Кристи Дечева: България винаги ще е част от мен и няма да съм завършена без нея!

Кристи Дечева е добре позната на всички ни. Тя е истинско олицетворение на българката – притежава неподправена красота и интелигентност.
Сега за нея вече знае и цяла Америка, защото като Miss Illinois Earth, Кристи взе участие в националния конкурс Miss Earth United States. Там тя блестеше с пълна сила и достойно представи не само американския щат, чието име беше изписано на лентата й, но и нашата родина.
56-те претендентки за короната бяха изправени пред няколко кръга, които далеч не са, както си мислят някои, сладка работа пълна с удоволствие и блясък. Нужни са желязна воля, дисциплина, добра подготовка, самообладание и какво ли още не, само за да заслужиш мястото си сред участниците, а после още милион качества и умения, за да „останеш в играта“.
Кристи влезе в ТОП 20! Което не е никак малко постижение, при положение, че за нашенката това е първото й участие в национален конкурс, където всички знаем, че конкуренцията е меко казано безпощадна. Но тя си тръгна оттам като истински победител – с достойнство и удовлетворение, че е направила първата крачка към нещо по-голямо, понеже нашенката притежава цялостния пакет, с който може да завладее световния пазар. Именно това забелязаха и от Pixton Swimwear , които  й присъдиха наградата Best Sweamwear и нямат търпение да започнат съвместната си работа с нашето момиче. И как иначе – погледнете я!
Малко преди да стартира надпреварата Кристи успя да се върне за кратко в България и именно това е темата на днешното ни интервю. Как вижда момичето от Илинойс далечната си родина, разберете в следващите редове.

От колко време не се беше връщала в България? 
Не съм се връщала в България от около година. Обикновено гледам да посещавам родната си често през летния сезон, когато имам повече време.
Оправда ли страната ни очакванията, които имаше за нея?
Със сигурност! Бях и изключително впечатлена от факта, че действително се вижда развитие, а не просто тъпкане на едно място. В момента Инфраструктурата значително се е подобрила и са стартирали редица проекти от Европейския съюз. Честно казано бях много развълнувана докато се разхождах по улиците. Имах усещането, че страната ни отново започва да се възражда! Крайно време беше да се направи нещо по този въпрос, понеже преди бавно, но сигурно замираше и упадъка й се виждаше. Надявам се обаче това развитие да не спира и да продължи! България заслужава красив облик!
Виждаш ли промяна от преди, каквато е останала в спомените ти, и сега? 
Определено! За жалост не успях да обиколя цялата страна, надявам се, че ще попътувам повече при следващото си идване, но сега промените са осезаеми – особено в големите градове. В първите години, когато България влезе в Европейския съюз не се случваше нищо… Държавата ни беше в някакъв неопределен застои и не помръдваше напред, нищо че беше част от нещо по-голямо. Вече нещата стоят по по-различен начин. Както споменах инфраструктурата расте, например в родния ми град Петрич се реконструират главните пътища, изграден е голям парк с фонтани за деца, които свободно и безгрижно играят в него. Забелязах и много обществени събирания, като фестивали, които се организират и пълнят с народ. Много хора се събират и празнуват българския дух, а това е толкова голямо преживяване.
Дано промените не спрат дотук, а продължават да се развиват и обхващат цялата страна, като в същото време спомогнат за качеството на живот на нашите сънародници. Не е тайна, че дните им не са никак лесни, но се моля скоро време да навлязат в подем.
Какво беше първото нещо, което искаше да направиш прибирайки се в родината?
О, исках да се върна в родния си град и да прегърна бабите и дядовците си! Те винаги са били най-голямата причина, която ме е карала да прелитам над Океана. Все пак, независимо къде се намира човек, никъде не е като у дома. А домът е там, където са обичаните от теб хора и нищо не може да се сравни с това да си в обятията им, когато дълго време си бил така надалеч… Няма по-голяма болка от раздялата с близките и колкото и да ги пазиш в сърцето си, друго е когато можеш да ги видиш и усетиш.
Искам да отбележа, че успях да осъществя това си желание и то беше първото, което сторих прибирайки се. Изключително емоционален момент.
Според теб какви са разликите между Америка и България?
Разликите са толкова големи и многобройни, че ще ми отнеме един цял ден, за да ги обсъждам и дискутирам… За добро или лошо България не е Америка и има още много какво да се стори, за да се изравнят положенията на тези две държави, но за мен важното е, че България е дом! Мястото, което независимо дари води или изостава в „икономическия маратон“, винаги ще озарява сърцето ми и ще ме изпълва с щастие. 
Как запълни времето си тук?
Предимно със семейството си. То беше целта на цялото пътуване и се радвам, че успях да я постигна, прекарвайки пълноценно времето си с обичаните хора. Да, не успях да попътувам, кръстосвайки родината и да се възхитя на красотата й, но това няма да бъде последното ми идване. Когато имам време ще направя повече в тази насока.
Всъщност иска ми се в бъдеще да участвам в „Шоуто на Слави“ и кой знае, може пък и да стане.
Как реагираха близките и приятелите тук, относно титлата ти Мис Илинойс?
Разбира се, всички бяха страшно развълнувани от титлата. Хубавото е, че семейството ми ме познава много добре и за тях си оставам същото момиче, тръгнало от малко градче в България, същата дъщеря, която са отгледали и възпитали. Така че тяхното отношение никога и за нищо не би се променило. В крайна сметка колкото и успехи и постижения да трупаш, важното е какъв човек си и как се отнасяш с околните. Всяка победа е повод за радост, но истинското постижение е да не забравяш откъде си тръгнал.
За какво не ти остана време?
Бих искалa да имам повече време, за да се включа в проектите на общността в България, да бъда част от случващото се тук и ако мога по някакъв начин да спомогна за положителна промяна.
Искаш ли да се върнеш отново в България?
Разбира се! В това няма абсолютно никакво съмнение! Дори вече нямам търпение отново да дойда… България винаги ще е част от мен и няма да съм завършена без нея!

Стелиян Стоименов
в. „България СЕГА“