Мишо Шамара: „Аз съм най-великият български рапър! Догодина ще „изкъртя мивките“с последен мега як концерт!"

Гост в предаването “Stanley’s New America” е известния български рапър Big Sha, който също е известен със сценичното име Мишо Шамара. Той е един от първите български рапъри, който освен че постига сериозни успехи в родния шоубизнес е помогнал на много свои колеги да стартират музикалната си кариерата. Извън музиката Мишо Шамара е известен със своите смели граждански позиции по различни въпроси, които често стават епицентър на разгорещена полемика, както в българските медии, така и в социалните мрежи.
Добре дошъл, Мишо!
Добре заварил!
Защо си Мишо Шамара?
Това всъщност е стар прякор още от времето когато бях в казармата. Хиляди пъти съм го разказвал, но ще го направя още веднъж (смее се). По онова време имаше един стар войник, който също се казваше Мишо, по прякор „шамара“. Когато се уволни той, казах на всички, че вече аз съм Мишо Шамара, аз поемам щафетата.

 


 

Едва ли си можел да защитиш прякора си, ако не си раздавал шамари…
И мен са ме шамарили в казармата, и аз съм шамарил новобранците, когато станах стар войник. Случвало се е… Макар че аз съм върл противник на наборната служба, защото не мисля, че е правилно да те насилват да правиш нещо, което ти не искаш. Още повече, аз служих в строителни войски и не мисля, че с носенето на кофи съм пазил държавата (смее се).
И не е допринесло за твоето развитие като личност и мъж, предполагам?
Бих казал, че залата и спорта са допринесли много повече за моето развитие.
Интересно ми е мнението по въпроса за прякорите. Смяташ ли, че прякорите които в България често се използват в различни среди, най-вече в организираната престъпност, имат голям смисъл и трябва да се използват изобщо? Все пак прякорът те ограничава, той не изчерпва твоята личност.
Абсолютно съм съгласен. Но ние бяхме жертва на прехода, а може да се каже направо, че сме децата на този преход.
Обикновено моята стратегия е да стоя долу ниско до земята, защото ако сложиш чаша на масата тя може да падне, но оставиш ли я на земята няма накъде по-долу да се озове. Цялостната ми концепция и в поведение, и въобще, е да се държа доста ниско, простовато и без претенции, за да няма начин да ме съборят. Това е като в MMA борбата, дори паднали на земята борците продължават да се бият.
До около 30-годишна възраст си се занимавал с кикбокс и карате, помогна ли ти това в живота и бизнеса?
Според мен, спортът ми е дал много повече от училището. В годините на прехода голяма част от зубрачите в училище нямаха голям шанс да се развият и станат лидери в обществото, докато спортът изгражда друг вид комуникация – можеш да прецениш и усещаш човек от езика на тялото му, от погледа…
Значи в каратето има определена философия?
Разбира се, но по-скоро допира до хората и усещането, че можеш да решиш проблемите си по-прост начин, а не по-сложния.
Тоест, кикбоксът и каратето ти дадоха формула за разрешаване на сложните проблеми по лесен начин?
Да (смее се). Аз съм бил спортист в лека категория, така че и с мен са си решавали проблемите доста лесно.
В един момент си бил собственик на четири дискотеки. В колко града са били те?
В четири града. Дискотеките са били може би най-големите в бизнеса ми, защото като си дам равносметка, съм имал четиринадесет заведения – малки барове и кафета. Градовете бяха София, Велико Търново, Хасково и разбира се, най-много в родния ми град Варна.
Това добър бизнес ли беше?
В един момент определено да. Въпросът е, че когато бизнесът е обвързан с музикалната ти кариера, а тя пък от своя страна е поставена на удари от медиите, няма как да не се засегне самия ти бизнес.
Какво имаш предвид?
Например, след инцидента случил се в дискотека „Индиго“, макар да не бе по време на мой концерт, това повлия много силно върху моя бизнес, както и когато Ванко 1 влезе в затвора.
През 2003 година е осъден на 12 години затвор.
Да, лежа четири.
Това повлия на музикалната ти кариера или на страничния ти бизнес?
По-скоро на нощния бизнес, ако мога така да го нарека, на заведенията. В музикалната кариера това което може да ти навреди е музиката, която правиш. Според мен, музикалния бизнес претърпя промени с навлизането на новите технологии, още когато излязоха първите Mp3 плейъри.
Което е ограбване на изпълнителите.
Абсолютно. До 2005 година музиката все още се продаваше на касети и дискове, след което масово започна да се „краде“ от интернет през торентите. През 2010-2012 година имаше един доста интересен момент, в който се опитаха да направят споразумение в България да не може да се свалят безплатно филми и музика. Тогава хората масово излязоха на протести, за да могат да си запазят правото да крадат.
Това май е голям приоритет в България?
Така е. Интересно е как българинът няма да се вдигне на бунт за това, че му вдигат цената на хляба и тока, но ако му спрат правото да ограбва артистите, той излиза на протест.
Ти знаеш как се контролират масите – хляб и зрелище. Когато отнемеш зрелището „опираш до кокала“.
Да, но ако нямаш пари да си позволиш филм – не гледаш филм, ако нямаш пари за хляб – не ядеш хляб. Нека да направят хляба безплатен, защото без него не можеш да живееш, докато в един филм се инвестират много финанси. „Властелинът на пръстените“ излезе колко… един милиард? И ти го гледаш без пари.
Не е луд този който взима баницата, а даващият му.
Нали за това има закон. Изкарваш полицията, които да вкарат в затвора протестиращите, ако правят мизерии – готово!
Аз мисля, че България има добри закони, въпросът е вече дали се прилагат. Кои бяхте първите рапъри в България?
Имаше и преди мен. Рап музиката започна с Рап Нация от Бургас, Васко Теслата от София, DJ Станчо (който създаде Sniper Records). Аз започнах малко след това, като първата рап песен която записах професионално беше с помощта на DJ Станчо и Васко Теслата.
Как се казваше тя?
„Оправяй се в живота бе, левак“.
Доста социално…
В интерес на истината, за времето си текстът беше доста социален и приличен. Тогава нямаше музикални медии и единственото място на което се завърташе беше в някой сутрешен блок на Националната телевизия или на локалната варненска телевизия.
Медиите нямаха голям интерес да покриват рап музиката?
Да. Те и времената бяха такива. Спомням си, че записвахме на ленти още… И така, лека-полека стигнахме до времето на „Гумени глави“.
Кое определяш като свой първи голям успех като рапър?
Първият албум на „Гумени глави“, който се казваше „Квартал №41“.
Разкажи за този успех.
По онова време бях доста „скъсан“, без особени финанси. Имах едно малко полско фиатче, което продадох. Живеех в апартамент, в който отдавах две стаи под наем, за които пък взех парите за шест месеца напред. Така с парите от едното и другото събрах половината, след като Вальо Кита даде другата половина, записахме албума. Хората които имат този първи албум знаят, че вътре има няколко чисти инструментала, защото нямахме достатъчно пари да сложим песни, колкото да запълним касетката.
Мечтаехме да продадем 3 000 бройки, за да избием разходите си, да сме поне на нулата. Пуснахме го януари 1995 година и си спомням ясно как стоим в студиото и идва първия ни клиент с обложката на албума и казва: Дайте ми 3 000 копия от албума на „Гумени глави“. Така с първия клиент си избихме разходите (смее се). По онова време не бях виждал толкова пари, все пак бях обикновено момче от семейство на баща моряк и майка работеща по заводите… Изведнъж стоя и гледам такава голяма сума накуп. Веднага започнаха да се купуват каси с шампанско, наемат се мерцедеси… Абе, циганската мечта.
Мерцедесите и BMW-та са били доста важни тогава… Май и сега е така, все още?!
Да, за съжаление и досега това си е важно, очевидно (смее се). Светът работи вече в сферата на Tesla и какви ли не нови технологии, но… Разбиранията в България са си останали, за съжаление, още от едно време до днес.
На кои български рапъри успя да помогнеш със своя лейбъл “R&B records”?
Ние започнахме още от времето на „Гумени глави“, като тогава продуцирахме доста: „Пържени маслини“, „Дървеняци“, като единия от тях скоро видях във Вегас, Кобака… В “R&B Records” с „Лошите“ направихме страхотни хитове. Продуцирал съм „Бенджитата“, Майт и Фет, 100 кила, Конса и др. Страшно много музика продуцирахме.
Как оценяваш приноса си за развитието на българската рап музика?
За себе си оценка не мога да дам. Прави ми обаче впечатление, че никой от сегашните звезди не помага на някой друг и не вкарва пари в останалите опитващи се да проходят. Всеки е сам за себе си, кътайки имането си, което явно ще носи в небесата. Никой не прави нищо, за да се разрасне рап музиката. Докато навремето аз съм инвестирал много повече по други артисти, вместо да инвестирам в себе си. Имайки предвид, че голяма част от тази ми дейност е била благотворителна, а не с комерсиална дейност.
Без да си планирал да спечелиш?
Да, оставял съм ги те сами да си вземат онова, което искат.
Това е доста показателно. Колко е висок „таванът“ в България?
Всъщност това е една от причините поради която напуснах България. Таванът в България е доста нисък. Ако САЩ е отворено пространство, в което можеш да скачаш, летиш, дишаш свободно и мечтаеш смело, то България е една кирпичена къщурка с ниско таванче, изградено от ръждясали арматури. В родината не можеш да вървиш изправен, а с наведена глава, ако не искаш да я разбиеш.
Даже и да си гумена глава?
Да, дори тогава. Именно това е една от причините да търся друго място, където да мога да летя.
Едва ли си единственият, който предприема нещо подобно, познавайки статистиката. На гърдите си имаш татуировка. Кои са трите думи?
Свобода или смърт.
Това не е ли малко крайно, имайки предвид, че живееш в Чикаго, в независимата и демократична Америка? България също е демократична и независима.
Едната наистина е, другата в големи кавички.
Тоест, според теб, България не е никое от изброените?
В никакъв случай не е демократична, защото тя си е еднолична диктатура, в която управлява един човек, чиято дума е едва ли не закон. Все пак зад него стоят КГБ и Първанов. Това е моето лично мнение по въпроса, но смея да твърдя, че то е много добро, защото ги познавам лично всички тези хорица и съм запознат със задкулисната интрига. Но демокрация трябва да има. Щом искаш да те управлява генерал, да те ръководи твърда ръка, както в Русия, е обиден факт. Излиза така, че избирайки твърдата ръка си казваш, че има суперчовек, а ние не сме суперхора, а силния чичко ще пляска другите.
Не сме уверени в силите си, а чакаме друг да е силен вместо нас?
Да, както още навремето бай Иван щял да ни спасява от турците,  Европа щяла да ни подари пари и все някой ще направи нещо за нас. Трябва да разберем, че онова което касае подобряването на нашия стандарт, добруване и щастие е вътре в нас.
Според теб, всеки човек има нужните сили в себе си за решението на проблемите и ако се обедини с другите, няма да има нужда да чака някой друг да дойде и да спаси всички ни. Има логика. Чувстваш ли се свободен тук в Чикаго?
О, да!
Ти си от сравнително кратко време тук. Три години? В САЩ са нужни минимум четири-пет години, за да се адаптира човек към системата.
Съгласен съм. Не казвам, че съм се адаптирал и всичко ми е наред. Самия път и борба са ми много интересни.
Нямаш ли болезнени съприкосновения с новата система?
На мен ми е интересно да ми е трудно, лесното е безинтересно. Ако ми беше толкова привлекателна идеята да ми е лесно, просто нямаше да съм тук. Щях да се затворя в черупката си, да си трая и мълча и т.н.
Но сега новия път, както казах, ми е интересен. За да оцелява човек трябва да прави нещо. Аз карам Uber и Lyft, за да мога да си нахраня семейството, като паралелно с това движа и музикалните си проекти. Скоро возих един човек, който ме попита защо не съм останал в комфорта на славата, а аз му отговорих, че от американските филми зелените градинки пред къщите са създали в мен впечатлението, че тук е рая на земята.
Имаш предвид, че тук тревата редовно се коси?
Да, точно. Това е едно от най-малките детайлчета, които ме кефят. Щом тревата е толкова добре поддържана, представи си положението на всичко друго в тази държава. Или иначе казано, щом за мравките е добре тук, какво ли е за слоновете?!
Защо защитаваш ромите в България?
Защитавам всяка несправедливост. Нападенията срещу роми е точно това.
Живял ли си с роми?
Да, 100 кила какъв е? Той не е постъпвал честно с мен, но аз съм наемал роми да работят за мен и честно казано са си вършели добре работата. Сред тях има и лоши хора, но има и добри.
Тоест, не можеш да кажеш нещо лошо за ромите, като цяло?
Има лоши роми, но има и лоши българи. Това означава ли, че българите сме лоша нация? Тук въпросът не опира до проценти или пропорции, защото един добър ром да има на този свят, не можеш да кажеш, че всички роми са лоши.
Кои роми можеш дадеш като пример за добри в България?
Професор Чирков, най-умният човек когото познавам, има много музиканти и работници… Да не кажем, че 99% от хляба, който ядат българите на трапезата си, го работят роми и турци. Просто българския народ е малко по-мързелив и няма да отиде да работи, ще предпочете да открадне пари от европроекти, да направи някаква шмекерия… Проблемът е, че в България има престъпност, а не че ромите я правят. Престъпността в страната ни съществува и всички се възползват от нея – роми, българи, арменци, всички етноси…
Казваш, че съществуващия закон в България не се прилага успешно?
Именно. И самия расизъм който се насажда, който отчитам като чист нацизъм, защото ромите са били жертва подобно на евреите и към 2 млн. от тях са убити в концлагерите, ме отвращава. Омразата към роми, турци, арменци и особено към бежанците… не може вместо да го посрещнеш човека с топла супа на оградата, човек който бяга от родината си, да го пребиеш и да му вземеш единствените 200 евро.
Тук има и други мнения по въпроса. Не всички бежанци са такива, а участници в един „троянски кон“, с който исламският фундаментализъм иска да завземе нови теротории.
Добре… Половината от българите отиващи да работят на запад правят кражби с кредитни карти.
Едва ли са половината.
Ок, 10% да кажем.
И десет процента е много.
Може би е така. Относно бежанците, истинските туристи си влизат с паспорти и нямат проблеми. Тези които минават през границата са онези, които бягат от терористите там.
Виж обаче какви проблеми стават в европейските и скандинавските държави.
Това е руската пропаганда. Добре, когато скинарските агитки на Левски и ЦСКА или на европейските или скандинавските държави се сбият помежду си това проблем на всички християни ли е? Във всяка една общност има престъпност.
Мнението ти е, че не се дава достатъчно публичност на такива скинарски и други организации, а на мюсюлманските терористи?
Те са ясни, но не им лепят етикет касаещ всички християни. Говорейки за скандинавските държави, ето един пример. Най-големия терористичен атентат е от кого… (?) от Брайвик. Уби 75 деца на бежанци в името на Исус Христос, понеже мразил бежанците и го било страх да не му превземат държавата.
На мен лично мюсюлманската религия ми изглежда доста по-агресивна, но ти си имаш свое мнение по въпроса.
От християнската религия по-агресивна няма. Аз съм християнин и точно това ми дава право да критикувам. Най-много смърт са донесли именно християнските империи, като започнем от превземането на Америка и минем през Хитлер. Това са нечувани действия в името на бялата раса. И най-лошото е, че вместо да сме приятели, да мислим позитивно, да правим добро и да търсим решение на проблемите, скинарите и расистите какво предлагат?… да бием и убиваме бежанците, да правим сапун от тях, с който да си мием ръцете?
България не е единствената държава в Европа, която има протекционистка политика по отношение на бежанците…
Да и Унгария, нали? Но аз ги смятам за ужасни. Гледах как една руса журналистка стои с камерата, а когато покрай нея мина бягащ баща с дете на ръце тя го спъна. Това беше отвратително! Жена да спъва човек с дете, само защото той иска да живее, а не да бъде заклан в Сирия. Това ли е християнството? Значи не можем да сложим етикет на всички мюсюлмани заради един, който е направил лудост, така както не можем да го сложим и на всички християни.
Гордееш ли се, че си от страна, която е достигала три морета?
Това не е много за гордост. Гордея се, че в дадени моменти България е показвала човешко отношение и е отстоявала своите истински територии – например, Сръбско-българската война или Първата световна война, когато сме изгонили руснаците от Добруджа, това е за гордост… В цялата си история България е била на три морета общо за 30 години и какво означава това, че за тези 30 години сме поробили други хора и сме ги карали да плащат данъци на нашата държава. За мен това не е било честно и правилно. В България ни учат да се гордеем с факта, че хан Крум е отрязал главата на Никифор и си направил чаша от нея. Това ли е за гордост?
Това по-скоро се счита за вид военен успех.
То не е военен успех, защото Никифор превзема българската столица без проблем, докато нашия хан се крие и понеже се възгордява тръгва да се прибира с преторианците сам и случайно попада в капана. Не е военна гордост, че чак да ходиш по партита с чашата направена от главата му и да искаш да ти сипят питие в нея. Това не е рицарско.
Определено имаш различно мнение за българската история в сравнение с мнозинството българи.
Мнозинството я изучават в училище и приемат написаното в учебниците за чиста монета, но тя трябва да се гледа през призмата на пълната истинност и правилност на историята. Руският поглед също оказва голямо влияние – например, ние българите никога не сме вършили нищо лошо, идеализират се, все едно са ангели…
Ако руснак заколи българин няма проблем, но ако турчин заколи българин – турчина и всички турци са лоши, дори и след 300 години. Идеологията при нас направо си е митология. В България се учи митология, не история.
Ако Америка не съществуваше като държава, как щеше да се отрази това на света?
Навсякъде щеше да има магарета и коне, щяха тук да се бият с камъни… Такива неща.
Един вид, само технологиите?
Не, не само технологиите. Не знам дали знаеш, но думите които съм си татуирал „Свобода или смърт“са слоган на щата Ню Хемпшир „Live free or die”. Единствената република по времето на освободителното движение в България е Америка и Франция, но Франция е била крайна диктатура тогава, както и една малка държавичка – Сан Марино, която няма никакво значение за света тогава… Но да кажем, че Левски се е повлиял от Америка като начин на управление, бил е силно впечатлен от държавата, дори слоганът „Свобода или смърт“ идва от тук. Естествено, руската пропаганда има много по-силно влияние в България, по времето на комунизма масово се горят книги и т.н. Много хора остават с различно виждане за света и реалността. Доста хора които са си татуирали лика на Левски по тялото, дори не знаят за какво се е борил, какви са били идеите и ценностите му. Например, Левски е искал цигани, турци и българи да са равни пред закона.
Някаква ценностна система, която според теб, е по-близка до Новия свят, отколкото до Русия?
Да, в Русия има цар-господар и който не му се кланя…
Царь-Батюшка има, да. И понеже повдигнахме тази тема – Путин, Тръмп, Борисов… Можеш ли да продължиш този списък?
Ким Чен Ун, Кадафи, Саддам, Хитлер, Сталин…

Следва