Краси Аврамов: Грижейки се за външния си вид, всъщност се грижиш за здравето си

Последно време темата за мъжката суета стана доста популярна. И как иначе, при наличието на толкова разнообразни конкурси, непрестанно търсещи какви ли не „Мистър“-овци. Затова днес различни експерти, видни и не толкова, неизменно присъстват в сутрешните предавания на националния ефир, където правят обширна дисекция на мъжката поддръжка.
По улиците на града, обаче, се разхождат единствено представители на крайностите – върлите противници и вманиачените поддръжници на грижите по добрия външен вид. Но къде всъщност е златната среда?
В търсене на отговор на този заветен въпрос, се свързахме с певеца Краси Аврамов, за когото по всички етажи на различните сфери са единодушни, че времето е било повече от благосклонно. Веднъж дори бедният на комплименти Слави Трифонов ласкаво определи изпълнителя за „консервиран“ в съпоставка със себе си.
Ето какво каза за границите на нормата по визията на мъжкия пол Човекът глас.

Краси, да започнем от там, че в родината ни мъжете, като че ли още не са наясно с определението за „козметика“… Защо я приемат за „срамна“ дума, която трябва да бъде част единствено от речника на една дама?
Мисля, че в наши дни е все по-трудно човек да не бъде информиран за значението на дадена дума или термин, но да… Все още, тук-там, се среща грешното схващане, че козметиката е грим. Има мъже, чиято първа асоциация е с червило, пудра, гланц и т.н. Оттам идва и заклеймяването, че това са принадлежности само за жени. Разбира се, изобщо не е смущаващо един мъж да полага грижи за себе си, при това колкото по-отрано, толкова по-добре.

Казваш, че не е смущаващо господата да се поддържат, а задължително ли е?
Това е индивидуално решение и всеки сам трябва да прецени. Но аз съм на мнение, че „поддържам“ не е грозен глагол. Да полагаш грижи и да съхраняваш няма как да е лошо нещо. И двата пола се ласкаем от комплименти, независимо дали го показваме или не. Както и обратното… Не е приятно, например, на срещите на класа, след завършването ви, да имаш чувството, че си объркал сбирката и присъстваш на рандевуто на долния випуск. 

Какво можем да открием сред твоите принадлежности на етажерката?
Аз лично използвам бяла козметика от дневни и нощни кремове и натурални масла. Дерматолозите казват, че кремовете и маските са храната на кожата, ето защо препоръчват употребата им.
Установено е, че въртейки се в леглото докато спим, често дори и по корем, спомагаме с поне 50% за появата на бръчки, тъй като кожата ни е подложена на натиск и се „гъне“ върху възглавницата. Затова нощния крем е много важен. Той трябва да бъде по-мазен, за да овлажни и регенерира кожата. Хидратацията е от изключително значение, затова освен външните грижи, трябва да полагаме и вътрешни, като пием поне по 2 литра вода на ден. Мен например можете често да ме видите да се разхождам напред-назад с малка бутилка в ръце. Правилната диета и редовни упражнения също имат ключова роля… Общо-взето нещата са навързани, но е от значение да подчертая, че извършвайки всичко това, човек се грижи цялостно за себе си, не просто за външния си вид, но и за здравето си.

Какво ти е мнението за ботокса? Ти лично слагал ли си някога?
Не, не съм. Макар че не веднъж гримьорите в различните предавания, в които съм гостувал, а дори и приятелите ми, са били убедени, че съм прибягвал до него. Някои от тях дори можеха да се закълнат, че съм се подлагал на пластични операции и дълго са се взирали в мен, търсейки несъществуващи белези (смее се). Навремето, през 90-те години, не мога да кажа, че полагах чак толкова големи усилия за това как изглеждам. Всичко се промени когато се преместих в Лос Анджелис – там визията е от първостепенно значение и в 90% от случаите спомага за изграждането на кариера в шоубизнеса, понеже в САЩ търсят „целия пакет“. Така се повлиях от цялата суета наоколо, но не го отчитам за грешка.
Иначе за ботоска знам, че е добре да се слага когато си в периода от 25 до 30 години, като превенция на мимическите бръчки и да отучиш лицето си от дадени експресии, които ги причиняват. Но дори и тогава трябва да бъде за не повече от година, защото от честото подлагане на тази процедура, накрая можеш да постигнеш противоположния ефект и кожата ти да увисне.

Кое е най-голямото посегателство върху кожата, което мъжете правят?
Може би това, че след като се избръснат, ама хубаво се ожулят, се мажат обилно с афтършейв, което в повечето случаи е просто ароматизиран спирт и излизат директно на външните климатични условия, цъфтящи като майски рози.
Наближават коледните празници. Мислиш ли, че козметиката е добър подарък за тях?
Всичко, което ти помага по някакъв начин е добър подарък.

Готов ли си за предстоящите светли дни?
Не съвсем, но съм в процес на подготовка. Тази година реших да даря старите елхи и украшения, които имах в нас на хора, нямащи възможността да си набавят. Така един вид да започнах на чисто. Купих си огромна елха, която стига до тавана… Може би се увлякох, но от дете съм си мечтал за такава. Сега все още „съм на лов за играчки“, за да я украся цялата. Иначе разпалвам празничния дух с коледни песни и филми, когато ми остава свободно време.

У дома ли ще си бъдеш на 25-ти?
Не. Ще посрещна Рождество Христово в Белград, където ще съм с приятели, но също така ще имам и участие.

Какво ще пожелаеш на читателите на вестника?
Да бъдат живи и здрави, както и да са благословени и да пазят светлината в душите си – грижейки се за другите, не само по това време на годината, а всеки ден!

Никол САШОВА
в. „България СЕГА“