Ник Филипс – българинът партнирал си с Бен Афлек и Ричърд Гиър

Холивуд, сам по себе си, е магнит… Притегателна сила за хора от близо и далеч, решили да променят коренно живота си, придавайки му блясък и слава. Разбира се, той е колкото жадуван, толкова и безпощаден и не всеки има късмета да достигне звездите, сбъдвайки мечтите си.
Това обаче не важи за сънародника ни Николай Филипов, зад океана за улеснение на янките наричан Ник Филипс, който макар и на 23 години е успял да се докосне до магията на меката на киното.
Въпреки че е едва в началото на второто си десетилетие на тази земя, момчето вече е успяло да се изяви в цели пет пълнометражни американски ленти, с участието на едни от най-големите имена в бизнеса, както и да вземе участие в няколко сериала.
Ролите му не са главни, но това далеч не съкрушава нашето момче, което вярва в съдбата и е сигурно, че ако му е писано някой ден ще му поверят водещ персонаж. И макар все още да не е настъпил истинският му звезден миг, той е постигнал онова, за което повечето от нас можем само да мечтаем през целия си живот, а именно възможността да се докоснем до кумирите си.
Работата среща Ник с някои от имената, на които се възхищава и днес той може да се похвали, че е имал възможността да попие частица от таланта и професионализма на Бен Афлек и Ричард Гиър.
Николай започва историята си в Страната на неограничените възможности едва на 13-годишна възраст, когато му се налага да напусне родно Велико Търново и да замине за Америка със семейството си, понеже майка му печели зелена карта. В началото българите избират за свой дом Южна Каролина, но впоследствие се местят в Орландо, Флорида. Именно там Филипов завършва училище, а веднага след това и курс за илюзионисти, като превръща фокусите в свое ежедневие. Става част от развлекателна агенция по партита и с времето свиква с публиката, вниманието и все повече усъвършенства атрактивните си номера.
Без дори да подозира тази му работа го подготвя за изявите му пред камера, защото илюзионизмът до голяма степен е актьорска игра. Негова позната го кани на кастинг за роля в сериал и така отваря вратата на възможностите пред него. Уверен в себе си и възможностите си Ник се явява на кастинга в Маями и още на следващия ден разбира, че е одобрен и ще играе в култовия сериал „Малкълм“ („Malcolm in the middle“), в който да играе дразнещ съученик на един от основните герой Рийз. По това време той е на 20 години.
Оттогава до сега търновецът е участвал в телевизионни продукции като „От местопрестъплението: Маями“ (CSI: Miami) и „Вероника Марс“ (Veronica Mars).
Днес той си спомня, че преди дебюта си не се е притеснявал, но когато дошъл неговият ред пред камера, ръцете му започнали да треперят. Всяка нова роля обаче, му вдъхвала все повече увереност и скоро той свикнал с изявите.
Силно впечатление у него оставило участието в „От местопрестъплението“, където трябвало да изиграе жертва, убита още в първите минути на епизода.
„В интерес на истината дълго се колебаех дали да участвам, защото съм суеверен. Чувал съм поверие според което, ако умираш във филм – това ще те сполети и в реалния живот. Има много такива случаи дори в български филми“, разказва Ник пред българската преса.
Разбира се, не всичко в кариерата му е вървяло по мед и масло и още отрано се е сблъскал с проблемите на прохождащите актьори, жертви на интриги. Сам си дава сметка, че въвличането му в сплетните е било заради пари. По негови думи в киноиндустрията човек може да печели добре, което е достатъчен повод за някого, който би направил всичко, за да получи определена роля. Интересното е, че е получавал повече шамари от българи, отколкото от американци… И все пак, той самия не обича да се обръща назад и да живее в миналото, затова предпочита да не се сеща за тези мигове.
Любопитен факт е, че момчето проправило си пътечка в Холивуд не може да пробие в нашенското кино.

„Откакто емигрирахме в САЩ, почти всяко лято се прибираме в България. Баба и дядо живеят във Велико Търново и редовно ги посещаваме. И други роднини имаме там. Два пъти ходих на кастинг за сериала „Откраднат живот“ в София, защото макар да съм зад океана – знам какво се случва в родната страна и бях наясно, че този сериал е особено популярен“, обяснява Филипов.
И двата пъти обаче, не бива одобрен, макар всъщност сериала често да взема хора без никакъв актьорски опит.

Неведнъж търновецът се е чудил дали да не се прибере в България, понеже му липсва родния дом и стряха. Но за сега е открил перфектния баланс, като всяко лято прекосява океана и се връща в старата столица. Според него по този начин взема най-доброто от двата свята.

Стелиян Стоименов
в. „България СЕГА“
Снимка: в. „Борба“