ХОРАТА, КОИТО ИЗГРАЖДАТ МОСТ ОТ СВЕТА, КОЙТО ИМАМЕ, КЪМ СВЕТА, КОЙТО ВСИЧКИ ИСКАМЕ!

Уважаеми читатели на в. „България СЕГА“, в този брой ще ви представим един от съвременните будители на гр. Пещера – МАРИЯ ДЖУРКОВА.

Мария Джуркова е основател на революционния проект, наречен „Възрожденско приключение”, в който под формата на игра с търсене на символи, букви и предмети, в социалната мрежа, се осъществи буквално преобръщане на интересите на младите към увеличаване знанията им за български местности, личности и събития. В продължение на 30 дни, под формата на анимирани клипове, в мерена реч, се представяха места и исторически личности, които всеки следваше да разпознае. Верните отговори бяха „откупувани” от фирми-дарители и събраните суми се предоставиха за нуждите на фондация „Искам бебе” в подкрепа на двойка с репродуктивни проблеми.  За това свое начинание  Мария Джуркова беше наградена с „Ангел на благодарността” от фондация „Искам бебе”. 

Допълнително беше подарена книга от тази инициатива на Историческия музей в Пещера, като снимките на историческите личности в нея бяха специално оцветени, а текстовете двуезични.

С това обаче просветителската й дейност не приключи, а стартира. Мария е в основата на всеки един креативен проект, случил се през годината. С нейна помощ се осъществи концерт на младите таланти от училище „Св.Климент Охридски” в Пещера, за което тя закупи и предостави музикални инструменти. Концертът се превърна в истински фурор за малко населено място като Пещера. Това беше празник, в който всички бяха сплотени , а средствата от продажба на билети – дарени за дете, пострадало от катастрофа, а с „Възрожденско приключение-Великден” отново се проведе инициатива, в която освен, че се показаха произведения на млади пещерски творци – поети, певци и музиканти, се събраха отново дарителски средства за ин-витро процедури на нуждаещи се. Тя е и човекът, който откри за българската публика творците Михаил Паев и Михаела Ринкова, като финансира записите на песните им „Слънце зайде”, „Сляпа неделя”, „Моино либе” – песни, базирани като текст и музика на мотиви от българския фолклор, но с модерен инструментал – китара и цигулка.

С „Възрожденско приключение-Медика” се проведе мащабна презентация и на лекари, оставили ярка следа в медицинското дело, като сумите, събрани от проекта, се предоставиха на диабетно болни.

Уникален метод за събиране на средства за изграждане на паметна плоча бе и другото начинание,  което Мария Джуркова отново инициира. С нейната финансова подкрепа се отпечата тираж от 500 броя на книжката „Курортът Св.Константин-история в снимки” , като събраните средства от продажбата на същата са изцяло за изграждане на паметника. Активно популяризира млади поети и малки художници деца. С нейно съдействие се проведе читалищната инициатива „Лятна романтика с дъх на ароматно кафе”, като във всички заведения в града, вместо познатите „късметчета” към кафето се предлагаха наречените от нея „литературни флаери”, чието съдържание беше стих на поет и картина на дете-художник от Пещера. Така, жителите и гостите на града поучиха достъп до произведенията на творците, а съпътстващата това издание инициатива на „Възрожденско приключение” освен клипираните стихове предоставяше награди на уастниците-стихосбирки  на поетите, чието отпечатване  беше изцяло финансирано от г-жа Джуркова. Така,в повече от 150 места в България достигна словото на участващите  автори. 

Изключително атрактивен метод за събиране на средства за ремонта на местните църкви – „Св.Петка”, ”Св.Димитър. На джамията в града, за ремонта на историческия музей и кризисния център в град Пещера, чийто  автор отново бе Мария Джуркова се оказа този, в който тя по образователен и иновативен начин чрез използване на исторически снимки едновременно образова читателя и с това популяризира местни герои. Благодарение на нея, сега всички знаят лицата на възрожденците ни.  

Снежана Галчева
в. „България СЕГА“

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here