Ваня Велкова – Българка на годината!

Ваня Велкова – „Българката на 21-ви век!“
На 31 март 2017 г., на тържествена церемония в Националния дворец на културата в София, Ваня Велкова – създател на Българското училище в Хамбург, получи почетното отличие на ДАБЧ „Българка на годината ‘2016”. Г-жа Велкова е сред основателите на Асоциацията на българските училища в чужбина и член на УС на АБУЧ. Отличието „Българка на годината 2016“ бе връчено на Ваня Велкова от вицепрезидента Илияна Йотова в Студио 5 на НДК.
Няма да забравя удивлението, с което нашите сънародници слушаха презентацията на Ваня Велкова по време на 1-вия международен форум на българските училища зад граница, провел се в Чикаго. От една страна тя говореше на български, но от друга стана веднага стана ясно на всички, че тя е взела най-доброто от германския манталитет по време на 20-годишния си престой там.
Ваня Велкова с вицепрезидента Илияна Йотова За мен Ваня Велкова е една от най-качествените българки, които някога са се раждали, без никакво преувеличение. Ако има възможност да бъде клонирана, България ще стане Швейцария плюс Германия на квадрат. Поради естеството на работата си съм срещал десетки хиляди хора от най-различни националности, но Ваня е нещо супер уникално и специално. Човек е толкова мъдър, колкото хората, с които се е срещал през живота си. Имам невероятния късмет не само да срещна Ваня, но и да си партнирам с нея за една и съща кауза – България и българите зад граница в рамките на в. „България СЕГА“ – Чикаго. Знам, че тя не работи нито за пари, нито за награди, но искрено се радвам на признанието за нейния труд и за всичко това, което прави за България. Тя е не само „Българка на годината за 2016 година“.  Ваня Велкова е българката на нашия век, която ни дава оптимизъм и надежда не само за България, но за целия свят, който в момента е на екзестенциален кръстопът. Ваня е родена в Пловдив и е създател на българското училище в Хамбург. Дарител е за детски домове и деца, останали без родителска грижа, както и колекционер на български народни носии.
Тя е сред основателите на Асоциацията на българските училища в чужбина и член на УС на АБУЧ.
Не веднъж съм казвал, че това е най-успешната организация на българи зад граница и модел как трябва да работи една българска организация зад пределите на Родината. Затова не е никаква изненада, че освен Ваня Велкова, още 4-ри българки от тази организация – Петя Цанева, зам. председател на АБУЧ, Боянка Иванова, член на УС на АБУЧ, директор на БУ „Джон Атанасов” в Чикаго, САЩ, Снежина Мечева, говорител на АБУЧ, директор на БУ „Иван Станчов” към Посолството ни в Лондон, Великобритания, д-р Ирина Владикова, председател на АБУЧ, директор на БУ „Св. Кирил и Методий” във Виена, Австрия, са печелили тази престижна награда. АБУЧ обединява достойни и качествени българки, с които всички ние можем не само да се гордеем, но и да се стараем да им подражаваме. Пожелавам на Ваня Велкова да бъде здрава и да има цялата енергия на света, за да продължи своята благородна и важна мисия!
От името на целия екип на в. „България СЕГА“ й благодаря за труда, професионализма, всеотдайността, лоялността и огромната любов към България! 
А най-благодарни и щастливи са нашите читатели.
Светлозар Момчилов
Главен редактор на в. „България СЕГА“

Жената на всички времена
Ако трябва да опиша всичките си впечатления от прекрасната Ваня Велкова, няма да ми стигнат нито страниците на нашия вестник, нито времето до приключването му за печат.
Ваня Велкова не е просто „Българка на годината“, тя е ЖЕНА НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА!
След като г-н Светлозар Момчилов (Главен редактор на в. „България СЕГА“) така добре описа многобройните постижения на Ваня, които повечето от нас няма да достигнат и за три живота, аз искам да ви опиша Ваня Велкова като човек, защото според мен, приз от подобна величина не се присъжда единствено и само поради успехите на някого, но и заради самата личност достигнала тези върхове.
Ваня не е просто българка за пример, тя е човек достоен за уважение, почит и възхищение. Аз лично не познавам друга жена, която да съчетава в себе си толкова много качества – истински чисто и добро сърце, безкористно милосърдие, необятно богата душевност, огромна решителност, смелост, борбеност, остър ум и начетеност, себеотдаденост, силна воля и постоянство, любознателност и интелект… Бог дал, дал… Често се чудя как елегантното и крехко тяло на тази дама е побрало толкова много.
Има едно нещо, което със сигурност трябва да знаете за нея и това е, че тя е изключително скромна и никога няма да ви демонстрира фактът, че ви превъзхожда. (Сега, най-вероятно четейки тези редове, тя ще каже: „Глупости, Стелиян! Не е така! Всеки има своите качества, своите превъзходства и таланти. Всеки сам по себе си е уникален.“ И аз съм съгласен с това, което ще си помисли, но посредством всички наши срещи съм осъзнал простата истина – Ваня Велкова е неповторима! Тя е повече от много хора и никой не може да ме накара да мисля обратното.)
Колкото и голяма по значение да е присъдената наградата, тя все пак остава прекалено малка за всичко, което е направила и постигнала тази жена. Да не говорим, че е направо нищожна що се касае до личността й – до това, което е тя самата и онова, което не е.

Честито, Ваня! Честито за тази абсолютно заслужена награда – която е символ на богатството дадено от теб за българския народ! Богатство, за което всички ние сме безкрайно благодарни!
От името на целия екип на в. „България СЕГА“.

Стелиян Стоименов
Отговорен редактор на в. „България СЕГА“


ВАНЯ ВЕЛКОВА

Какво може и не може да направи
“Жената на годината” сред българките по света

Ваня Велкова може да основе Българско училище в Хамбург и да преподава български език на българските деца в Германия, както и на студенти и немци, които професионално са свързани с България…

Ваня Велкова може да представи България от край до край по света със своята лична, грижливо събрана, богата музейна експозиция от национални носии и смайващи експонати от многовековното ни народно, национално, изкуство…

Ваня Велкова може да подкрепя години наред с горещите си европейски инициативи децата без родители, домовете и училищата на питомци в неравностойно положение у нас.

Ваня Велкова може да бъде всеотдайна в усилията и труда си по учредяването и дейността на Асоциацията на Българските училища в чужбина /АБУЧ/, организация съдбовно важна в нашето време, когато по света има 300 български училища и 15 милиона хора, говорещи български език, както наскоро цитира вицепрезидент Илияна Йотова академичното изследване на БАН…
Ваня Велкова не само МОЖЕ, но вече го е НАПРАВИЛА и ПРАВИ!
На 31 март т.г., в НДК  Ваня Велкова, която живее и работи в Германия, беше удостоена с почетното звание “Жена на годината” – призът за 2016-та, с който Държавната Агенция на Българите в Чужбина /ДАБЧ/ възнагради нейният труд и дар за сънародниците от Българските диаспори по света. Вицепрезидент Илияна Йотова лично й поднесе Купата! За осмият пореден ритуал бяха номинирани българки от 10 страни – сред които и от САЩ. Преди няколко години и Америка се представи достойно, благодарение и на нашият град Чикаго с Боянка Иванова – също основател и директор на голямо наше училище – “Джон Атанасов”.
Годишната награда “Българка на годината” на името на Св. Злата Мъгленска се присъжда, както са го формулирали основателите от ДАБЧ, “На българка, която живее извън България и която със своята активна дейност е допринесла за: опазването на българското национално самосъзнание и културната идентичност на сънародниците ни по света; защитата на българското национално достойнство; развитието на българските сдружения в чужбина (културни и професионални организации, училища, медии и др.); организирането на благотворителни акции и хуманитарни проекти, посветени на България популяризирането на българската култура, историческо наследство и традиции в съответните държави”.

Изброените до тук високи качества, за притежанието на които Ваня е посочена като “първа сред първите” си прилича като две капки вода с мисията, която сме си поставили и ние – в редакцията на вестник “България СЕГА”. Затова и вече години наред авторският талант на Ваня и страниците на изданието ни са в един великолепен тандем. Ваня може всичко – от това да обрисува с няколко щрихи политическия пейзаж край Бранденбургската врата, та до умението да ни облагороди с писанието си за нежната поезия на Димчо Дебелянов. Словото й е еднакво ясно, точно и магнетично и от родния й Пловдив и от Германия, и от Берн и от Богота. За нашата красива, талантлива, днешна и древна България тя говори навсякъде, където Бог я отведе, говори като един Апостол на България…
 
Познавайки отлично нейните творчески възможности в широка гама – от най-сакралните професионални и обществени дейности в живота на българските диаспори както в Германия, така и сред цялостната ни емигрантска общност, щастливи от възможността да работим заедно в публицистиката, не може да не сме удовлетворени от това, че сред българките в чужбина отново има и е оценена такава българка като колежката ни Ваня Велкова. 
Тя е ярко достояние на българската нация. Личните й качества и специфичните особености на нейното професионално творческо амплоа, я превърнаха в извънредно популярен посланик на българския дух и културни достижения. Безграничната й обич към фантастичните шедьоври на българското народно творчество, които тя показа на света с изложбите на нейни лични сбирки, равни по сила на познати експозиции по европейските музеи, пренесоха България сред далечния свят… И той стана изведнъж близък до нас. Става дума за мащабни експозиции като тези в Швейцария и Колумбия, празници на българската култура в Бразилия, Япония и пр.

Малко са хората, които съумяват да разпределят така своите сили и талант, че да вършат и свършат тази дейност, с която Ваня Велкова живее вече почти 20 години.

Тук трябва да се прибави благодарността, която й дължим и всички ние – деца и родители, стотици хилядите български домове по цял свят, които са вече една могъща част от една нова България – България в Новия Свят, в който българите ще стават все повече, и все повече ще бъдат търсени последователи на стореното от Ваня Велкова…

Известно е още, че тя работи за създаване на голяма интернет платформа, чрез която всички българи, които не живеят на територията на България, да могат да общуват помежду си.

Достойна за възхищение и покоряваща е любовта на Ваня Велкова към автентичните носии и накити от България. В един каталог зърнах списъка на безценното богатство, което тя показва с гордост на света в своите популярни експозиции:

Дантели и шевици от България – Калоферска дантела, Копривщенско мене, Самоковска шевица; Автентични предмети от бита на българите през 19-20 век, Венецианска дантела, Брюкселска дантела, френска дантела; Украшения за елха…
В Швейцария тя показа невиждана в страната на банкерите красота – български носии от Тракия и Родопите, от Севера и Юга, от цяла България… Събирано тридесетина години, от дядо и баба, от стари хора, които заедно с облеклото са й разказвали и за това как е туптяло младото им сърце под везаните ризи…
Благодарни сме на Ваня, че години наред предлага на нашите читатели и изискано, “лечително” за душата четиво в днешния ни тревожен свят. Ваня е и пастирът на загубени и открити народни песни и приказки, легенди, предания…
В едно интервю на Радио “Татковина” /Германия/, след като лично запознава гостите на нейна експозиция с историята на представените носии и старинни накити, използвайки богат снимков и филмов материал за фолклорните традициите на нашата страна през Възраждането и непосредствено след Освобождението, тя казва:
„Първата си носия получих в 9 клас, когато баба и дядо подариха на всеки от внуците си по един комплект. Заръката им беше да ги пазим и дълго да си спомняме за тях. С времето интересът ми нарастваше – защо е такава престилката, шевицата, накитите… Разговорите с близките ми разкриваха необятното богатство на българския фолклор, сръчността и дарованието на българката. Зная за почти всяка носия на кого е принадлежала. Затова за мен тези облекла са живи. Виждам конкретната жена зад всяка дреха, знам нейната история, опитвам се да гадая какъв е бил характерът й.“
Разказва  за своята “Трудна любов” – опазването на събраното “старо имане”, което тя вижда не само като свое, а повече като “народно достояние”. По въздух и вода, по аутостради, конски пътеки през планината, тази ведра, здрава, мъдра и хубава жена често и сама слага на снагата си пъстрата старинна дреха. И ефектът е сигурен – хората отправят мечтите си по красивото и възвишеното… Нищо, че пъстрото чудо е отпреди 150 години и се е завивало с орехова шума и лавандулов цвят – така както по времето на Ботевото “Първо либе” и Баба Тонка са го опазвали.
В края на миналата година Ваня Велкова показа в Южна Америка своята колекция. Успехът й беше впечатляващ. За чудо и приказ е един факт – често индианските народни носии удивително си приличат по своя рисунък с българските шарки и шевици.
В Богота нейната експозиция “България със себе си понесох” привлича обширна аудитория, сътворени са нови, далечни, но близки по дух връзки между хората на духовния ръст, които са особено необходими и в Колумбия, на другата страна от глобуса, и у нас… Ваня Велкова, за която испанският език е може би пети и плюс в познатите й езикови сфери, отговаря на купища въпроси, като: –  “Носят ли българските жени дънки при наличието на такава прелест? Коя е Вашата любима носия и защо? Къде са купувани платовете, манистата, гайтаните? Ходят ли на дискотеки младите в такива дрехи или се обличат като някои от днешните идоли?“…
„Щастлива съм, че съм наследила духът и характера на моя народ. Благодаря на всички, които обикнаха България, моята Родина, често пъти – от първи поглед“, казва Ваня
Ваня Велкова благодари на всички, които се интересуват и обичат народния гении на прадедите ни, благодари на създателите на “Жена на годината” – това събитие в духовния живот на България, както и за вълнуващия приз, който я задължава да работи все така неуморно, както до сега!
И на финала: Какво не може да направи “Жената на Годината” сред българките по света?
Тя не може да спре!
Не може да се откаже от целия този вихър от благодатен труд, в който е въплътила силите и живота си за доброто сред българите, където и да сме по света…  И особено под звездите, под които сме се родили.

Климент Величков

“България СЕГА”,
Чикаго