там се запознава с Роже Вадим. Той я снима в няколко свои филма, междувременно на работата й в американски кинопродукции. Тя е чутовен работохолик.
През 1968 г. настъпва звездният миг на актрисата – на екран излиза знаменитият филм на Сидни Полак “Уморените коне ги убиват, нали?!” За ролята си Джейн Фонда е наградена със “Златен глобус”, а три години по-късно грабва и “Оскар”, за филма “Клут” /1971 г. /.
В едно интервю от 1970 г. актрисата демонстрира невероятно трезво чувство за обективизъм:
“Аз се снимах в повече от 25 филма, но само два от тях смятам за добри – “Уморените коне ги убиват, нали?!” и “Клут”. Мисля, че все още не съм показала кой знае какви постижения!…”
Това изказване демонстрира освен скромност, и нейната вътрешна неувереност, която очевидно я е преследвала дълго време.
Джейн се борела с това, което отрано й внушавал родният й баща – че важното е да е красива.
И действително, много режисьори виждали в нея просто една хубава жена, а Джейн постоянно искала отношение, което да е нещо повече от това.
“Самодоказването беше толкова силно в мен, че аз живеех в постоянна битка със себе си и със света!, признава актрисата.
През целия си живот Джейн Фонда преследва съвършенството. През 80-те години на миналия век тя става лице на много кампании за здравословен начин на живот. В основата седи нейното желание да изглежда добре, въпреки възрастта.
Някои започват да я подиграват заради ежедневните й занимания с аеробика – наричат я “бабата на аеробиката”, но тя преследва неотклонно идеала си за красота, без да обръща внимание на злобните коментари. Макар че са я наранявали, признава актрисата.
С огромна енергия Джейн Фонда се отдава на разработването на упражнения за здраве, прави серия от видеоклипове с уроците си, открива няколко спортни клуба. Заниманията й запалват много жени по света и придобиват огромна популярност.
“Тогава аз бях стигнала до съзнанието, че красотата може да съществува само в здраво, а не в изтощено тяло. Битката ми с булимията приключи някъде към 36-ата ми година. Тренирах в залата, за да стана по-силна. Вдъхнах тази увереност на много жени по света и се гордея с това, че те разбраха какво им казвам!…”, казва Джейн.
Не така силна се оказва, обаче, в отношенията си с мъжете. Може би тази изначална неувереност в нея, която се формира покрай развода на родителите й, я прави така несигурна в любовната област?…
Чак на по-късно години актрисата признава:
“Ти можеш да завоюваш целия свят, и да останеш все така сама и самотна на своя остров!…Така се случваше с мен през целия ми живот. Отначало се стараех да се харесам на баща си, а после всичко се повтаряше с мъжете в живота ми. Сега си давам сметка, че напразно съм жертвала себе си, за да се харесам на хора, които никога не са оценявали това!…”
Роже Вадим обръща представите й за вярност в любовта, защото той постоянно рекомендира на дело свободната любов. С втория си мъж Том, Джейн се хвърля по-скоро в “политическо съратничество” – инвестира огромни средства в негови каузи, докато неусетно “изтлява любовта” им, признава самата тя. С третия си съпруг – магната Тед Търнър, Джейн живее 10 години, но и този й брак се разпада заради негова изневяра.
“Свободна и щастлива се почувствах чак на 62, казва в едно интервю актрисата. Осъзнах, че за да съм такава не ми е нужен мъж, който да оправдава моето съществуване!… Че аз съм ценна сама за себе си. И с тази мисъл започна моят най-истински, най-жизнен живот!…”
Разбира се, въпреки решението й повече да не допуска прекомерна близост с мъж, отношенията й с мъжкия свят продължават. Както и изпитанията й. На два пъти я диагностицират с рак. Актрисата смело приема предизвикателствата на съдбата и ги преодолява, като работи върху вътрешната си хармония.
Как? – Ето една нейна поучителна мисъл на Джейн Фонда:
“Когато мислиш за старостта, жживотът ти изглежда страшен. Но когато ти наистина започнеш да остаряваш – повече няма от какво да се страхуваш. За да се преборя със страховете си аз медитирам, или посещавам някакви терапевтични курсове. А за да се поддържам в тонус, не ям никакви гадости и тренирам много”.
Джейн Фонда никога не скрива, че полага огромни усилия, за да изглежда така великолепно. Признава, че е прибягвала и до пластичната хирургия, но уточнява:
“За външността си, на 30 процента аз благодаря на гена си, на 30 процента – на добрия секс, и на 30 процента – на здравословния начин на живот. Останалите 10 процента дължа на своя добър пластичен хирург!”…

Еми МАРИЯНСКА
impressio.bg
за в. „България СЕГА“