Светослав Славков – български шампионски дух

cross_rings_22_212Не познавах лично Светослав. Негови приятели се обадиха в редакцията на вестника, горди от поредния му успех като състезател. Той току-що се беше завърнал от Тампа, Флорида като златен медалист на земя на Националното състезание по спортна гимнастика.
Разговорът ни със Светослав беше непринуден и спокоен. За своите 19 години (роден е през 1987 година) той излъчва увереност и спокойствие, придобити навярно през дългите часове усилени тренировки и състезания в спортните зали.

Светослав влиза в гимнастическата зала още на 6 годишна възраст. Тъй като е софиянец, първоначално започва да тренира спортна гимнастика в клуб "Левски". Когато треньорът му Иван Куртев напуска клуба и става треньор на националния отбор по гимнастика на България, той се премества в "Славия". Тогава Светослав е ученик в 6-ти клас и всъщност с този отбор той започва активната си състезателна кариера. Няколко години преди пристигането си в САЩ Светослав учи в спортното училище в София и се състезава за ЦСКА. От този период той е запазил чудесни спомени за треньорите си Куртев и Цветелин Цветанов. И може би затова Светослав сподели, че това лято, когато се прибере в България за ваканцията, първо ще отиде да види своите приятели, съотборници и треньори, които не е виждал от дълго време и които заемат специално място в сърцето му.

Като състезател в България Светослав е участвал и печелил награди в много спортни надпревари. С удоволствие и гордост си спомня за третото място и бронзовото отличие на успоредка на републиканското първенство за юноши старша възраст; за бронзовия медал следващата година отново на успоредка на републиканското първенство във Варна за купата на България; за бронзовия медал на кон с гривни на първенството на България за юноши през 1999 г.

От 2003 година Светослав живее в Чикаго. Първите няколко месеца след пристигането си в този необятен град той отделя за приспособяване, както всеки от нас, пристигнал на чужда територия. Пречки са английският език, липсата на информация за подходящите училища и спортни зали. Първоначално семейството му живее в Чикаго, а Светослав започва да тренира в Elk Grove Gymnastics School на Глен Марк, където продължава и досега. По-късно се записва като ученик в Hight school в Mount Prospect, където съществува отбор по спортна гимнастика и са създадени много добри условия за провеждане на тренировките.

Талантът на Светослав е забелязан веднага и той е включен в отбора на училището. На щатското състезание той печели златен медал и първо място на земя, трето място на халки, пето на висилка и четвърто място в многобоя. Благодарение на тези успехи училищният отбор е включен в класирането – събитие, което не се е случвало от 80-те години насам.

Последният успех на Светослав е съвсем топъл – от миналата седмица. На националното състезание по спортна гимнастика в Тампа, Флорида, като представител на щата Илинойс Светослав спечели първото място на земя и златен медал в тази дисциплина. Това е и неговата любима дисциплина, в която той се чувства най-силен. Не е за пренебрегване и факта, че на същото състезание той се нареди на 6-то място на халки. Успехът му е забележителен, защото това е най-силния турнир в САЩ на това ниво, в който участват много силни и добре подготвени младежи. Можем да се гордеем и с обстоятелството, че Светослав е единствения имигрант в отбора на Илинойс по спортна гимнастика. Независимо от това той се чувства комфортно в тима, състезателите са приятели и няма негативнни емоции и съревнование между тях.

Всички тези успехи Светослав е постигнал с много труд и постоянство. Още от първите му стъпки в България, когато е бил само на 6 години, та до сега. Шест дни в седмицата Светослав провежда интензивни тренировки по три часа, като натоварванията са особено големи в активния състезателен сезон. Но по негово мнение в България се тренира много повече, което е една от причините нашата малка страна да има цяла плеяда известни и талантливи гимнастици, постигнали успехи в целия свят. Естествено, кумир на Светослав е най-титулованият български гимнастик Йордан Йовчев, с когото дори са тренирали заедно в зала "Раковски" и се познават лично.

За своите успехи Светослав е благодарен на родителите си, на цялото си семейство, което го подкрепя. И най-вече на баща си, който е основният двигател в неговата спортна дейност. В техния род има и друг изявен специалист в областта на спортната гимнастика – неговият вуйчо, който е треньор на женския национален отбор по спортна гимнастика на Великобритания.

А иначе Светослав е едно съвсем обикновено момче с всички вълнения и притеснения за своята възраст. В момента е последна година ученик в Hight school, след което мечтае да продължи в University of Chicago. И с победите и отличията в залите по спортна гимнастика.

Вестник "България Сега" пожелава на Светослав да достигне най-високите върхове в спортната гимнастика, с което да прославя името на България по света!

Стефка Христозова
"България Сега"