Лекуване със силата на мисълта. Започни сега! (част 2)

„Съзнателният ни ум изтъкава мисловни модели, а подсъзнателният ум получава и запазва тези модели като вибрационни отпечатъци.“ „Мислите са реална сила. Мислите са вибрираща енергия.“ – Джон Кехоу
„Щастието е тогава, когато това, което мислиш, което казваш и това, което си, са в хармония.“ – Махатма Ганди
„Здравето на човека зависи от следните четири неща: от силата на неговия дух, от добротата на неговата душа, от светлината на неговия ум и от мекотата на неговото сърце.“ „Който иска да  бъде здрав, трябва да увеличи количеството на любовта и енергията в себе си.“ – Учителят Петър Дънов
„Начинът, по който хората напоследък започват да се лекуват, е все повече вибрационен и фин.“ – Милена Голева
Г-жа Милена Голева е основател и преподавател в единствената в България национална верига от йога студия – в София, Пловдив, Бургас. Разполагаща с 13-годишен професионален опит и с над 20-годишен личен опит, г-жа Голева е един от експертите в изкуството на преподаване на йога и медитация в страната ни. Автор и водещ е на първата и единствена в България колекция от 15 диска за медитация и релаксация  на български език. Тя е създател на първата в България релаксация за деца, първата медитация за хранене, за прошка, за преодоляване на безсъние и др. Участвала е в многобройни семинари за медитация и йога, сред които в Индонезия, Виетнам, Индия, Перу, Коста Рика, Мексико, Ирландия, Швейцария, остров Мавриций, острови Фиджи и Нова Каледония, Азорски и Канарски острови, Аляска.
 
Специално за читателите на в. „България СЕГА“г-жа Милена Голева ще разкаже за необходимостта от йога и медитация, за различните видове медитация. Същевременно ще ни запознае със създадените от нея програми за медитация, ще „открехне“ темата за могъщата сила на подсъзнанието и пренастройването на енергийния модел.
 
 
Продължение от миналия брой

Бихте ли разказали за медитацията само за момичета, целяща да се събуди обичта към себе си?

Тази медитация е наречена “Обичам и харесвам себе си”. И точно както медитация „Прошка“, тя е другата базова практика. Все повече треньори и терапевти ни казват колко е важно да обичаме себе си. Никой обаче не ни учи как да правим това, така че то да се превърне в здравословна, трайна и дълбока връзка със самите нас. Това се случва много ефективно с тази водена медитация. Музиката в моите практики избирам изключително внимателно, тя има важна роля.
В медитацията “Обичам и харесвам себе си” ефектът е подсилен от кадифения тембър на възхитителната Хилда Казасян. Този тембър прави практиката още по-въздействаща и ефективна. Много благодарна съм за доверието, което такива огромни личности и хора на изкуството като Теодосий Спасов и Хилда Казасян оказват с участието си в моите проекти.

Според Вас, кои са най-големите грешки, които се допускат при храненето?

Това, че забравяме да отчитаме следното: храната храни не само нашето тяло. Храната храни и нашия дух. Обикновено гледаме на храната единствено като на нещо, от което живее материята или живеят телата ни. Но храната има много по-голяма сила.
 
Г-жо Голева, може ли да обясните значението на медитацията, свързана с храненето?

„Как да се храним и да постигнем идеалното тегло и тяло” е много специална медитация. Ако знаете само на колко много деца с хранителни разтройства е помогнала! Тя ни учи как да се храним осъзнато и правилно, така че да извличаме от храната най-ценните нейни съставки. Медитацията е подходяща за комбиниране с всеки хранителен режим. Тази медитация връща също така себеуважението и вярата.
 
Посочвате, че пространствата, в които се живее и пространствата за медитация, трябва да се пречистват от негативни енергии. По какъв начин съветвате да се извършва това?

Да! Изобщо е добре да поддържаме в дома си свежа енергия. Има много начини за пречистване на пространството. Аз горещо Ви препоръчвам следното: веднъж седмично да пречиствате дома си с тамян. Ефектите са безкрайни.
 
Мъдреците са казали, че „мислите са като маймунки“. Съгласна ли сте?

Напълно съгласна! Нашите мисли постоянно подскачат и танцуват. Точно затова медитацията е толкова важна за съвременния човек, колкото и сънят. Иначе,мислите ни започват да контролират самите нас. А трябва да е обратното.
 
„Начинът, по който хората започват напоследък да се лекуват, е все повече вибрационен и фин.“ – подчертавате Вие. Бихте ли пояснили тези думи?

Мисля, че отмина ерата на антибиотиците. Все повече хората избират да се лекуват с билкови отвари, с шуслерови соли, с хомеопатия, етерични масла, бахова терапия, мехлеми… Нещо повече. Все повече хора успяват да се излекуват със силата на мисълта.
Знаете ли как си представям медицината на бъдещето? Когато отидеш на лекар и му разкажеш проблема си, той да ти предпише комбинация от медитации. Защото зародишът на всеки здравословен проблем е някъде в мисловните ни нагласи. И това време като че ли вече дойде. Все повече хора вярват в своята сила, откриват я и я използват. Разбира се, в никакъв случай не отричам традиционната медицина, но както се вижда тя също започва да се променя.
 
Считате ли, че имаме силата сами да лекуваме нашето тяло? Нещо повече, възможно ли е да се лекуваме със силата на собствената си мисъл? Сега или в бъдеще?

Напълно! Неведнъж съм виждала тази сила в действие. Както приложена към собственото ми тяло, така и като инструмент, с който са се излекували стотици хора, мога да кажа дори- хиляди хора. Неслучайно започнах този разговор с могъществото на нашата мисъл.
Мога да Ви споделя, че моят живот се промени напълно тогава, когато осъзнах колко силна е мисълта ми по време на медитация. Мисълта има силата да твори нова реалност. Дали тази нова реалност е нашето здраве или по-добър живот… Всеки може сам да си избира.
 
Бихте ли ни разказали за медитацията, вдъхновена от Закона за привличането?

Разбира се, тя е любимата медитация на всички ни. Всъщност, това е една много специална практика, която има силата да променя живота ни –точно,защото променя нашата нагласаи ни настройва на една честота с Изобилието.
Подсъзнанието е много могъща сила! Когато на подсъзнанието представим нова идея или вярване, при това му я подаваме системно, то постепенно започва да я превръща в реалност. На това се базира “Излекувай своя живот – техника за привличане на Изобилие”. Трябва да знаем, че едва тогава, когато пренастроим това, което излъчваме от себе си, можем да очакваме онова, което ще манифестира в живота ни и ще го промени.
 
Според Вас, медитацията може ли да направи хората по-щастливи?

О, да! Медитацията прави хората по-щастливи. Тя има силата да подобри живота и здравето им. Тя ги прави удовлетворени и спокойни. По време на медитация се намират идеални решения. Същевременно, по време на медитация човек все повече осъзнава силата на мисълта си. Животът му започва да се променя из основи. Така стана при мен. Наблюдавала съм тази трансформация хиляди пъти и с хората, на които ежедневно преподавам йога и медитация.
 
Как мислите, каква е тенденцията относно практикуването на йога и медитация в България?

Преди години (помните онези времена) думите „йога“ и „медитация“  звучаха отблъскващо и дори страшно. Хората често имаха друга представа за „медитация“ и тя звучеше някак плашещо. Разбира се, думата „медитация“все още е в процес на изчистване от негативния смислов багаж, с който бе натоварена преди.
Отдавна обаче думата „йога“ се свързва с добро здраве и добър тонус. Оказва се, че, опитвайки правилната за него практика, човек осъзнава, че това е най-естествено състояние на докосване до себе си през енергията на дълбокия вътрешен мир. Все повече хора в България медитират. Вярвам, че с моята колекция от практики съм допринесла много за това медитацията да стане достъпна и възможна за всеки човек.
 
Провеждате ли семинари за медитация и йога в чужбина и ако не, предвиждате ли такива в бъдеще?

Имала съм няколко такива предложения, но програмата ми в България е изключително натоварена и динамична. Със сигурност мисля в тази посока. Така че ДА! Това предстои.
 
Какво бихте пожелали на многобройните читатели на вестник „България СЕГА“ в България и по света?

Прекрасни хора,
Грижете се за себе си всеки ден по малко! Отделяйте време да се занимавате с нещата, които истински Ви доставят удоволствие и удовлетворение! И не забравяй, че ти си ПРЕКРАСЕН и УНИКАЛЕН!
И най-важното: ЖИВОТЪТ Е ПРЕКРАСЕН!
За мен това интервю беше чест и удоволствие!
БлагоДаря!
 

Уважаема г-жо Голева,
Най-сърдечно Ви благодарим за желанието да участвате в интервю за в. „България СЕГА“. Желаем Ви щастие и успехи!
 

Д-р Ваня Велкова
в. „България СЕГА“, Берлин
Снимките са предоставени от г-жа Милена Голева и се публикуват с нейното съгласие.