Българи от САЩ и български министър помагат на българчета, спечелили награда от конкурс на NASA (Аудио)

 

След като бе съобщено от българските медии, че варненски ученици са спечелили 2-ро място в конкурс на NASA, но не могат да заминат за САЩ, поради липса на средства, в. “България СЕГА” сподели новината на своята фейсбук страница. Последва светкавична реакция на българи от Чикаго (Натали Стоянова), Ню Йорк (Гери Бочукова), Сан Диего (Вася Валентино). Образува се бързо работен екип, към който се присъединиха даже хора от България, като актьорът Христо Мутафчиев, който се свърза с български медии и с Bulgaria Air, за да преговаря за осигуряване на самолетни билети от Варна до София и обратно. БНТ оказа помощ за осъществяването на връзката с децата и тяхната ръководителка.Централна фигура в кампанията по намиране на пари за българските деца бе Натали Стоянова, която освен координирането на усилията на хората от работния екип, намери спонсори за покриването на разходите по самолетните билети, хотела, визите и джобните разходи. Хората, които са гордост за българско Чикаго и които осигуриха парите са Пламен Христев и Светослав Симеонов. Впоследствие се изясни, че Министерството на образованието, младежта и науката в лицето на министър Сергей Игнатов също е осигурило средства за варненските деца и бе решено разходите да бъдат разпределени между министерството и спонсорите от Чикаго.

В резултат на съвместната работа на българската държава и българската общност в САЩ варненските ученици: Анастасия Антонова, Иван Попов, Неделчо Ласков, Атанас Ковачев и тяхната ръководителка Веселка Радева ще заминат за участие в конференция на НАСА в САЩ, където ще имат възможността да представят своя проект и да получат сертификат за спечеленото 2-ро място. Те ще бъдат посрещнати от Натали Стоянова и спонсорите от Чикаго на 24-ти май във Вашингтон. Българските деца ги очаква още една приятна изненада – подаръци осигурени специално за тях от спонсорите. Grand Hyatt Washington се казва хотелът, в който ще отседне българската космическа група.

 

Чуйте интервюто на BG7 Radio с Веселка Радева:

Предлагаме на вниманието на читателите на в. “България СЕГА” интервю с Веселка Радева – астроном към Народната Астрономическа Обсерватория и Планетариум в град Варна и ръководител на групата ученици, спечелили второ място в конкурса на NASA за изграждане на космическо селище.

СМ: От българските медии стана ясно, че вашите деца са спечели второ място в конкурс на НАСА и че са поканени да присъстват на конференция. Първоначално, вие бяхте заявили, че децата няма да заминат в САЩ, защото не можете да си позволите това финансово.Сега, обаче нещата стоят по различен начин. Разкажете ни, какво се промени за няколко дни?

ВР: За няколко дни успяхме всички заедно с ваша помощ, с помощта на медиите в България да превърнем мечтите на децата в реалност. Българите от Чикаго (ред. Бел. САЩ) реагираха много бързо и с чудесната организация на Натали Стоянова успяха да направят възможно участието на учениците в конференцията. Изключително сме благодарни на Пламен Христев и Светослав Симеонов, за това че осигуриха буквално за няколко часа хотела на децата. Държавата в лицето на министър Сергей Игнатов осигури средствата за закупуване на самолетни билети и покриване на разходи по визите.
Много хора се обадиха, че искат да помогнат. Хубавото е че тези, които имаха възможност го направиха веднага с чисто сърце.

СМ: Само няколко часа, след като в. “България СЕГА” обяви в своята фейсбук страница, че са нужни пари за вашите деца, парите бяха осигурени. С какво, според Вас, вашите ученици спечелиха сърцата на българите в САЩ?

ВР: Всеки един българин, който живее в чужбина си мисли за България с добро и не с много добро. Доброто, което идва от България, вие живеещите в САЩ го видяхте в децата – в тяхната смелост да участват в един труден конкурс на най-голямата космическа агенция NASA. Спечеленото от тях второ място показва, че българите са умни, интелигентни, успявящи и много смели хора. Българите, които са далеч от родината, са смели и преследват своите мечти. Те са готови да помогнат на тези деца, защото знаят, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му и защото е добре да покажем на света, че България е достойна страна с достойни хора.

СМ: Колко участници имаше общо в конкурса на NASA?

ВР: Конкурсът на NASA за изграждане на космическа колония е много труден. В него участваха 1246 ученици от 18 държави с над 500 проекта. От нас се искаше да представим на хартия техническа документация, в която да опишем изграждането на космически град за минимум 10 000 души. Колонията трябва да е близко до Земята и Луната и да предлага всички необходими условия за нормален живот на хората. Необходимо е да има много добра защита от космически опасности. 

СМ: Кои идеи на вашите ученици, според Вас, са най-оригинални?

ВР: Формата на колонията, която предложиха учениците бе различна от тези предлагани досега – цилиндър, който да се върти около своята ос, така че да се създава изкуствена гравитация. Системата за изхранване е интересна с много зеленчуци, водорасли, месо произведено чрез клониране. Ще има много пчели, които ще произвеждат една от най-добрите храни на нашата планета – меда. В колонията ще се правят много научни експерименти, ще се създават нови лекарства, ще се произвеждат нови роботи. Колонията ще се управлява както един град и ще има свой кмет. Там ще се прилага колониално право, на базата на развиващото се сега космическо право. Колонията ще бъде на два етажа с много зеленина и езера, училище и академия, вътрешен интернет, микро компютри от ново поколение. Пластмасов чип ще се използва като средство за разплащане. Децата планират да се използа космическия асансьор за доставяне на модули за  колонията. Важен момент е точката, където ще се разполага колонията – на равно разстояние от Земята и Луната, защото там няма да има нужда от допълнителна енергия за запазване на своето място. Колонията ще се пази от така наречения “умен прах” – малки чипчета съединени в мрежа, които ще следят за космически опасности.

СМ: Какво представлява космическия асансьор и кога ще бъде въведен в експлуатация?

ВР: Това е един реален прект на NASA, който представлява една много дълга и стабилна “нишка”, която ще бъде достатъчно дълга, за да може движещ се по нея асансьор да изкарва различни товари в орбита. Космическите ракети, който се използват сега са много скъпи и разрушават атмосферата. Построяването на космическия асансьор се планира за 2056 година.

СМ: Каква е темата на конференцията на НАСА, в която вашите деца ще участват?

ВР: Това е международна конференция за космическо развитие. Там ще присъстват най-добрите инженери от цял свят. Специална част от програмата е посветена на младежите, участвали в конкурса на NASA за космическа колония. Организаторите са предвидили в един следобяд да ги съберат всички заедно и тези които са спечелили 1-во и 2-ро място ще имат възможност да направят презентация на своя проект. Те ще имат възможност да видят наживо най-добрите космически инженери, американски астронавти, свои връстници. Ще бъде посетен музея на авиацията и космонавтиката във Вашингтон.
Всичко това ще бъде много мотивиращо и полезно за моите ученици.

СМ: Разкажете ни нещо за вашата обсерватория?

ВР: Народната астрономическа обсерватория и планетариум е създадена през 1968 година и е част от малка мрежа на обсерватории в страната. Работим в три направления: научно-изследователско (моята област са малките тела в слънчевата система – комети и астероиди), образователно (безплатни курсове по астрономия за ученици от 5-ти до 12-ти клас) и популяризиране (изнасяне на лекции и беседи за граждани от малки деца до пенсионери ). За мен беше приятно да попадна на проучване, направено в САЩ, където българските астрономи бяха поставени на първо място по качество на научни изследвания и количество на научни пуликации в сравнение с други научни направления в България.
Не напразно, казват, че Варна има три лица – аквариума, планетариума и делфинариума. Това са трите места, които трябва да посетите, когато дойдете  във Варна.

СМ: Напоследък все повече се спекулира с предсказанието на Маите. Какво мислите Вие по този въпрос, като професионален астроном?

ВР: Според астрономията няма да се случи нищо страшно в края на 2012 година. Има пет популярни хипотези за края на света: разменяне на земните магнитни полюси, мощно слънчево изригване, космически сблъсък, мистероизната планета Х, необикновено подреждане на планетите. Има научен отговор по всички тези въпроси. Хората трябва да спят спокойно. Краят на света се отлага за дълго време. Земните полюси са се разменяли много пъти досега. Това става изключително бавно. Няма да стане през 2012 година. Слънчево изригване може да стане и утре и след 11 години, тогава когато отново ще има максимум на слънчевата активност. Затова си има слънчеви астрономи и слънчеви космически станции, които да следят Слънцето и да ни предупреждават. За опасност от космически сблъсък следят астрономите, наблюдаващи малките тела в слънчевата система – астероидите. Всяка ясна нощ в различни части по света астрономи работят по програми, които  следят небето за тези огромни “летящи скали”. Няма тяло, което да е толкова близко до нас, че през 2012 г. да се сблъска със Земята. Относно мистериозната планета Х, няма такава планета. Познаваме телата в Слънчевата Система. Ще има ли необикновено подреждане на планетите? Планетите, движейки се около Слънцето, понякога застават в един сектор. Те никога не се нареждат точно в една линия. Но даже да приемем, че това е възможно, вече е изчислено че общата гравитационна сила на тези  планети към Земята е около  2 %  от гравитационна сила на Луната къв Земята. За какво говорим тогава?

СМ: Какво бихте искали да кажете на читателите на в. “България СЕГА”, преди вашето посещение в САЩ? 

ВР: Това, което си пожелаваме ние астрономите – ЧИСТО НЕБЕ, в душите, в сърцата и над главите ни.Колкото да ви мъчно и трудно, за да ви олекне, поглеждайте към небето по-често, защото там е нашето бъдеще!

 

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”
www.bulgariasega.com