Феноменалният маестро Йордан Камджалов

Има един млад човек, който дирижира музика изпълнявана от световно известни класически музиканти, която те кара да усетиш не само полъха на изкуството, а безкрая на вселената. Кара те да преосмислиш и усетиш тази музика по един необикновен  начин и този необикновен маестро е Йордан Камджалов.
Йордан Камджалов е роден в град Търговище на 16 октомври 1980 година. Закърмен е с духа на този древен град, за който има данни и артефакти още IV-V век на бронзовата ера. Градът е естествено стратегическо кръстовище, Разположен е в Преславската планина между град Шумен, град Разград и Велики Преслав. Намира се на 100 км. от Варна на 100 км. от Велико Търново и 90 км. от Русе. До 1934 година се наричал Ески Джумая на турски език (голям пазар б.език), а на местното население са викали джумалии, което и до днес е запазено. Населението е около 38 хиляди души. Областен център е. През XVIII век е открито в града килийно училище, което през 1846г.е преобразувано в Светско от Петко Р. Славейков който е бил учител в него. През 1872 год. Ангел Кънчев е създал таен революционнен комитет. Известните народни будители  Сава Геренов и Сава Катрафилов са живяли и допринесли за просветата и културат на града. В Търговище е роден Никола Симов –Курото, знаменосеца на Ботевата чета.
Читалище „Напредък” е на 153 години, създадено е през 1864 година и е едно от най-старите читалища в България. Там е започнал да свири на пияно маестро Камджалов в ранна детска възраст, напътстван от майка си Станка Камджалова преподавател и до днес по –музика в училище Христо Ботев. Бащата на диригента е инженер по образование, но е бил директор на търговишкият театър. Сестра му Христина е пиянистка и живее в София.
Семейство Камджалови са скромни хора, много културни и любезни, за тях е по-важно да отидат на опера, да си купят книги от колкото да трупат вещи и да живеят в лукс. На 13 години младият пиянист си търси книги по пазара на Търговище и съвсем случаино попада на книгата „Законите на доброто”от Петър Дънов, а след нейното прочитане става последовател на Дънов. И до днес следва учението на Дънов.
На 18-годишна възраст печели специална награда „Млади  български дарования”като пиянист. Учи в консерваторията „Проф. Л. Пипков“ в гр. София. Вдъхновен от идеята за безкрайността и пространството и насочен от преподавателите си Лилия Гюлева и проф. Васил Казанджиев започва да учи дирижиране в гр. Берлин, Германия, където завършва с голям успех. През 2007 година печели  Международният конкурс за млади диригенти в Безансон –Франция. На 30 годишна възраст между 150 кандидати е избран за директор на филхармоничният оркестър и оперен театър на гр. Хайделберг, Германия. Той е първият чужденец избран на този специялен пост с гласовете на жури, в което участва цялата филхармония, всички солисти, оркестър, хористи и 41 видни общественици на града.
 Световната журналистическа гилдия определят Йордан Камджалов  като най-перспективният млад диригент на 21 век – вълшебникът на пулта.
През 2009 година българският маестро печели наградата на Финландия, а в2010 год. наградата на Германия за най-добър диригент.
„Големите идеи са родени по пътя на съпротивлението”, казва той. Упорит, любознателен, неуморен, влагащ много труд той постига идеите си. За него винаги е била уникална Вселената-записва класове по Астрономия в Берлин и по-късно в Хайделберг. Винаги е мислел,че музиката и безкрая  на Вселената са две неща, които не са изолирани. НАСА вписва името му в вечността като дава името „Kamdzhalov”на космическият астероид N52292.
Маестрото на 29 години създава фондация „Камджалов” за подпомагане на талантливи деца. Той и Бербатов са едни от малцината, които не щадят средства и време, за да сбъднат мечтите на децата с таланти и желание.
  Камджалов има щасливо семейство и три деца – Кубрат, Рада и Зора. Деветгодишният Кубрат е голям почитател на Вагнер (немски композитор) свири на пияно, тромпет и рисува. Както казва маестрото „не трябва да се ограничават децата –нека всички имат идеали.”
Семейството му много често е в Търговище. Децата му са свързани с България с оная духовност на баща им, която винаги се носи в сърцето им където и да са по света. Маестрото дирижира с голяма любов хор „Евера” на Бялото братство (изключителен концерт на 10 януари 2010год.). Обича да ходи много в Родопите и да търси български феномени. Изключително скромен и духовен човек диригента Камджалов говори винаги във всяко едно интервю, което дава по света, за България, за гордостта си че е част от тази феноменална земя, стара като вечността с много талантливи хора. Но е казвал и мисълта си, че живеем във фалшиви мечти и че  България е място на „.абсурди и феномени. Единственият глобален проблем който имаме в световен план е, че нямаме идеали и морал, за съжаление светът с неговата ценносттна система се изменя в неправилна посока.
На 26-ти май маестрото имаше концерт в гр. Пловдив където се свири „Моцарт”. Камджалов се прекланя пред таланта на Великият маестро и говори за това, че той не се е къпел в лукс и не му е пречело да пише творбите си в каруца.
Йордан Камджалов мечтае хорта да постигнат сливане на емоционално и ментално ниво. Самият той е постигнал успехите си в световен план с много труд. Маестрото израснал в този малък и красив град в момента дирижира едни от най-известните класически оркестри без да чете нотите, просто дирижира слят с музиката и безкрая на Вселената!

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“